Kızılay 4. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali hakkında röportaj
26 Ağustos 2021

Bu yıl 4'üncüsü gerçekleşecek olan "Kızılay 4. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali"nin fikri nasıl ortaya çıktı ve 4 yıldır festival yapmanın güzellikleri ve zorlukları nelerdir?

2015 yılında Çekmeköy Belediyesin'den bir kısa film yarışması teklifi gelmişti. İsmini ve konseptini Balkon Film olarak çalıştık ve sunduk. Başarı bir kısa film yarışması gerçekleştirdik. 500'ün üzerinde film başvurusu almıştık.  Sonrasında 2016'da Dostluk temalı bir kısa film festivali yapabilir miyiz diye kafa yorduk. Nihayet 2018'de Lütfi Şen ile birlikte festivalin adını ve konseptini de belirleyerek ilk festivalimizi 2018 yılında yaptık.

İşin güzel tarafı sinemanın en bağımsız ve özgün alanı olan kısa filme dair konuşuyoruz, izlemeler yapıyoruz. Daha çok gençlerle temas kurup onların enerjilerinden istifade ediyor tecrübelerimizi paylaşıyoruz. Zor tarafı ise bütçe bulmak, sağlıklı gösterim ve konaklama şartlarına ulaşmak. Pandeminin kendi sıkıntıları oldu o ayrı... Bazı arkadaşların ödül alması bazılarının almaması vb durumlar bizi de etkiliyor ... Ama işin doğasında olan gerçekler olduğu için onları minimize ederek yol almaya çalışıyoruz.

Yarışmaya ilgi ne durumda? Yıllara göre katılım sayısı artıyor mu?

İlk yılından beri yarışmaya ilgi her geçen yıl arttı. Başvuran filmlerin kalitesi, izleyici oranı hem de verdiğimiz ödüllerin dışardaki yansımaları çok güzel geri dönüşlerle bize ulaşıyor. Jürilerimizin hassasiyetleri, gösterim mekanları, festival katalogları, söyleşiler, atölyeler ve diğer online etkinlikler her geçen yıl bizi daha bilinir ve kabul edilir hale getirdi. Bundan memnuniyet duyuyoruz.  Sayıya takıldığımız yerler oluyor ancak  öncelikle iyi filmleri, iyi jürilerle ve nitelikli seyirci ile buluşturmak hedefimiz. Kısa sürede Türkiye'deki en iyi film seçkisine ve programına aday hale geldiğimizi rahatlıkla söyleyebilirim...

Yarışma aynı zamanda bu yıl Hacı Bektaş Veli'nin anısına düzenleniyor. Hacı Bektaş Veli'nin vermiş olduğu evrensel mesajlar hakkında ne söylemek istersiniz?

Hacı Bektaşi Veli önemli bir Tasavvuf figürü. Dini öğretiyi şiir sanatıyla ve dostluk söylemiyle mecz etmiş böylece Anadolu irfanını sadece Anadolu'da değil Balkanlarda ve Avrupa'da da yükseltmiş bir aşk önderi. Onun Yunus'tan aldığı aşk ve dostluk mesajına, şiirine ,söylemlerine bugün bütün dünya çok ihtiyaç duyuyor. Umut ediyoruz bu festival yoluyla sinemacılar da onu biraz daha yakından tanır ve mesajından ilham alarak sinemadaki dostluk perspektiflerini geliştirirler...

Festivalde ne gibi etkinlikler olacak detaylardan bahseder misiniz?

Yarışma, Kırk Yıllık Hatır, İnsani Bakış, Panorama ve özel gösterim başlıklarında yaklaşık 60-70 arası bir film gösterim programımız olacak. 3 Adet sinema üzerine özel oturumumuz olacak. Hacı Bektaş Veli ve mesajı ile ilgili 2 söyleşimiz olacak. Filmlerden sonra 17 Yönetmen söyleşisi  ve 3 Atölye planlıyoruz. Film yarışması dışında bir afiş yarışmamız ve bir de detaylarını önümüzdeki günlerde paylaşacağımız senaryo yarışmamız olacak...

Bu yıl Kızılay festivale öncülük ediyor bu konu hakkında ne söylemek istersiniz?

Kızılay Türkiye'nin  yurt dışındaki dost yüzü. İlk günden beri dostluk üzerine çalışma yapan bir festivalde motor gücü olması bizim için anlamlı idi. Nihayet iş birliğimizi geliştirerek daha büyük bir festival yapma kararı aldık. Kızılay'ın desteğiyle Afrika ve uzak coğrafyalara da film gösterimlerimizi ve söyleşilerimizi taşımak istiyoruz. Bu,bugüne kadar hiçbir festivalin yapamadığı bir şey. Yani Festival artık sadece İstanbul'da değil, Türkiye'nin dostluk yüzünün yansıdığı birçok coğrafyada da gerçekleşecek. Diğer açıdan Kızılay'ın sanata ve kültüre verdiği destek onun yaptığı yardımları ve çalışmaları da daha anlamlı ve kaliteli hale getirecektir.

Pandemi döneminde zor durumda kalan sinemalar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Ümit ediyoruz ki yeniden açılır. Zira festival ve film salonda izlenir. Salon çıkışında tartışılır ve oradan başlayan ilişkiler daha da genişleyerek bir sinema dostluğunu başlatır...

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)