Güneşin Tutulduğu Gün

(27 kişi yorum yaptı)
Yönetmen: Şerif Gören Şerif Gören
Ülke: türkiye
Oyuncular: Abdurrahman Palay, Erhan Yazıcıoğlu, Timuçin Caymaz, Nuri Tuğ, Tuncer Sevi, Necdet Yakın, Nermin Özses, Tuncay Akça, Günay Girik, Nurşen Girginkoç Devamını Gör...
Konusu : Gözü yükseklerde olup, sonra da kötü yola düşen bir tezgâhtar kızla, bir gencin öyküsü.
Yapım Ekibi
Yönetmen Ekibi
Kamera Ekibi
Post-Prodüksiyon
Işık Ekibi
Ses Ekibi
Rıza_Nur
13 Eylül 2019 11:41Şerif Gören'in oynadığı rol ve gayet tabi çektiği film çok tuhaf. Sansürsüz halini bulmak zor. Abartılı yönleri çok olan ve bir devrin manzarasını anlatan ibretlik bir film.
Cevap YazKartalTibetTutkunu
28 Kasım 2017 04:15Türk sinemasında bu tarz konu filmlerde Müjde AR dan cesur bir başka oyuncuda yok... Çünkü o gerçek hayatta yaşanmış ve yaşanması olası.. muhafazakar tabu en zor rolün üstesinden başarıyla gelen ender bir oyuncu. Her filminde olduğu gibi bu oyunda et'ten kemikten vücuda bürünmüş olduğu bir film.. bravo Müjde AR a doğrusu.
Cevap YazGöztepe
27 Kasım 2017 00:24Müjde Ar'dan güzel bir film mahalle baskısı ve geçim sıkıntısından kötü yola düşen bir kızın öyküsü. Bİraz eksikleri olsada film oldukça doğal ve güzeldi. Özellikle oyunculuk olarak Selahattin Fırat'ın oyunculuğu sert aile reisi rolüyle adeta nirvana idi. Sonu çöplükte biten küçük sokak çocukların tecavüzüne uğrayan bir kız Müjde Ar'ın toplumsal içerikli filmlerinden.
Cevap Yazkartal tibet tutkunu
20 Şubat 2011 18:37...filmin konusunu benden öncelikle yine arkadaşlar bir güzel betimlemişler sağolsun. Onlara ekleyecek pekte bi'şeyim yok aslında... salt 'Müjde AR'IN' cüretkar vari oyunculuğunu takdir etmekten başka...
Cevap Yazeylül fırtınası
29 Ocak 2011 00:01Lüks bir mağazada tezgahtarlık yapan Sevgi'nin yaşamı baba ve mahalle baskısı,sürekli geçim sıkıntısından hayıflanan annesi,aile efradınca eskimiş bir eşya muamelesi gören hasta babaannesi,haylaz kardeşleri ve kişiliksiz sevgilisi tarafından adeta kuşatılmış ve çalınmış haldedir.
Bu açmazdan çıkış yolu arayan Sevgi onuruyla mücadele edip alternatif çözümler düşünmek yerine en kolay yolu seçer ve fahişeliğe başlar.Bu sayede hem çamur sokaklı fakir mahallesinden ve balık istifi otobüslerde tacize uğramaktan kurtulup özlemini çektiği zengin ve zahmetsiz yaşama kavuşacak, hemde ailesinin içinde bulunduğu sefalete son verecektir.İlk başlarda işler yolunda gider ancak su testisi su yolunda kırılır ve Sevgi'nin kısacık yaşamı tecavüze uğrayıp öldürülmek ve bir çöplüğe atılmak suretiyle son bulur....
Güneşin Tutulduğu Gün,Şerif Gören en ilginç ve tartışmalı filmlerinden biri...
Seyircinin büyük çoğunluğu içerdiği erotizm yüklü sahnelere odaklanmış olsada Güneşin Tutulduğu Gün; anlatımı,sıradan insanların küçük dünyalarına ilişkin çarpıcı ayrıntılarla örülü yan konuları,loş ve puslu görsel atmosferi ile Müjde Ar'ın baldır bacak gösterdiği sıradan bir film olmaktan çok daha ötededir.
