Yetim
Yıl 1985
Ülke
TürArabesk, Aile, Dram
ÖzelliklerRenkli, 16 mm
YönetmenOğuz Gözen
YapımcıTaner Öz
MüzikKadir Şeker
Görüntü YönetmeniMukrimin Şumlu
Anahtar KelimelerEvlatlık
Firmalar
FİLMİN KONUSU
Gül (Neşe Aksoy), kalp hastası olduğu için çocuk sahibi olamayan bir kadındır. Eşi Göksel'i (Engin Çağlar) de ikna ederek bir kız çocuğunu (Ceylan) evlatlık edinirler. Ne var ki Göksel, Ceylan'ı bir türlü benimseyemeyecek ve evlilikleri tehlikeye girecektir.
 YORUMLAR  (4)
2000 karakter kaldı
Adem
5 yıl önce
Yetim ceylan filmi istiyorum

Adem
5 yıl önce
Yetim ceylan filmi istiyorum

alidenizci
14 yıl önce

Yahu adam klaket kullanmış yada kullanmamış bunun filmle ilgisi ne anlayamadım. Tarantino'da klaket kullanmaz, Orson Welles'de kullanmazdı. Klaket bir not defteridir ihtiyacı olan kullanır. İllede saldıracaksanız oturun ciddi bir şeyler bulun. Gözen zaten kendi kitabında da klaket kullanmadığını söylüyor. Otur sende film çek ve klaketini kullan kardeşim ama Yetim'den daha iyi bir film çek. Yetim'i 2011 yılından bakıp değerlendirmek çok kolay. Dönemin koşulları, 12 Eylül faşizminin getirdiği ağır koşullarda film yapmanın imkansızlığı... Yetim izlenme rekorları kırmış bir filmdir. Günlerce bilet bulamadığımı anımsıyorum. Tabi ooooo zamanlar şimdiki gibi dvd ve korsan sektörü falan da yok. Bir kaç yerde insanların sinema salonlarını giremedikleri için taşladıklarını anımsıyorum. Bir film eleştrisi çeşitli açılardan olur. Alır senaryoyu incelersin, kurguya bakarsın, ışığa bakarsın, makyaja bakarsın, oyunculuklara bakarsın beğenmiyorsan oturur bunları eleştirirsin. Fakat klaket kullanmamış diye bir eleştiriye ilk kez rastlıyorum. Oğuz Gözen kendi kitabında yazmamışsa nereden bilecektin kullanmadığını yada kullandığını? İyi oyuncuların öğlen yemeğinde ne yedikleride görülmüyor istersen kolestrol oranı çok yüksek diye onuda eleştir. Yada istersen 1085 yılında yönetmenin oturduğu semti de Beyoğlu'na çok uzak olduğu için eleştirebilirsin.

   Gözen çok iyi bir film yapmıştır. Kaybolan insani duyguların, vicdan ve merhamet gibi kavramların kaybolduğunda neler olabileceğini ele almıştır. Üstelik taa o yıllardan kapitalistleşmenin sonucunu; bireyin yanlızlaşması ve insanı insan yapan duygulardan uzaklaşması olarak topluma sunmuştur. Üstelik Ceylen hayatının performansını ortaya koymuştur. Engin Çağlar ve Turgut Özatay ise zaten kendilerini kanıtlamış usta oyunculardır.

   Oğuz Gözen şu an Türk sinemasının en fazla film çeken 2. yönetmenidir. Sanırım 152 fillme ulaştı. Bu kadar film içinde iyiside olur kötüsüde olur, iş yapanıda olur yapmayanıda. Dönemin şartlarını ele aldığımızda  Yetim iyi bir filmdir. Siz bırakın 152 film yapmayı sadece 1 tek film çekin ister klaketli ister klaketsiz, sonra oturun ondan sonra yazın bir şeyler. Fakat dediğim gibi çektiğiniz film eleştirdiğiniz filmden daha çok iş yapacak.


wunsch vertrauen
18 yıl önce
kötünün kötüsü diye niteleyebileceğim bir Oğuz Gözen filmi. Klaketsiz film çekmenin sonucu olmalı. O kadar çok piyasa, o kadar çok amatörlük kokuyor ki. Gereğinden uzun tutulmuş bir sürü anlamsız sahne. Eskiden yapımcılar makara boşa gidecek diye yönetmenleri, yönetmenler de artistleri paylarmış. burada duruma müdahale olmamış anladığım kadarıyla.