Restorasyon nedir dersek...
22 Ağustos 2022
Fanatik Film Yeşilçam'dan bize miras kalan filmleri gelecek nesillere yaptığı restorasyon çalışmaları ile 2014 yılından beri aktarmakta.

Türk filmlerinin orijinal negatifleri Mimar Sinan Üniversitesi film arşivinde bulunmaktadır. Bu filmleri restore edebilmek için filmin hak sahibi tarafından bir dilekçe ile geri teslim edilmek üzere film arşivinden alınır.

Film öncelikle fiziksel restorasyondan  geçer. Örneğin ; diş kırıkları, bant ekleri, filmin başındaki ve sonundaki amorsları yenilenir. Kimyasal olarak ultrasonik perkloretilen ile temizlenir. Bu işlem filmin üzerine yapışmış tozları temizlemek için kullanılır.

 Film Telecine ya da Scanner ile HD ya da UHD olarak taranır. Bir renk programında önce filmin atmosferine göre bir renk yapılır. Bir restorasyon programında filmin çizik ve tozları kare kare temizlenir. Titreyen sahnelerde stabilizer programında stabilize edilir. Sesleri de ses aktarma cihazında aktarılır. Ses üzerindeki parazitler giderilir. Rengi bitmiş filmle ses senkronizasyonu yapılır. Filmin orijinal jeneriği yoksa filmin yapımcısından jenerik listesi talep edilir. Jenerik aynı karakterde dijital olarak yapılır. Biten restorasyonlu film arşiv için TV, sinema ve dijital platformlar için uygun formatlarda masterlar alınır.

 

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)