"8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü" her yerde değişik etkinliklerle dile getirilmektedir. Birleşmiş Milletler'in bu sene belirlediği "Kadınlara eğitim alanında eşitlik sağlanması ve insanca çalışma koşullarının oluşturulmasi" konusunun dışında, kadınlarımız yaşadıkları ülkenin yaşam koşullarına göre kendileri konularını belirliyorlar.
31 Temmuz 2012

"8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü" her yerde değişik etkinliklerle dile getirilmektedir. Birleşmiş Milletler'in bu sene belirlediği "Kadınlara eğitim alanında eşitlik sağlanması ve insanca çalışma koşullarının oluşturulmasi" konusunun dışında, kadınlarımız yaşadıkları ülkenin yaşam koşullarına göre kendileri konularını belirliyorlar.

Çalişmaları Ocak ayının başında başlayan ve  Nisan  ayının sonuna kadar devam edecek olan "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü" için paneller düzenleniyor, tiyatro eserleri sergileniyor, heykeltraşlar özel olarak hazırladıkları eserlerini sergiliyor, resim ve  fotograf sergileri açılıyor ve müzisyenler özel besteleriyle konserler veriyorlar. Ülkemizde de bu çalışmalara paralel çalışmalar yürütülmektedir. Bu sene değişik üniversitelerimiz kapılarını bu çalışmalara açmıştır. Dünya sinemasının her alaninda söz sahibi olan kadinların sayıları hızla artmaktadır. Dünya sinema ve müzik alanında çok önemli bir yere sahip olan kadın sanatçılardan biri de Barbra Streisand'dır.

Barbra Streisand 1942 yılında Brooklyn'de doğdu. Ögretmen olan babasını kaybettiğinde daha 15 aylıktı. Küçük yaşlardayken sanatçı olmaya karar verdi. Okulda da cok basarili bir ögrenci olan Streisand okul korosundayken, sonradan cok önemli bir şarkı sözü yazarı ve yorumcu olan Neil Leslie Diamond ile tanıştı. Film müzikleri hazırlıyan Diamond ile dostluğu hala sürmektedir.

1958 yılında ilk olarak Clinton tiyatrosunda sahneye çıktı. 1963 yılında The Barbra Streisand Album adlı albumunü çıkardı. 1964'de yer aldığı Komik Kız müzikalinde People şarkısıyla çok tutuldu. Sonraları bu müzikalin filme çekilmesi kararlaştırıldı ve Barbra Streisand'a Fanny Brice rolünü oynaması teklif  edildi. Bu film kendisine En iyi Kadin Oyuncu dalında Akademi Ödülünü (Oscar) kazandırdı.

1973 yılında Robert Redford ile birlikte The Way We Were filmini çevirdi. Bu filmde Amerikalı besteci Marvin Hamlischin bestesini yorumlamasıyla da büyük bir başarı kazandı. 1976'da başrolde oynadığı A Star is Born filmine yazdığı ve bestelediği şarkıyla ikinci Akademi Ödülünü (Oscar) kazandı. Barbra Streisand, film müziği bestesi alanında ödül alan ilk kadın olarak sinema tarihinde yerini aldı.

Kendi filmlerini çekebilmek icin Barwoods Yapim şirketini kurdu. Kendisinin hem yapımcı, hem yönetmen hem senarist hem de başrol oyuncusu olarak yer aldığı Yentl adlı Film ile yine Oskar kazandı. Barbra Stresand'a Brandeis Üniversitesi tarafindan "Fahri Doktora" ünvanı verildi. Hem sinema hem de müzik alanında bir çok ödüle layık görülen Barbra Streisand ayrıca dünyada savaşın yerine barışın olmasını savunan kadın sanatçılardandır.

Türk Sineması'nda önceleri sadece filmlere konu olabilen kadınlar sinemanın her alanında çalışır duruma gelmişlerdir. Sayıları parmakla sayılacak kadar az olsalar da artık Sinemamızda sadece oyuncu olarak değil, yapımcı, yönetmen, sinema eleştirmeni, senarist olarak yerlerini almaktadırlar. Sinema alanında çalışmış ama artik aramızda olmayan ve bu ay doğum ve ölüm yıldönümü olan kadın sanatçılarımızdan Güzin Özipek, Neriman Köksal ve Belgin Dorugu anmak istiyorum.

Sinema, Tiyatro ve Opera sanatçısı olan Güzin Özipek 11 Mart 1925 yılında İstanbul'da doğdu. 1850 yılında Beyoğlu'nda inşa edilen tarihi Ses Operet'inde Güzin Özipek 1944 yılında sanat yaşamına başladı. Değişik oyunlarda yer alan sanatçı Muammer Karaca'dan gelen teklifi red etmeyerek Ses Operet'ten ayrıldı ve Muammer Karaca grubuyla Anadolu Turnesine çıktı. 1952 yılında başrolünü Muammer Karaca ile paylaştığı "İstanbul Yıldızları" adlı film ile Sinema yaşamına başladı. Evlendiğinde eşinin mesleği gereği Zonguldak'a yerleşti ve iki çocuğunu büyüttü. 12 sene sanattan uzak kaldı.

Ailece İstanbul'a döndüklerinde 1965 yılında Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu'ndan gelen teklifi reddetmedi, tiyatro ve sinema dünyasına tekrar dönüş yaptı.  12 Ağustos 2000 yılında aramızdan ayrılana kadar çok sayıda tiyatro oyununda oynadı, sinema filminde yer aldı, fotoromanlar çevirdi. Son dönemlerinde babaanne rolleriyle de değişik dizilerde izledigimiz Güzin Özipek sinemamızda önemli bir yeri olan kadın sanatçılarımızdandır.

26 Mart 1995 yılında İstanbul'da aramızdan ayrılan Türk Sineması'nın Küçük Hanımefendi'si olarak anılan Belgin Doruk'un 1952 yılında sinema yaşamı başlamıştır. Sinematürk'ün Gündem adlı yazı köşesinde, 26.03.2010 tarihinde Enigmacuture'nin Belgin Doruk'la ilgili yazdığı güzel anlatimlı yazısını okumanızı öneririm.

17 Mart 1928 yılında İstanbul'da doğan Neriman Köksal, Türk Sineması'nda önemli bir yere sahip kadın sanatçımızdır. Yine Gündem bölümünde 23.10.2009 Bucukluk'un yazdığı yazı, değerli sanatçı Neriman Köksal'ı hatırlamak adına önemli bir yazıdır.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü bir semboldür. Sesimizi duyurmak için bir olanaktır. Kadınların şiddet görmediği, yaşamın her alanında eşit ve korkusuzca yer alabildiği bir dünya dileğiyle...

 

 

 

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)