Yönetmen ve sanatçı Deniz Tortum’un yenilikçi belgeseli “Maddenin Halleri”, 19 Haziran’da MUBI Türkiye’de
01 Haziran 2021

'Maddenin Halleri' 19 Haziran'da MUBI Türkiye'de

Yönetmen ve sanatçı Deniz Tortum'un yenilikçi bakışı ve etkileyici görsel dünyasıyla 2020 festivallerinden ödüllerle dönmüş belgeseli "Maddenin Halleri", 19 Haziran'da MUBI Türkiye'de çevrimiçi gösterime giriyor. Tortum'un babasının hekim olarak 30 yıl görev yaptığı ve kendisinin de dünyaya geldiği Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni adeta canlı bir organizmaya dönüştüren film; sağlık çalışanlarını, hastaları, kedileri, sokağı ve çok yakındaki Türkiye'yi izlerken, "ömürleri bittiği" gerekçesiyle yıkılan Cerrahpaşa binalarının son zamanlarını kaydederek de toplumsal bir hafızaya dönüşüyor. Boston Globe'un "Frederick Wiseman'ın 'Hospital'i ile Lars von Trier'in 'The Kingdom' serisini karıştırsanız bu hipnotik ve unutulması güç film ortaya çıkardı" sözleriyle övdüğü film, Antalya Altın Portakal ve İstanbul film festivallerinde En İyi Belgesel Film seçilmiş, Engelsiz Filmler Festivali'nde de En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerini almıştı. Türkiye'de çevrimiçinde yalnızca MUBI Türkiye'de gösterilecek olan "Maddenin Halleri", yazın gerçekleşecek özel gösterimlerle seyircisiyle sinemalarda da buluşacak.

Yönetmen ve sanatçı Deniz Tortum'un son filmi "Maddenin Halleri", 19 Haziran'da MUBI Türkiye'de çevrimiçi gösterime giriyor. Dünya prömiyerini geçen yıl Rotterdam Film Festivali'nde yapan, Antalya Altın Portakal ve İstanbul film festivallerinde En İyi Belgesel Film seçilen "Maddenin Halleri", Deniz Tortum'un babasının hekim olarak 30 yıl görev yaptığı ve kendisinin de dünyaya geldiği Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde geçiyor ve buradaki gündelik akışın peşinde, sağlık çalışanlarını, hastaları, kedileri, sokağı ve çok yakındaki Türkiye'yi izliyor. Çekimleri 2015'te başlayan ve aralıklarla dört yıl boyunca hastaneyi yakından izleyen Tortum, 2018'den beri süren "ömürleri bittiği" gerekçesiyle yıkılan Cerrahpaşa binalarının son zamanlarını da kaydederek toplumsal bir hafıza da yaratmış oluyor.

Filmmaker Magazine'in 2019'da "Bağımsız sinemanın 25 Yeni Yüzü" arasında gösterdiği, "Zayiat" (2013) ve "Anadolu Turnesi" (2018) filmlerinin yanı sıra Sanal Gerçeklik (VR) çalışmalarıyla da tanıdığımız yönetmen ve sanatçı Deniz Tortum'un yazıp yönettiği "Maddenin Halleri"; Türkiye'nin en önemli sağlık kuruluşlarının başında gelen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde benzersiz bir yolculuğa çıkarıyor seyirciyi. Hastanenin koridorlarında, ameliyathanelerde, doktorların dinlenme odalarında ve hatta morgunda gezen kamera, birbirinden renkli karakterler geçidi sunarken, türlerin ve film tekniklerinin birbirine karıştığı hibrit yapısıyla da şaşırtıcı bir izleme deneyimi sunuyor. Filmin görüntü yönetmenliğini de üstlenen Tortum; Bilgisayarlı Tomografi (BT), Manyetik Rezonans (MR) gibi görüntüleme yöntemlerini de kullanarak, Cerrahpaşa'nın mimarisini lazer tarayıcılarla üç boyutlu bir nokta bulutuna dönüştürüyor.

"Hipnotik ve unutulması güç film"

Boston Globe'un "Frederick Wiseman'ın 'Hospital'i ile Lars von Trier'in 'The Kingdom' serisini karıştırsanız, ortaya Deniz Tortum'un bu hipnotik ve unutulması güç filmi ortaya çıkardı" sözleriyle övdüğü film, geçen yıl dünyanın en önemli belgesel film festivallerinden Dokufest'in Balkan bölümünde yarışmış, 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde zgün anlatımı, yenilikçi görselliği, görünmeyeni görünür kılması" gerekçesiyle En İyi Belgesel Film Ödülü'nü kazanmıştı. İstanbul Film Festivali'nde de En İyi Belgesel Film seçilen "Maddenin Halleri", Engelsiz Filmler Festivali'nde En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerini, A.B.D. prömiyerini yaptığı Imagine Science Film Festivali'nde de Labocine Özel Mansiyon Ödülü'nü kazanmıştı.

Yapımcılığını Anna Maria Aslanoğlu, Öykü Canlı ve Aslı Erdem'in, ortak yapımcılığını ise Fırat Sezgin'in üstlendiği "Maddenin Halleri"nin kurgusunu Sercan Sezgin, müziklerini Alican Çamcı, renklerini James Norman, ses tasarımını da Ernst Karel ile Yalın Özgencil yaptı.

Türkiye'de çevrimiçinde yalnızca MUBI Türkiye'de gösterilecek olan "Maddenin Halleri", yazın gerçekleşecek özel gösterimlerle seyircisiyle sinemalarda da buluşacak.

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)