Sosyal Medya platformlarının hayatımıza girmesi ile sizce herkes oyuncu olabilir mi? Kendine oyuncu diyebilir mi?
10 Ocak 2023

   Zamanla Türkiyede evrilen oyunculuk iyi yöne mi gidiyor yoksa gittikçe yozlaşıyormuyuz tartışılır. İnternetin gelişimi sosyal medya platformlarının hayatımıza hızlı girişi ile ekran yüzlerinin yakın geçmişten günümüze değişimi belirgin bir şekilde karşımıza çıkıyor. İlk çağlara dayanan oyunculuğun tarihi Antik Yunan, Roma, Ortaçağdan günümüze modern tiyatro olarak evrilmiş ve hala evrilmeye devam etmektedir. Modern tiyatro günümüzde oyuncuya kendinden yaratıcı öğeler katmak için olanak verir. 

   Peki Türkiyede oyuncular ne kadar yaratıcı ne kadar başarılı ?  Ekranda gördüğümüz, izlediğimiz, takip ettiğimiz isimler gerçekten yetenekliler mi? Yoksa Tv ve sinema sektörünün para kazanmaya odaklı Türk halkına dayattığı güzellik ve görsel algılardan mı ibaretler?  İşte burda sosyal medyanın gücünü hafife almamak gerekiyor. Evet günümüzde dijital platformlar olsun, sosyal medya platformları, youtube ekran karşısına geçen herkes bir anda meşhur olabiliyor. Tabi biraz şans biraz da özgünlük bu platformlarda başarılı omak için şart! Bu nedenle bu platformlardan ilk çıkanlar daha kolay başarıyı yakalayıp, fenomen kelimesini hayatımıza soktular. Ki bu yadsınamaz bir başarıdır. İşini layığıyla yapan gerçekten bulundukları alanda başarılı olan fenomenleri taktir etmemek haksızlık olur ancak bu platformlarda başarıyı gören kendine bir çıkış yolu arayan herkes başarılı olacak diye bir şey yok. Hatta bu çok tehlikeli bir toplumsal yozlaşma ve içerik kirliliği oluşturmakta. Zamanında ismi tek biryerde geçmiş veya unutulmuş isimlerin egolarıyla hareket edip 40 yaşından sonra pisyasada var olabilme isteklerini gerçekleştirebilmek amaçlı  kendilerini küçük düşürecek eylemlere girmelerine olanak sağlıyor ve gerçek başarının önünü kesiyor. Bir zamanlar oyunculuk yapmış yaşı geçmiş veya 90larda model olmuş 40-50 yaşından sonra biryerlere gelebileceğini düşünenler, kendi içimizden insanların da dahil olduğu bir kesimin para uğruna kendilerini rezil etmelerini izlemek çok yıkıcı.

   İşte tam burda şu sorular karşımıza çıkıyor... Sosyal Medya platformlarının hayatımıza girmesi ile sizce herkes oyuncu olabilir mi? Kendine oyuncu diyebilir mi? Kesinlikle olamaz ve herkes de kendine oyuncu dememeli ! Bana göre bu gerçekten emek, yetenek ve yaratıcılağa bağlı mesleği ayaklar altına atmamamız gerekiyor. Burda da yönetmenler, yeni nesil sinemacılar, işini severek yapan yapımcılar sinema emekçilerine iş düşüyor. Manavdan karpuz seçer gibi oyuncu seçmemeye başlayarak her ben fenomenim diyene de film çekmemek gerekiyor. Unutmayın fenomenlik parayla takipçi satın almayada bakar! Ancak harcadığı para kadar da fenomenim diyene geri dönüşü olmaz. Aynı kaliteli bir film yapmak gibi.

    

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)