Bu hafta yeni yılın son haftası olması da vesilesiyle Sinematurk'un kurucu işçilerinden Ahmet S. Aktaş'ı konuk ediyoruz. Siteyle ilgili merak ettiklerinizi Yakup Sancı sizler için sordu... Herkese mutlu yıllar...
31 Temmuz 2012

Yakup Sancı: Bu haftaki konuğum  100.000 üyesi  olan sitemizin kurucularından ve yöneticisi olan Sayın Ahmet Salih Aktaş.

1967 yılı Ankara doğumlusunuz. ODTܒde inşaat mühendisliği okuduktan sonra yine ODTÜ'de Sosyoloji Bölümü’nde yüksek lisans yaptınız. Senelerdir mühendislik yaparak hayatınızı kazanıyorsunuz. 2002 yılından bu yana da bir grup arkadaşınızla kurduğunuz www.sinematurk.com sitesinde kurucu  editörlük yapıyorsunuz… Nerden sinemaya olan bu ilginiz?

Ahmet S.Aktaş: Eskiden şarkıcılara "ne zaman başladınız" diye sorduklarında, "çocukluk yaşlarından beri şarkı söylerim" gibi klişe yanıtlar verirlerdi. Ben de şimdi öyle bir şey demeyeceğim tabi. Sinemaya merak nereden bilemiyorum ama küçük yaşlardan bu yana sosyal konulara, politikaya, sosyolojiye, edebiyat ve sinemaya özel bir ilgim var. Bu konularla uğraşmak beni mutlu ediyor, kendimi zamandan soyutlayabilmemi sağlıyor...

Yakup Sancı: Sinematürk sitesini hangi amaçla kuruldu?

Ahmet S.Aktaş: Sinematurk.com en başından bu yana tam olarak planlanmış, enine boyuna düşünülüp  şu şu şu amaçlarla kurulmuş bir mecra değildi. Aslında bakarsanız internet dünyasını kasıp kavuran pek çok girişim de böyle değil. Biraz tesadüfler ve ihtiyaçlar belirliyor gelişimi. Bugün Youtube, Facebook gibi bir çok sitenin arkadaş  arasında paylaşım yapmak için düşünülmüş küçük girişimler olduğunu biliyoruz. Sinematurk’ün de benzer bir öyküsü var. Sitenin benimle beraber kurucusu olan arkadaşım Burak Tuna ile 2000 yılının başlarında aynı şirkette çalışırken, ikimizin de izlediğimiz filmeri not ettiğimiz küçük veritabanlarımız vardı. Bu veritabanlarını güncellerken Türk Filmleriyle ilgili bilgi bulmak konusunda ciddi sıkıntı çektiğimizi fark ettik. Sonra düşündük taşındık ve bu bilgileri madem öyle biz toparlayalım dedik. Niyetimiz öncelikle kendi bilgilerimizi geliştirmekti yani. Ancak sonra baktıkki işin boyutları çok büyük ve bir çok insan bu konuda sıkıntı yaşıyor. O noktadan sonra temel amacımız, Türk Sineması bünyesinde değerlendirilebilecek tüm yapımların, oyuncu, sanatçı ve emekçilerin doğru bilgilerini toplamak ve geleceğe taşımak olarak şekillendi...

Yakup Sancı: "Türk sineması ve vizyon filmleri veritabanı" olan Sinematurk ün özelliklerinden söz edebilir misiniz bize?

Ahmet S.Aktaş: Sinematurk öncelikle bir veritabanı. Temel özgünlüğü ise Türk Sineması. İddiamız odur ki Türkiye film endüstrisi hakkında basılı veya sanal ortamda daha fazla bilgi olan bir mecra bulamazsınız. Bu bilgileri bir çok sinemasever ve sanatçının katkılarıyla uzun yıllar sonunda toparladık. Bugün artık yeni film çeken yapımcılar, yapımlarının kayıtlarını Sinematurk’e kendileri gönderiyorlar. Sinematurk sinema camiasında resmi bir referans noktası olarak kabul görmüş durumda...

Bunun dışında, son yıllarda Sinematurk’ü internetin birinci dalgasındaki klasik “bilgi alınan”, bir nevi yayın formatından çıkarıp, bilginin alınıp, eklendiği, paylaşıldığı ve insanların sosyalleştiği ikinci dalga internet sosyal ağı formatına dönüştürme çalışmalarımız vardı. Bu konuda da oldukça mesafe katettiğimizi söyleyebilirim. Sinematurk’u artık sektörün içinden ve dışından insanların buluştuğu, tanıştığı, projeleriyle ilgili ihtiyaçlarını karşıladığı bir platfrom olarak düşünebiliriz.

Yakup Sancı: Sinematurk için Türkiye'nin IMDb'si  diyebilir miyiz?

