'Top Gun' ve 'Footloose'dan 'Do the Right Thing' ve 'Repo Man'e, 1980'lerin En Özgün Film Müzikleri.
31 Mayıs 2022

Top Gun (1986)

Miami Sound Machine, Kenny Loggins ve Berlin. 1986'ya ve “Top Gun” film müziğine hoş geldiniz. Filmin müziklerini yapan Harold Faltermeyer'in filmin açılışında, “Danger Zone” kurgusunun açılış jeneriğinde yumuşak bir şekilde çalınan “Top Gun” Marşı”ndan itibaren, filmin müzikleri de film gibi pop kültürünün bir parçası yaptı. Tom Cruise'un Maverick'inin Kelly McGillis'e “O Sevgi Duygusunu Kaybettiniz mi?”  “Top Gun”daki müzik, filmin önemli bir parçası ve film tarihinde önemli bir film müziği.

Purple Rain (1984)

Genç bir müzisyenin zirveye tırmanırken rakiplerini alt etmesini ve birkaç hafta içinde Prince'i küresel bir süper starlığa yükseltmesini konu alan “Purple Rain”den daha kendini gerçekleştiren bir kehanet filmi düşünmek zor. “Ghostbusters” ve “Born in the USA” yazında, yine de bu albümdeki rock'çılardan (“Let's Go Crazy”) baladlara (“Beautiful Ones”),  funk (“Darling Nikki”) destansı, anthemic başlık parçasına - ve “When Doves Cry” da tüm zamanların en sıra dışı 1 Numaralı single'larından biri. Prince'in en özgün ve erişilebilir albümü - ve bir daha asla tırmanmaya zahmet etmediği veya ihtiyaç duymadığı bir dağın zirvesi.

Flashdans (1983)

Yeni gelişen MTV sayesinde bir film müziğinin bir filmin yıldızı haline gelmesinin mümkün olduğu 1983'te gördük. Filmin 1 Numaralı iki şarkısının - Irena Cara'nın "Flashdance… What a Feeling" ve Michael Sembello'nun "Maniac" adlı şarkılarının video klipleri o zamanlar yeni olan müzik video kanalında acımasızca oynatıldı. 

İlk Aşk, İlk Dans (Dirty Dancing)  (1987)

Filmde, “(Ive Had) The Time of My Life”, Jennifer Gray ve Patrick Swayze'nin doruk noktasına ulaşan dans gösterisi performansını canlandırıyor, ancak Bill Medley ve Jennifer Warnes'ın Oscar adayı düet sahnesi , filmin verdiği hissi o kadar mükemmel bir şekilde anlatıyor ki, genç izleyiciler için filmi bir ikon haline getiriyor. Eric Carmen, film için hit “Hungry Eyes”ı kaydetti, ancak en büyük müzikal sürprizi, Swayze'nin yazdığı “She's Like the Wind” baladını söylemesiydi.

Batman (1989)

Prince, 1989'da Tim Burton'ın “Batman” filminin soundtrack'inden çıkış single'ı “Batdance”i çıkardığında ikonikti. Şarkıcının altı dakikalık diyalogları filmden alınmış ve bir film şarkısı olduğu kadar bir Prince şarkısıydı. Gitarla pop gibiydi ve “O vücudu parçalamak istiyorum” ve “7 inçlik bilgisayarı bilgisayara sokmama izin ver” gibi şarkı sözleriyle eğlenceyi artırdı. Ama gerçekten bir film müziği albümü müydü?

Kayıp Çocuklar (1987)

80'lerde büyüyen herkes için “The Lost Boys” bol komedi içeren eğlenceli bir vampir korku filmi olmaya devam ediyor. Filmin müziklerinde Echo and the Bunnymen ve INXS gibi sanatçılar yer aldı. Tema şarkısı "Cry Little Sister" Gerard McMann'ın izniyle geldi ve pop/goth bir melodiydi. 80'lerin bir başka büyük grubu olan Foreigner, Lou Gramm'ın “Lost in the Shadows” adlı parçasının müziklerinde de yer aldı. Bununla birlikte, büyük isimlere rağmen, gerçekten damgasını vuran şarkı, Tim Cappello'nun “I Still Believe”, bir şarkının cover'ı olan ve ilk olarak Call grubu tarafından popüler hale getirildi. Birçok kişi onu isminden çok “Çıplak Sax Guy” olarak hatırlayacak olsa da, filmi izleyen herkes, Cappello'nun iskelede verdiği bir konser sırasında sahnede gösterdiği unutulmaz anı hatırlıyor. Jason Patric'in yakında vampir olacak olan Star'ı (Jami Gertz) ilk kez gördüğü zaman, ve Capello'nun performansı unutulmaz.

 

 

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)