Türk tiyatro sinemamızın önemli oyuncularından Fatoş Sezer 31 Ocak 1958 tarihinde Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde doğdu. Küçük yaşlarda annesini, babasını kaybeden Sezer, 1980 yılında mankenliğe başladı aynı yıl 'Bilsak Tiyatro Atölyesi'nde oyunculuk, dekor, kostüm, yaratıcı drama eğitimi aldı.
11 Temmuz 2015

Türk tiyatro sinemamızın önemli oyuncularından Fatoş Sezer 31 Ocak 1958 tarihinde Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde doğdu. Küçük yaşlarda annesini, babasını kaybeden Sezer, 1980 yılında mankenliğe başladı aynı yıl  'Bilsak Tiyatro Atölyesi'nde oyunculuk, dekor, kostüm, yaratıcı drama eğitimi aldı. Türk sinemasına 80'li yıllardan itibaren başlayan kariyerine birçok filmde rol aldı. Lakin bu filmler arabesk furyası diyeceğimiz filmlerdendi sinemada biraz geri planda kalsada tiyatroda iyi bir kariyere sahip oldu. Fatoş Sezer tiyatro sanatçılığı kariyerinde Türkiye-Fransa arasında adeta mekik dokuyan bir sanatçıydı, bir süre sonra Paris'e yerleşti. Kariyeri boyunca özel hayatında inişli çıkışlı bir yol çizdi Sezer, yönetmen, oyuncu, tiyatro sanatçısı Mehmet Ulusoy ile iki defa evlenip boşandı.  

Eşi Mehmet Ulusoy'un sağlığında Paris'te kurduğu Theatrede Liberte kadrosuna girdi. Fatoş Sezer ayrıca tiyatro eğitimini Paris'te almış kültürel düzeyi yüksek sanatçılardan biriydi. Sanatçı 1988 yapımı yönetmenliğini Halit Refiğ'in yaptığı "Kurtar Beni" filmiyle Antalya Altın Portakal film festivalinde 'En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu' ödülünü aldı. Her ne kadar seyirci olarak biz Fatoş Sezer'i pek fazla tanımasak da oyuncu sağlığında özellikle 2009-2010 yılında oldukça aktif Sinematürk sektörel üyelerinden biriydi. Site eski tasarımındayken bir çok yorumda bulunmuş üyelerle sektörel ve seyirci kesimiyle arasına mesafe koymamış sohbet etmiştir.

Fakat kendisine yöneltilen sert eleştirilere değişik tiyatro terimleri kullanarak cevap vermiştir sanatçının sitedeki üye isimleri Fatoş Sezer Ulusoy ile Liberte olarak iki hesabı vardı. Bu hesaplar halen sitemizde mevcuttur. Sinematürk üyelerinin sevdiği sohbet ettiği üyelerden biriydi  Fatoş Sezer kibirlenme ben sanatçıyım daha mesafeli olmalıyım anlayışı Fatoş Sezer'de yoktu. Hatta bir röportajında bir dönem 1 haftalığına akıl ruh ve hastalıkları hastanesinde yattığını söyleyebilecek kadar alçakgönüllüydü. Fatoş Sezer sanat hayatıyla eşdeğer sağlığında papağanı yüzünden oturduğu apartmandaki kapıcı ve bazı dostlarıyla gündeme gelmiş karakolluk olmuştur. Papağan konusu uzun olduğu için açıklama gereği duymuyorum fakat trajikomik bir olay olduğunu söyleyebilirim.

Tarih 1 Haziran 2011'i gösterdiğinde oyuncu uykusunda kalp krizine yenilerek 53 yaşında hayatını kaybetti.  Cesedini ise eve geldiğind yazarı oğlu Çağrı Nakipoğlu buldu. Sanat camiasından Kandemir Konduk dışında hiç kimsenin katılmaması dikkat çekti. Cenazesi İstanbul'daki Edirnekapı Sakızağacı Mezarlığına defnedildi. Ayrıca Fatoş Sezer dışında vefat eden Sinematürk sektörel üyesi sanatçılar da var. Nedim Doğan, Birol Işın, Necdet Doğan ve Oğuz Oktay bu emektarlarımzdan bazılarıdır. Hepsine Allahtan gani gani rahmet diliyor saygıyla anıyorum.

Not: Bu makale Sinematürk'te biz üyelere seyirciye güleryüzünü esirgemeyen değerli sanatçı Fatoş Sezer Anısına ithafen yazılmıştır.

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)