Bir başka ifadeyle Şerif Gören sinemasına özgü fark ve lezzet bu filmde fazlasıyla hissedilmektedir.Filmlerinin çoğunluğunda gözlemlenen ve bazen gereksizliği sebebiyle eleştirilen ayrıntı zenginliği bu filmde çok belirgindir.
Top oynarken açılan ayakkabının tükürükle yapıştırılması,her sabah Sevgi'yi görüp selam vermek için fırsat kollayan genç adam,tel ızgara üzerinde kızartılan ekmekler,sinemadaki eşcinseller,Sevgi'nin manav babasının bayanlara üstü kapalı sözlü tacizi,babaannenin çikolata sevgisi,Sevgi'ye platonik aşk besleyen ve aşk mektubunda arabesk müzik dinlediğini belirten mahalleli genç,çocukluğumuzun pazar günü sıkıcılığını hissettiren radyodan naklen maç yayınları...gibi onlarca ayrıntı bazen alakasız gibi gelse de filme gerçeklik ve hayatiyet kazandırmıştır.
Zaman zaman anlatımda basitliğe düşse de öyle bir iki plan vardır ki Gören burada bütün ustalığını ve yaratıcılığını konuşturmuştur.Sevgi'nin evde dayak yerken kararını vermiş bir halde gözlerini sabit bir noktaya diktiği planda kameranın ağır ağır Sevgi'nin yüzüne yaklaşması ve durması çok etkileyicidir.Yine Sevgi ve erkek arkadaşı Ali'nin raylarda yürüdüğü planda oyuncuların gitgide uzaklaşmaları ve seslerinin boğuklaşması ikili arasındaki kopukluğu ve ilişkinin girdiği çıkmazı,umutsuzluğu seyirciye başarıyla hissettirmektedir.
Filmin en tartışmalı yönü kuşkusuz finalidir.Belli ki ahlakçı bir tavırla ve Agah Özgüç'ün ifadesiyle Şerif Gören ''orospuluğun sonu budur ''demek istemiş.Ama Sevgi'nin kötü sonunu hazırlayan etmenler daha mantıklı ve gerçekçi kurgulanabilmiş olsaydı filmin finali çok daha vurucu ve etkili olurdu.
Güneşin Tutulduğu Gün,belirtmiş olduğum kusurları ve sinemasal erdemleri ile gerçekten de çok değişik ve kesinlikle izlenmeye değer bir film.
Ayrıca her izlenildiğinde daha önce es geçilmiş olan bir yönü keşfedilebilir,farklı okumalara açıktır.
Cevap Yazoğuzzz
26 Eylül 2010 11:34mükemmel bir müjde ar filmi, sosyal olayları konu alan senaryosu ve oyuncu kadrosuyla türk sinemasının iyi filmlerinden biri olmuştur
Cevap YazLoverman
3 Mayıs 2010 01:46bu filmlerde müjde ar ın üstüne yok. gerçek hayatta yaşanmış cesur rolleri çok başarılı oynuyor. tebrik ederim. 80 li yıllardaki ekonomik buhran sonucu arayışlar sevginin daha çok para kazanmak için yaptığı yanlış seçimler ve sonucu. senaryo ve oyunculuklar çok iyi. filmi birde hd kalitesinde izlemek var. o zaman nasıl olduğu daha iyi anlaşılır.
Cevap Yazcomerollin
22 Temmuz 2009 12:30Başarılı bir Şerif Gören filmi daha. Müjde Ar zaten yine oyunculuğunu konuşturuyor. Defalarca izlesem de bıkmadığım bir film. Ancak aklıma takılan bir soru var. Sevgi neden son gece evden ayrılırken biriktirdiği paraları da yanına almıyor? Güzel bir otelde o geceyi geçirmiyor?
Cevap Yaz