Cüneyt Arkın: Türk Sinemasının İkonik Oyuncusu
16 Kasım 2023

Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden biri olan Cüneyt Arkın, hem kendine özgü oyunculuk tarzıyla hem de çeşitli dönemlerdeki başarısıyla sinema dünyasında efsaneleşmiş ismidir. Başarılı aktör, oynadığı ironik karakterlerle unutulmaz bir isim olmuştur .

Bir hacı babayla, hacı annenin oğluydu Fahrettin Cüreklibatur. Takma adıyla da Cüneyt Arkın... sinema yaşamı boyunca o ünlü süper takma ismiyle, hiç durmamacasına dört nala koşup efsanevi bir ‘’olay adam’’ konumuna gelmeden önce, Fahrettin Cüreklibatur olarak hakkındaki ilk yazı, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrenci kataloğundadır. 1172 nolu öğrenci Fahrettin’le ilgili aynen şu satırlar yer alır.

‘’60-61 stajyeri. Uzunca boylu, esmerce, yeşil gözlü, yüzünde üzgün, alaylı bir gülümseme etrafında çekingenlik yaratan...’’

O ne kadar Dr. Fahrettin kartviziti taşısa da, asıl öğrencilik yıllarını Yeşilçam sokaklarında, setlerinde geçirmiştir. Kişiliği bu dönemde oluşur. İnişli çıkışlı, yani kurtla kuzunun iç içe yaşadığı, birbirine zıt çift kişilikli bir Cüneyt Arkın olarak...

 Yazına yazıhane dolaştığı, cebindeki iki buçuk lirayla Kadiköy’den Suadiye’ye yürüdüğü Yeşilçam günlerinden sonra şöhrete ve servete kavuşan Cüneyt Arkın’ın artık çok özel bir yeri vardır Türk Sineması’nda. Vuruyor, kırıyor, havalarda uçarak parendeler atıyor, bir yumrukla on kişiyi mendil gibi ikiye katlıyordu.

 Romantik film denilince Sürtük, Dudaktan Kalbe, tarihsel kostüme filmler denince Malkoçoğlu, Kara Murat dizileri, polisiye film denince Cemil, işçi filmi denince Maden akla geliyordu. Türk Sineması’nda yıllar sonra ilkelliğin bir ‘’ kült filmi‘’ olarak keşfedilen Dünyayı Kurtaran Adam’ın ise çok özel bir yeri vardır. Tabii Cüneyt Arkın’ında...

Film setlerinde geçirdiği kazalar Cüneyt Arkın’ın sinema yaşamında değişmeyen yazgısıydı. O, Türk Sineması’nın gerçek kaza rekortmeniydi. Bıçak altına yatıp, kesilmeyen, ameliyat edilmeyen bir yeri kalmamıştı. Tıpkı bir kobay gibiydi. Ve süreli hastanelere taşınan çok sevdiği Betül Işıl’ın da değişmeyen ortak yazgısıydı. 

Bir hastane çıkışında Acı Hayat adlı filmde oynamak üzere Uludağ’a giden Cüneyt, yine yalnız değildi. Betül Işıl yine yanındaydı. Uludağ’ın karlı tepelerinde yeni bir balayı yaşar gibiydiler. Ve ikinci kez nikah masasına oturmaya kararlıydılar. 1975’te bir oğlu olur Cüneyt’in. Doğum Nişantaşı Güzelbahçe kliniğinde gerçekleşir. Adı Murat’tır oğlunun. Murat adı, Arkın’ın sinemada canlandırdığı çizgi roman kahramanı Kara Murat dizinsinden gelir. Yine bir çizgi roman kahramanının ismi verilen Kaan ise ikinci oğullarıdır.

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)