Ahmet S.Aktaş: Şüphesiz diyebiliriz. IMDb çok global bir oyuncu. Orada tüm dünya sinemalarına ilişkin bilgi bulabiliyorsunuz. İçerik o kadar kuvvetli ve o kadar çok insana hitap ediyorki yıllardır formatlarını zerre kadar değiştirme gereği hissetmediler. Sinematurk, tabi daha niş bir mecra. Sinematurk’de buldugunuz yerli film bilgilerini tamamen IMDb bulma şansınız yok.

Yakup Sancı: Karşılaştığınız hukuki engeller oldu mu?

Ahmet S.Aktaş: Kendi yayınlarımızla ilgili bir sorun yaşamadık. Ancak "yanlışlıklar" sonucu 2-3 gün mahkeme kararıyla kapalı kalmıştık. İzinsiz film yayını yapan siteleri mahkemeye şikayet etmek isteyen bir avukatlık firması, dilekçesine yanlışlıkla sinematurk’ü de eklemiş. Bir sabah kalktık, siteyi açtık bir baktık ki mahkeme kararıyla kapatılmıştır yazıyor. Bizi bu konuda ne arayan oldu ne soran. Herhangi bir mahkeme savunmamızı istemedi veya uyarıda bulunmadı. Demekki dilekçeyi alıp hemen işleme koymuşlar. Sitede böyle bir şey var mı diye bakma gereği hissetmemişler. Tabi biz gerekli yerlere başvurunca olay halloldu, bizden özür dilendi ama geçmiş olsun. Bu olay Türkiye’de internet girişimcilerinin durumuyla ilgili beni dehşete düşürmüştür...

Yakup Sancı: Sitenin içyapısının iyi örgütlendiği her hafta düzenli değişik alanlarda çıkan yazılarda görülmektedir. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Ahmet S.Aktaş: Sinematurk içeriğini ve dinamizmini üyelerinden alan bir site. Bu geniş veritabanı zaten böyle bir paylaşım ağı olmadan oluşturulamazdı. Veritabanının yanısıra bildiğiniz gibi röportaj ve yazılarıyla da zengin bir içerik sunuyor Sinematurk. Bu içeriği kendilerine sunduğumuz platformda otonom bir şekilde örgütlenen editör ve yazar arkadaşlarımıza borçluyuz. Kendilerine sizin şahsınızda teşekkürlerimi bir kez daha sunmak isterim.

Yakup Sancı: Sinematurk'e sinema sektöründeki ünlü isimlerin yanı sıra bu alanda çalışan herkes sektörel üye sıfatıyla üye oluyor. Bu konuda söylemek istedikleriniz varmi?

Ahmet S.Aktaş: Sinematurk, dediğim gibi, öncelikle Türk Sinema sektörünün ana mecrası. Sektör deyince bunun içine yönetmeninden, herhangi bir film için çivi çakmış set işçisine kadar tüm emek verenler giriyor. O nedenle biz film künyelerini asla sadece oyuncu ve ana görevlerle kısıtlamadığımız gibi, sektörel üyelik için de bu kriteri uyguluyoruz. Yani tüm bu insanlar sektörün içindedir ve isterlerse ve tabiki ortak bir alanın kurallarına uymak kaydıyla sektörel üye olabilirler.

Yakup Sancı: Sizin de yönetmenliğini yaptığınız iki filminiz var? Kısa filmler çektiniz, bu filmlerde oyuncu olarak da oynadınız. Sinemada yönetmen ve ya oyuncu olarak varmak istediğiniz bir hedef var mı?

Ahmet S.Aktaş: Malesef bir koltukta çok fazla karpuz olmuyor. Film çekmekten, oynamaktan çok büyük keyif aldım. Bunu sürdürmek de isterdim. En azından kısa filmler çekerek bu keyiften mahrum kalmamak çok iyi olurdu. Ancak şartlar şimdilik buna pek izin vermiyor. Sinematurk başlı başına bir film zaten, şimdilik onu çekip onu oynamakla yetiniyoruz...

Yakup Sancı: Son yıllarda görülür bir şekilde hızla gelişen Sinematurk’le ilgili bizim sormadığız sizin söylemek istediğiniz neler var?

Ahmet S.Aktaş: Sinematurk yaşayan büyüyen bir organizma. Onu daha da büyütmek, çok daha fazla insanın kullandığı, bilgi aldığı, bilgi verdiği bir platform olmak en büyük hedefimiz. Bunun içinde çalışmaya devam ediyoruz. Bir çok projemiz var bekleyen. Sürekli yeniliklerle yolumuza devam etmek istiyoruz. Bu arada örnegin kısa film festivali filmlerinin Sinematurk’de gösterilmesi ve çok daha fazla insana ulaşmalarının sağlanması gibi düşüncelerimiz de var. Bu konuyu ciddiye alacak festival yöneticilerine de buradan bir çağrı yapmış olalım...

Yakup Sancı: Bir cok üyemizin merak ettigi sinematurk.com sitemizle ve yönetici olarak kendisiyle  ilgili verdigini ayrıntılı bilgiler icin Ahmet Aktaş'a çok teşekkür ederim...

 

Kaynak
Yakup Sancı
 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)