24. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nde 3 Haziran'a kadar sürecek çevrimiçi gösterimler devam ediyor..
01 Haziran 2021

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü katkılarıyla düzenlenen 24. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nde 3 Haziran'a kadar sürecek çevrimiçi gösterimler devam ederken, 4-11 Haziran tarihleri arasında Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi ve CerModern'deki açık hava sinemasında gerçekleşecek gösterimlerin biletleri bugünden (1 Haziran) itibaren Biletix üzerinden satışa sunulacak. 

Festivalde dün izleyicilerle buluşan ilk film Kadınların Tarihi bölümünde yer alan Shengze Zhu'nun Ocak 2020'de Covid salgını başlamadan önce doğduğu kent Wuhan'da yaptığı çekimlerle bezeli, ayrıca salgın nedeniyle hayatını kaybedenleri onlara yazılmış mektuplarla anan filmi Nehir Akar, Kıvrılır, Siler, Yerine Koyar/A River Runs, Turns, Erases, Replaces oldu.

Kadınların Hafızası bölümü filmlerinden, Maïwenn'in yönettiği ve başrolünde oynadığı, kendi yaşam öyküsünden izler taşıyan DNA/ADN günün diğer filmiydi. 1950'lerde Cezayir'den Fransa'ya gelip kök salan ailenin büyükbabası Emir'in ölümünün ardından düzenlenecek cenaze töreni için zor ilişkilerine rağmen bir araya gelen bir aileyi anlatan filmde Fanny Ardant da rol alıyor.

Her iki film de 2 Haziran akşamına kadar Festivalscope üzerinden erişime açık olacak.

Festivalde Dün / 31 Mayıs

Dana Keidar Levin ve Rephael Levin'in İsrail'in Lübnan'ı işgali sırasında oluşturduğu güvenlik bölgesinde daha fazla gencin ölmemesi için seslerini birleştiren dört annenin barış mücadelesini anlattıkları Dört Anne/Four Mothers 18.00'dan, Natalie Erika James'in hastalığın ilerleyişi ve ölümü duygusal açıdan anlattığı Azap/Relic 20.30'dan itibaren izleyiciyle buluşmaya başlayacak. Film, yaşlı annesi kaybolan ve onun gittikçe ilerleyen demans hastalığı ile yüzleşen kızının hikâyesini konu alıyor. Dört Anne/Four Mothers filminin sonrasında festival koordinatörlerinden Fatma Edemen'in Dört Anne'nin kurucusu ve başkanı, filmin kahramanlarından Dr. Rachel Ben-Dor ile yaptığı söyleşi Festivalscope üzerinden izlenebilir.

Festivalde gösterimi yapılan Rosa'nın Düğünü/Rosa's Wedding ve Benim Bedenim/As I Want'ı kaçıranlar için bugün son gün! Asi Nehir/Restless River ve Beyaz İsyan/White Riot filmleri de 1 Haziran akşamına kadar Festivalscope üzerinden erişime açık olacak. 

Festivalde Bugün / 1 Haziran

1 Haziran'da Rubaiyat Hossain'in, işyerinde patronlardan, evde eşinden gördüğü baskıdan bunalan ve çalıştığı fabrikadaki kadınlarla sendika kurmaya karar veren tekstil işçisi Shiumu'nun hikâyesini anlattığı Made in Bangladesh ve geçen yıl Berlin Film Festivali'nde büyük beğeni toplayan, yönetmen Janna Ji Wonders'ın ailesindeki dört kuşağın hikâyesini her biri kendi döneminde erkek egemen yapılara kendilerince karşı koymuş kadınların gözünden anlattığı filmi Walchensee Forever filmlerinin gösterimleri başlayacak. Made in Bangladesh filmi gösteriminin sonrasında sinema yazarı Alin Taşçıyan'ın yönetmen Rubaiyat Hossain ile yaptığı söyleşi; Walchensee Forever filmi sonrasında ise sinema yazarı Engin Ertan'ın Janna Ji Wonders ile gerçekleştirdiği sohbet de izleyicilerle buluşacak.

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)