TRT’nin tek kanal olduğu dönemlerdeki fenomen Daire Başkanı ve yayıncılıkta birçok yeniliğe imza atmış Yılmaz Dağdeviren 23 Mayıs 2024 tarihinde hayata veda etti.
23 Mayıs 2024

İTÜ’den Elektronik Yüksek Mühendisi olarak mezun olduktan sonra iş hayatına genç yaşında PTT’de şehirler ve milletlerarası iletişimden sorumlu müdür olarak başlayan Yılmaz Dağdeviren 1970 yılında radyo, televizyon ve iletişim yatırımlarından sorumlu birimin müdürü olarak TRT’ye geçti. 1974'te Televizyon Dairesi Başkanı oldu. Televizyonun tek kanal olduğu o dönemde Genel Müdür İsmail Cem liderliğinde 500 gün boyunca TRT’de altın devrimler denen dönemi iş arkadaşları ile beraber şekillendirdi ve yönetti.

Bu devrimlerden en önemlisi; yayınları cumartesi, pazar öğleden sonraları da dahil olmak üzere haftada yedi geceye, toplamda 50 saate çıkarmak ve televizyon yayınlarını Türkiye'nin önemli bütün şehirlerine ulaştırmak oldu.

Fikir babası olduğu ve bizzat gerçekleştirdiği yeniliklerden bazıları ise; Türkiye’nin European Broadcast Union üyeliği ve Eurovision Şarkı Yarışmasına katılımı, 23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliği'nin yaratılması ve uygulaması, Avrupa'dan ve Avrupa'ya ilk naklen yayınlar, camiden ilk mevlit naklen yayını, ilk futbol maçının naklen yayını oldu. Bunların dışında aralarında 5 Dakika, İşte Hayatınız, Kaynanalar, Aşk-ı Memnu gibi hala hatırlanan ve o zamanlar için devrim niteliğinde yeni ve önemli yüzlerce program da onun öncülüğünde hayata geçti.

1980’de 12 Eylül darbesi ertesi işinden alınan Dağdeviren kısa bir ara haricinde TRT’nin en uzun dönem başkanlığını yapan isimlerden oldu. 

1992 yılında İstanbul belediyesi adına BRT televizyon kanalını kurdu ve yayına geçirdi.

1994'te TELSİM Genel Müdürü oldu, Türkiye genelinde bütün altyapının kurulmasını sağladı. 1998'den 2003'e kadar, sonradan Vodafone’a satılan Telsim‘in İcra Kurulu üyeliğini yaptı.

Eski Elektrik Mühendisliği Odası yönetim kurulu üyesi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Yüksek Kurulu üyesi, Türk Dil Derneği kurucularından olan Dağdeviren’in bunların haricinde de çeşitli kültür, sanat ve spor kulübü üyeliklerinin yanısıra ulusal ve uluslararası birçok ödülü de bulunmaktaydı. 

Aynı zamanda milli briçci ve gerçek bir Galatasaraylı olan Yılmaz Dağdeviren’in çeşitli gazete ve dergilerde teknoloji, iletişim, yayıncılık, Türkçe, spor ve briç konularında çeşitli yazıları yayınlandı. 

Birsen Alpan Dağdeviren’in eşi, gazeteci ve yapımcı Elif Dağdeviren’in babası olan Yılmaz Dağdeviren aynı zamanda güçlü bir Atatürkçü, laik ve vatanperverdi. 

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)