Türk sinemasının iri cüsseli, pala bıyıklı, dik duruşlu, en ton tonu Hulusi Kentmen'in sanat hayatı
13 Ocak 2023

  Küçüklüğünden beri tiyatroya hayranlık besleyen Hulusi Kentmen sinemanın revaçta olmadığı dönemde sanat hayatına tiyatro ile başladı. 1937 yılında Kadıköy Halkevi Temsil Koluna girdikten sonra ilk defa sahneye İbnürrefik Ahmet Nuri Bey'in Hisse-i Şaiyasında çıktı ve ''Tahir'' ilk canlandırdığı karakterin ismiydi. Hisse-i Şaiya da ki performansının beğenilmesiyle artık Hulusi Kentmen için kapılar açılmış ve uzun soluklu sanat hayatı başlamıştı. 

 Beyoğlu ve Eminönü Halkevlerinde de çalıştıktan sonra Profesyonel olarak ilk defa Burhanettin Tepsi ile Fransız Tiyatrosunda sahneye çıktı. 1942'de Ses Tiyatrosu kurulduktan sonra bir sene kadar da orada sanat hayatına devam etti. İlk filmi Halil Kamil'in ''Sürtük'' filmi oldu.

 Hulusi Kentmen aynı zamanda bir balık meraklısıydı. Hobi olarak akvaryumculuk ile ilgileniyor, balıklar ile ilgili kitap kolleksiyonu yapıyordu ve 35'den fazla akvaryum ikibin den fazla balık bakmıştı. Kentmen iyi bir oyuncuğu olduğu kadar el işleri sanatına da meraklıydı. Evinde ki atölyesinde dev minyatür gemiler yapar onları sergilerdi.

En severek canlandırdığı karakterler Senede Bir Gün'deki rolü, Köroğlundaki ''Deli Hasan'' rolu, Şehitler Kalesi'ndeki rolu ve Ayşecikteki ''Koç Nuri'' roludür. En beğendiği yönetmenler ise Memduh Ün ve Atıf yılmaz'dır.

 

 

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)