İsveçli bir klasik diller profesörü olan Raimund Gregorius'ın hayatı alabildiğine tekdüze ve sıkıcıdır. Bu durum Portekizli çekici bir kadını intihar etmekten kurtarmasıyla birlikte tersine döner. Sebepsizce kadının bindiği trene atlayan Gregory kendini Lizbon'da bulur. Burada sürükleneceği ilginç u...Devamını OkuDevamını Gizle
Eğer ülke gündemi ile ilgiliyseniz, politik sinemayıda seviyorsanız, bu filmide mutlaka seveceksiniz.Bille August geçen yıl ( 2012) yaptığı Marie Krøyer 'den sonra bu yılda bu filmle çıkmış izleyici karşısına. Filmin konusu felsefeci yazar Pascal Mercier'in aynı isimli poitik romanından.
Ana tema 1970 lerde Portekiz'de iktidara gelen 40 yıl ülkeyi yöneten Faşist Salazar yönetimi
BİLENLER BİLİR BENDE BİRAZ BAHSEDEYİM.
Portekiz'i 36 yıl süreyle 3 f kuralı ile yöneten diktatör. tam adı Antonio de oliveira salazar.. futbol, fado ve fiesta ile ülkeyi yönettiği söylenir, bazılarına göre son "afyon" fiesta değil, fatima'dır. 1970'te öldü.. 1974'de "karanfil devrimi" adı verilen darbeyle süren estado novo-salazar rejimi sona erdi.
" bana onbinleri uyutacak bir beşik yapın" diyerek Lizbon a büyük bir stadyum yaptırmıştır.
Şimdide filme geçeyim.
Konudan anlayacağınız gibi;film Bern'de Latince öğretmeni Raimund'un (Jeremy Irons) Kırmızı paltolu bir kadını tam nehre atlayacak iken kurtarması ile başlıyor .Kadın size katılabilirmiyim diyor ve peşinden gelir, sonrada paltosunu bırakıp ortadan kaybolur.Paltonun cebinde bulduğu bir kitap ilgisini çeker, kitabın içinde bulduğu Lizbon bileti ile kendisini kitabın yazarının peşinde bulur.
Bundan sonra film geri dönüşlerle izleyiciyi 1970 lerin faşist Salazar
Lizbon'nuna götürür.
Film bizde vizyona girdi mi bilmiyorum, ama ben film hakkında başkaca birşey söylemiyorum. Meraklılar tadını çıkara çıkara izlesin
Baski, devrim, aşk, arkadaşlık, ihanet, görev şuuru,
Elli yıldır film izleyen, kendine ait bir dünya görüşünü bir tarafa bırakıp tarafsız bakmaya çalıştığım sinema filmlerini beğenmesem de SİNEMA OLDUĞU İÇİN hep iyi tarafından görmeye çalışırım.
Ama bu film de beğenmediğim hiçbirşey yok.
Roman, Senaryo, Yönetim. Oyuncular,mekanlar atmosfer hepsi müthiş. Notumda ilk kez tam olacak. M u t l a k a İ z l e y i n
10/10