Söyleşide, Türkiye’nin küçük ortak olarak dahil olduğu projeler için alınabilecek film yapım fonları hakkında konuşuldu.
27 Ekim 2021

Bosphorus Film Lab Direktörü Selin Karlı moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşi TRT Sinema Müdürü Faruk Güven, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Eurimages Temsilcisi Ece Tarlan, yapımcılar Enes Erbay ve Zeynep Koray'ın katılımıyla, 26 Ekim Salı günü, Akademi Beyoğlu'nda düzenlendi.

İlk olarak sözü yapımcı Enes Erbay aldı ve fon sürecinin sorulması üzerine; İspanyol arkadaşının filmi çekme sürecine kendisinin de dahil olmak istediğini ve TRT'nin Minority'e destek vereceğini açıklaması üzerine TRT 12 Punto'ya başvurduklarını, destek aldıklarını ifade etti. Erbay, bakanlığın desteği verirken koyduğu şartın, paranın yarısının Türkiye'de harcanıyor olması olduğunu söyledi.

Eurimages Temsilcisi Ece Tarlan'a desteğe nasıl başvurulduğu ve Eurimages katkısı sorulması üzerine; "Bakanlık desteğine başvuruları E-devlet üzerinden yapıyorsunuz, şartları Avrupa şartlarından farklı ve daha kolay..." dedi. Tarlan, Türkiye'de bakanlıktan geçen bir projeyi Eurimages'in de kaliteli bulduğunu ve birçok kaliteli yapım varsa da en iyisini seçtiklerini söyledi.

Yapımcı Zeynep Koray'a, bakanlık desteği olmadığı halde TRT desteği aldığı hatırlatıldı. Koray, "Projenin yönetmeniyle 2019 yılında tanıştım. Proje çok ilgimi çekmişti, yönetmeniyle de çok iyi anlaştık. Daha sonra Türkiye'ye döndüm. Bakanlık ve TRT daha sonra ortak yapım fonunu duyurdu. TRT'den olumlu sonuç aldık. Başka ülkelerden yapımcılarla bir araya geliyorsunuz ve benim için bu anlamda da çok güzel bir ağ oldu." dedi. Koray, başvuruyu ilk sene yaptığını, Türkiye'ye katkısını nasıl güçlendirebileceği üzerinde düşündüğünü ve senaryo aşamasında daha anlamlı ortaklıklar kurulduğunu belirtti.

"Amaç network sağlamak"

TRT Sinema Müdürü Faruk Güven ise her iki projedeki detayları şöyle anlattı; "2019'da 12 Punto'yu başlatmıştık, 2020 yılından itibaren uluslararası ortak yapım ödülü vermeye başladık. Projelerde bir tane mutlaka Türk yapımcısı olsun istedik." dedi. Güven, amacın network sağlamak olduğunu ve oralardan geri dönüşüm elde etmek gibi bir beklentide olduklarını ifade etti. Güven, özgün ve uluslararası potansiyeli olan filmleri aradıklarını da sözlerine ekledi.  

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)