57. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde neler yaşanacak!
05 Ekim 2020

1-) Öncelikle bilmeyenler için sizi tanıyalım ve festival yönetmeni olma sürecinizde neler yaşandı, onları öğrenelim.

1988 yılından beri film festivallerinin organizasyonunda çalışıyorum. Yedi yıl Ankara Film Festivali, on yıl Adana Film Festivali ve 25 yılı geride bıraktığımız, halen de devam eden Gezici Festival deneyimim var. Geçen yıl Antalya'da yerel seçimleri CHP'nin kazanmasından sonra bir festival yönetmeni arama süreci başlamış. Bizi de Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin çağrısıyla sinemamızı temsilen İstanbul'dan Antalya'ya gelen bir heyet önermiş, böylece birlikte çalışma sürecimiz de başlamış oldu.

2-) Festivalde bu yıl bizi neler bekliyor?

Ulusal Yarışmalar, Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması ve açık hava gösterimleri bekliyor festival takipçilerini. Geçen yıl ilk kez düzenlediğimiz Altın Portakal Sinema Okulu ve bu yıl yedincisi düzenlenen Antalya Film Forum ise bu yıl salgın nedeniyle çevrimiçi gerçekleştirilecek.

3-) Covid ortamında festival yapmak nasıl? Ne gibi önlemler aldınız? Festival nasıl hazırlandı bu sürece?

Eğer açık hava gösterimleri yapma olanağımız olmasaydı çok zorlanırdık. Antalya hem ılıman iklimi nedeniyle hem de mekân olarak açık hava sinemalarının kurulmasına çok uygun. Gösterimlerin tamamını akşamları "Yıldızların Altında" olarak adlandırdığımız üç ayrı açık hava sinemasında yapacağız. Salgın ile ilgili alınması gereken bütün önlemler de (sosyal mesafe, ateş ölçümü, maske kullanımı, dezenfeksiyon v.b) eksiksiz olarak uygulanacak.

4-) Ulusal filmlerin hepsi prömiyerini Antalya'da yapacak. Bunun öneminden ve biraz nasıl bir seçki olduğundan bahsedebilir misiniz?

Son bir yıldır düzenlenen festivallere bakarsak, seçkilerde yer alan filmlerin çoğunun festival festival gezdiğini görürüz. Oysa ülkemizde yılda 200'e yakın film yapılıyor. Özellikle yarışma düzenleyen festivallerin ilk gösterim koşulunu uygulamaları, zaten çok fazla ticari gösterim şansı bulamayan filmlerimizin farklı festivallerde izleyici karşısına çıkmasını sağlayacaktır. Bu yıl tüm bölümlerin değerli seçici kurul üyeleri tarafından gerçekten uzun zamandır merakla beklenen, güçlü filmlerden oluşan bir seçki hazırlandı.

5-) Ülke sineması için çok büyük önem arz eden Forum da bu yıl yine düzenlenecek. Forum'un sizin için önemi nedir ve bu yılki Forum'un detayları nelerdir?

Ülkemizde film yapımındaki en büyük sorunlardan birinin finans bulma zorluğu olduğunu düşünüyoruz. Antalya Film Forum hazırlık aşamasındaki uzun metraj filmler ile tamamlanmak üzere olan belgesel ve uzun metraj projeler için ilk finansmanın sağlanması, bu projelerin Forum'a yurtdışından ve ülkemizden katılan yapımcılara ve satış ajanslarına tanıtılması açısından büyük önem taşıyor. Ayrıca Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu, Antalya'da çekilecek bir filme 150 bin TL tutarında maddi katkı sağlıyor ki böyle bir fon ülkemizde sadece Antalya'da var. Bu yıl foruma yeni bir bölüm de eklendi. Yapım aşamasındaki Dizi / Kısa Diziler de destek için foruma katılacaklar. İlk yıl olmasına karşın bu bölüme 35 projenin başvurması da bizim için ayrıca hoş bir sürpriz oldu.

6-) Peki film gösterimleri ve Forum dışında nasıl etkinlikler ya da uygulamalar var? Özellikle öğrenciler için Altın Portakal önemli bir festival. Onlar nelerden faydalanabilecek?

Geçen yıl başlattığımız Altın Portakal Sinema Okulu'nu bu yıl salgın nedeniyle çevrimiçi yapmak zorunluluğu doğdu. Türkiye'nin farklı kentlerindeki üniversitelerden seçilen 250 öğrenci 4-9 Ekim tarihleri arasında her sabah özel derslere katılacaklar. Ayrıca festivalin sosyal medya hesaplarından tüm sinemaseverlerin izleyeceği söyleşiler olacak.

7-) MUBI'yle ortak bir çevrimiçi proje var. Bundan da bahsedebilir misiniz?

MUBI ile yaptığımız ortak çalışma sonucu, geçmiş yıllarda Altın Portakal Ödülü almış altı filmi Ekim ve Kasım ayları içinde izleyicilere sunulacak, mubi.com/antalya üzerinden yapılacak aboneliklerde MUBI sadece festival izleyicilerine özel ücretsiz bir aylık deneme süresi hediye edecek.

8-) Bu yıl jüride kimler var? Hangi yarışmalar düzenlenecek? Hangi ödüller verilecek?

Bu çok dikkatle cevaplanması gereken bir soru. Çünkü bir söyleşide; salgın nedeniyle tıp eğitimi almış bir sinemacı olan Ercan Kesal'ı jüri başkanı olarak belirlediğimizi söyledim. Sanıyorum kabahat bende. Bunun bir ironi olduğu anlaşılır sandım. Oysa biri ciddiye almış, sosyal medyada paylaşmış. Üstüne 1300'den fazla kişi de bu paylaşımı beğenmiş. Şimdi gerçekten ciddi olarak yanıt vereyim; Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jüri başkanımız Ercan Kesal ve tıp eğitimi aldığı da doğru. Jürimizin diğer isimleri ise; Gülse Birsel, Kıvanç Sezer, Taner Birsel ve Zeynep Oral.

Ulusal Belgesel Film Yarışması jürimiz Bingöl Elmas, Köken Ergun, Kurtuluş Özgen'den; Kısa Metraj Film Yarışması jürimiz ise Cemre Ebuzziya, Müge Turan ve Ömür Atay'dan oluşuyor. Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması jürimizde ise Türkiye'den yönetmen ve senarist Emin Alper var. Diğer jüri üyeleri ise; Romanyalı yapımcı Ada Solomon, Les Arcs Avrupa ve Tribeca Film Festivalleri'nin Sanat Yönetmeni Frederic Boyer, İranlı oyuncu, yönetmen Niki Karimi ile Brezilyalı video sanatçısı, yönetmen ve senarist Sandra Kogut.

Daha önce de belirttiğim gibi Altın Portakal Film Festivalinde Ulusal Uzun Metraj, Belgesel ve Kısa Metraj ile Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışmaları var. Ödüllerde de geçen yıla göre bir değişiklik yok. Ödül alan filmler 10 Ekim akşamı düzenlenecek Kapanış ve Ödül Töreni'nde açıklanacak.

9-) Harika bir festival diliyoruz ve röportaj için teşekkür ederiz

Ben teşekkür ederim...

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)