Üye değil misiniz?
Aktivasyonunuzu tamamlamadınız!
Zaten bir hesabınız var mı?
Engelsiz Filmler Festivali, 2025 yılında sinemaseverlerle 13. kez buluşmaya hazırlanırken, bu seneki odağı "Bir Çağ Yangını" başlığı altında 21. yüzyılın çalkantılı ilk çeyreği ve küresel krizler olacak. 23-29 Mayıs 2025 tarihleri arasında Ankara'daki Goethe-Institut'ta gerçekleşecek festival, erişilebilir sinema anlayışıyla görme, işitme ve ortopedik engeli olan bireylerin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlandı ve tüm etkinlikler ücretsiz olarak takip edilebilecek.
Puruli Kültür Sanat tarafından organize edilen festival, "Kısa Film Yarışması", "Filmfest Dresden: Tamamen Politik" ve "Çocuklar İçin" gibi gelenekselleşen seçkilerinin yanı sıra, bu yılki özel bölümüyle dikkat çekiyor. "Bir Çağ Yangını" başlığı altında, film gösterimleri, derinlikli söyleşiler ve çarpıcı bir fotoğraf sergisi aracılığıyla son 25 yılda dünyayı derinden etkileyen krizler ve toplumsal olaylar çok yönlü bir bakış açısıyla ele alınacak.
Körfez (The Gulf)
Adam Curtis Belgeselleri ve Etkileyici Film Seçkisiyle Çağın İzdüşümü
Belgeselleriyle günümüz siyasi iklimine ışık tutan usta yönetmen Adam Curtis, "Bir Çağ Yangını" bölümünde bir uzun metraj ve üç kısa belgeseliyle festivalde yer alacak. Curtis'in hakikat sonrası dünyanın inşasını anlattığı HiperNormalleşme (HyperNormalisation), ana akım medyanın toplumu nasıl pasifleştirdiğini irdeleyen “Ah Vah”çılığın Yükselişi (The Rise of “Oh Dear”-ism), internetin etkisiyle karmaşıklaşan küresel olayları 2014 özelinde ele alan “Ah Vah”çılık ve Doğrusal Olmayan Savaş (“Oh Dear”-ism II & Non-Linear War) ve medya ile siyasetin dönüşümünü bir gazetecinin gözünden aktaran TV Gazeteciliğinin Yükselişi ve Düşüşü (The Rise and Call of the Journalist) adlı yapımları bu bölümde izleyicilerle buluşacak.
HiperNormalleşme (HyperNormalisation)
Nocturama: Paris Yanıyor (Nocturama)
"Bir Çağ Yangını" seçkisi sadece belgesellerle sınırlı kalmıyor. Emre Yeksan'ın İzmir'deki bir çevre felaketi üzerinden bireysel dönüşümü anlattığı Körfez (The Gulf), Bertrand Bonello'nun Paris'te gençlerin isyanını konu edinen Nocturama: Paris Yanıyor (Nocturama) ve Kiyoshi Kurosawa'nın gizemli olayları araştıran bir gazetecinin hikayesini aktardığı Yok Olmadan Önce (Before We Vanish) gibi dikkat çekici kurmaca filmler de bu özel bölümde yer alacak.
Gerçeği Arayan Paneller ve Görselleştiren Sergi Festivalde Buluşuyor
Festivalin dikkat çeken etkinliklerinden biri de tarihçi Oktay Özel ve teyitçi Atakan Foça'nın katılacağı "Alevler Arasında Anka’nın Peşinde" başlıklı panel olacak. Bu panelde, son çeyrek asrın krizleri, muğlaklaşan gerçeklik ve geleceğe dair umut arayışları derinlemesine tartışılacak.
Bir diğer önemli etkinlik ise yönetmen Emre Yeksan ve muhreç akademisyen Osman Şişman'ın "Yangın Yerinde Sanat: Giriş, Gelişme, Sonuç" başlıklı konuşması olacak. Bu konuşmada, sanat eserinin üretiminden yorumlanmasına kadar olan süreçteki aktörlerin niyet ve eğilimleri Yeksan'ın "Park" videosu ve Erkal Uran'ın festival süresince gezilebilecek "Leke" adlı fotoğraf sergisi üzerinden analiz edilecek. Küçük bir felaketten kurtarılan negatiflerden oluşan "Leke" fotoğraf sergisi, 21-29 Mayıs tarihleri arasında Goethe-Institut Ankara'da ziyaret edilebilecekken, paneller ise 24-25 Mayıs tarihlerinde aynı mekanda takip edilebilecek.
Erişilebilir sinemayı destekleyen Engelsiz Filmler Festivali 2025, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Hollanda Büyükelçiliği ve Goethe-Institut'ün değerli katkılarıyla hayata geçiyor.