Neşe Aksoy, Türk sinema tarihini anlatan 11 yağlıboya tablodan oluşan resim sergisini, bu yılki teması “Sinemamızın 100 Yılı” olan 33.Uluslarararası İstanbul Kitap Fuarı’nda açtı. Türk Sinemasının 100’üncü yılına ithaf ettiği yağlıboya resimlerini ilk olarak fuarda “Türk Sineması” için ayrılan bölümde sergileyen Neşe Aksoy’un, Türk sinema tarihinin dönüm noktalarının resmedildiği tablolarının satışından elde edilecek gelir Filmsan Vakfı tarafından Türk sinemasına emeği geçen sanatçılar için kullanılacak.
13 Kasım 2014

Sinema oyuncusu Neşe Aksoy, Türk sinemasının 100'üncü yıl kutlamaları çerçevesinde Türk sinemasının kilometre taşları sayılan önemli olayları ve filmleri tuvale aktardığı yağlıboya resim sergisini açtı. Bu yılki teması "Sinemamızın 100 Yılı" olan 33. Uluslarararası İstanbul Kitap Fuarı'nda açılan sergide, Neşe Aksoy'un 11 tablosu bulunuyor. 32 yıllık sinema oyunculuğunun yanı sıra İngiltere'de resim eğitimi de alan Neşe Aksoy'un tablolarının satışından elde edilecek gelir, Filmsan Vakfı aracılığı ile Türk sinemasına emeği geçenler için kullanılacak. Neşe Aksoy'un resim sergisinde; Sultan II. Abdülhamid için Yıldız Sarayı'ndaki ilk film gösterimi, ilk sinema salonu Pathe'nin açılışı, ilk renkli Türk filmi Halıcı Kız ve uluslararası ödül alan ilk film olan Susuz Yaz gibi Türk sinema tarihine yön veren film ve konuların işlendiği tablolar yer alıyor. Neşe Aksoy'un "11 Tablo ile Türk Sinema Tarihi" adlı sergisi 16 Kasım 2014 tarihine kadar İstanbul Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi 8B Hall'de "Türk Sineması" için ayrılan bölümde görülebilecek.
Neşe Aksoy, sergiyi Türk sinemasının 100'üncü yılı etkinlikleri için 3 yılda hazırladığını belirterek "Oyunculuğumun yanı sıra tablolarımla da sinemaya bir katkım olsun istedim. Sinema ve resim sanatını bir arada sunacağım sergi için 3 yıl önce çalışmalara başladım. Çok yorucu ve uzun bir süreçti. Çok araştırma yaptım ve tablolarıma aktaracağım konuları titizlikle seçtim" dedi. Neşe Aksoy, araştırmaları sırasında Türk sinema tarihinin ilkleri ile ilginç olaylarla da karşılaştığını kaydederek şunları söyledi:

"Türk sinema tarihinin başlangıcı 1914'te çekilen "Ayastefanos'taki Rus Abidesi'nin Yıkılışı olarak kabul ediliyor. Araştırınca gördüm ki Osmanlı sınırları içinde yaşayan Manaki kardeşler de filmler çekmişler. Manaki kardeşlerin çektiği bu filmlerden biri olan Büyükanne Despina filminin tablosunu yaptım. Manaki kardeşlerin çektiği bu filmi bazı sinemacı ve tarihçilerimiz Türk sinemasının başlangıcı olarak görüyorlar. Diğer bir tablo ise Yıldız Sarayı'nda II. Abdülhamid için yapılan film gösterimi. Bunu tabloma aktarmak için Yıldız Sarayı Tiyatro Salonu'na girip salonun ayrıntıları fotoğrafladım. Yaptığım araştırmalarda Sedat Simavi'nin 20 yaşında Pençe ve Casus filmlerinin senaryolarına yapıp filmleri yönettiğini öğrendim. Çekimine Weinberg'in başladığı fakat 1. Dünya Savaşı nedeniyle yarım kalan ve sonrasında Fuat Uzkınay tarafından tamamlanan Himmet Ağanın İzdivacı filmini resmettim. Mürebbiye ile ilk sansürü, Halıcı Kız ile ilk renkli filmi ve Susuz Yaz ile ilk uluslararası ödülü tablolarıma taşıdım. 11 tablo böyle oluştu. Benim için önemli olan tablolarım ile ailem olan Türk sinemasına bir selam göndermektir."

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)