Mip Markets, dünyanın en büyük içerik fuarı ve pazar yeri durumunda. Fuarın Türkiye Satış Yöneticisi Samira Haddi ile fuar sonrası Türk içeriklerinin uluslararası pazardaki ve bu etkinlikteki yeri ile ilgili sohbet ettik.
06 Kasım 2013

Mip Markets, dünyanın en büyük içerik fuarı ve pazar yeri durumunda. MipMarkets Türkiye Satış Yöneticisi Samira Haddi ile, Cannes'da gerçekleşen fuar çıkışı, Türk içeriklerinin uluslararası pazardaki ve bu etkinlikteki yeri ile ilgili sohbet ettik.

Sinematürk:  MIP Fuarları  Türk medya sektörü için neden önemli?

Samira Haddi: MIPTV ve MIPCOM Fuarları, içerik satın alma ve alıcı bulma konusunda   uluslararası boyutta yapılan en önemli B2B etkinlikleri olduğu için sadece Türkiye açısından değil, Dünya üzerindeki tüm ülkeler için fazlasıyla  önemli. Türkiye, birçok ülkeye ihraç ettiği televizyon dizisi rakamlarındaki yükseklik nedeniyle uzun bir süredir endüstrideki en önemli oyunculardan biri. Liderliği elinde tutmak ve rekabet gücünü koruyabilmek için sahip olduklarını yeni bölgelere pazarlayabilmesi çok önemli. MIP pazarı ayrıca yeni ortaklıklar inşa etme ve ortak yapım anlaşmaları imzalama fırsatları sağlar. Bu nedenle, Türkiye bu etkinliklere katılmayı sürdürmeli ve varlığını güçlendirmelidir.

Sinematürk: Fuar boyunca, özellikle Türkiye pazarı açısından en önemli bulduğunuz etkinlikler, anlaşmalar ve sonuçlar neydi sizce? Örnek verebilir misiniz?

Samira Haddi: Öncelikle, ikinci kere Türkiye hakkında bir konferans düzenlendi. Bu konferans yayıncılarla ilgili bir paneli ve üç örnek olay incelemesinin yapıldığı bir oturumu içeriyordu.  Oturuma katılım çok iyiydi ve dinleyiciler Türkiye endüstrisini tanıma konusunda oldukça istekliydi. Anlaşmalar konusunda bir cevap veremem. Bu soruyu cevaplayabilecek kişiler müşterilerdir. Etkinlikler sona erdikten sonra bu konuyla ilgili haberler alacağımızı sanıyorum. Dikkatimi çeken bir nokta da Türk içerik sağlayıcıların program üretiminde yeni türler deneme eğiliminde olması. Örneğin suç dizileri oldukça başarılı sonuçlar elde ediyor. Bu gelecek için oldukça umut verici.  Son olarak sonuçlar hakkında kesinlikle yabana atılamayacak bir başarı var ki, ilk defa bir Türk dizisi Amerikalı bir stüdyo tarafından adapte edilecek. (Ayyapım prodüktörlüğünde üretilmiş "Son" dizisi)

Sinematürk: Sizce endüstri nasıl bir noktaya yol alıyor? Endüstrinin göz önünde bulundurması ya da uyum sağlaması gereken temel unsurlar neler?

Samira Haddi: Endüstrinin gerçek bir parçası değil de sadece bir tanığı olduğum için bu soruya gerçekten cevap veremem. Bununla birlikte, belki şu an zorunlu değil ama,  tüm içeriğin dijital adaptasyonunun sağlanması çok hassas bir konu. Yeni tüketim modellerine uyum sağlayabilmek adına içerik üreticilerinin, teknoloji sağlayıcıları ve uygulama geliştiricileriyle daha yakın ilişkiler kurması gerekmekte.

Sinematürk: Bu fuarda daha önceki fuarlardan farklı etkinlikler var mıydı?

Samira Haddi: Bu seneyle ilgili en önemli detaylardan biri fuara katılan yeni ülke ve bölge sayısındaki yükseklikti.  Örneğin, ilk defa, Afrika'dan 100'e yakın katılımcıyı ağırladık! Bu artış,  Güney Afrika ve Nijerya'dan gelen yeni fuar pavyonlarıyla bağlantılı. Etkinliğin şeref konuğu olduğu için, Arjantin'den katılan yapımcı sayısında artış vardı. Ayrıca, stant ve katılımcı sayısı göz önüne alındığında Asya MIPCOM'daki güçlü bölgelerden biriydi.

Sinematürk: Türk ürünlerinin ve sektörünün fuardaki konumu neydi?

Samira Haddi:  Türkiye pazardaki en önemli ülkelerden biri. Müşterilerimizden aldığımız geribildirimler doğrultusunda sektörün gittikçe büyüdüğünü ve  satışların oldukça iyi olduğunu söyleyebiliriz. Herkes Türk televizyon dizleri hakkında konuşuyor ki bu durum, konumunun oldukça güçlü olduğunu gösteriyor.

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Orjinal Metin / Interview in English:

 

Sinematürk: Why do you think this exhibition is important for Turkish business field?

Samira Haddi: For any Country, Mip Markets (MIPTV and MIPCOM) are extremely important since these are the most important B2B events worldwide when it comes to buying and selling content.
Turkey is, for many years a key player in the industry with the tremendous number of Turkish dramas sales in many countries.
It is then crucial to keep the lead and stay competitive in order to extend the sales to New territories.
MIP Markets are also about building partnerships and co-production deals. For this reason, Turkey should continue and strengthen its presence.

Sinematürk:  Which were most effective cases, deals, events and results you noticed during event, especially for Turkish market?  Can you give examples?

Samira Haddi: First, we had for the second time a conference dedicated to Turkey on Tuesday including a broadcasters panel and a session with 3 production case studies.
The session was well attended and the audience is in need of more information about the country industry.
As for deals, I cannot answer this question, only clients can and I think we need more time to hear about deals after the show.
A new trend that I have noticed is the Turkish content sellers are diversifying their programs genres. Now, crime series from Turkey are also getting successful.
This is encouraging for the future.
And last but not least, for the first time, a Turkish drama will be adapted by a US studio (The End, produced by Ayyapim).

Sinematürk: In a few sentences; where does the industry goes? What will be the key issues that the industry should consider or adapt itself?

Samira Haddi: As I am not part of the business but only a "witness", I cannot really answer the question about where the industry goes.
However, I think the challenge is right now to adapt the content for all platforms which is not the case yet.
The right holders should work more closely with technology providers, apps developers in order to fit to the new consuming model.

Sinematürk: What was new about the event?

Samira Haddi: What we have noticed this year at MIPCOM is a high presence from new countries and regions.

As an example, we have around 100 attendees from Africa which is the first time ever!
It is related to the fact that we are welcoming new pavilions from South Africa and Nigeria.
Argentina as Country of Honour has also increased the participation of producers from the country.
Asia is also a strong region at MIPCOM with an increased number of stands and participants.

Sinematürk: What was the position of Turkish content and business in the exhibition?

Samira Haddi: Turkey is one of the most important country at the market. The business is booming and sales are doing good based on the feedbacks from our clients.
Everyone is talking about Turkish dramas so the position is strong!
 

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)