Sinema yazarı ve akademisyen Fırat Sayıcı'nın üçüncü kitabı "Sinemada Yol ve Yolculuk" Platanus Yayınları'ndan çıktı.
04 Ocak 2021

Sinema yazarı ve akademisyen Fırat Sayıcı'nın üçüncü kitabı "Sinemada Yol ve Yolculuk" Platanus Yayınları'ndan çıktı.

Türk ve Dünya sineması üzerine akademisyenlerin, sinema öğrencilerinin ve de sinemaya ilgi duyan, işin biraz daha derinine inmek isteyen sinemaseverlerin rahatlıkla okuyabileceği " Sinemada Yol ve Yolculuk" önemli bir arşivlik eser. Sinema sanatını sadece izleyerek değil üzerinde düşünerek, tartışarak, kafa yorarak hayatına dahil edenlerin kitabı...

"Sinema sanatının en güzel örneklerinin görüldüğü yol filmleri gücünü karakterlerden, mekanlardan ve tesadüflerden alır. Filmlerde gördüğümüz yolculuk sadece maddi değil aynı zamanda manevidir. Karakterin fiziki yolculuğu bir süre sonra içsel yolculuğa dönüşür. Karakterin dönüşümü seyirciyi de etkiler. Felsefenin insanı, benlik, yaşam, ölüm, tanrı ve varoluşu sorgulatan tarafı sinema sanatı sayesinde yeni bir forma kavuşmuştur. Bu form alışılmış kalıpların çok ötesinde daha akışkan ve verimlidir. Ünlü teorisyen Joseph Campbell'ın "Kahramanın Sonsuz Yolculuğu" modelinin en iyi gözlemlenebileceği yol filmleri psikolojik, sosyolojik, tarihsel ve felsefi okumalara da oldukça açıktır. Bu kitapta "Easy Rider"dan "Puslu Manzaralar"a, "Paris, Texas"dan "Kikujiro'nun Yazı"na dek sinema tarihine damgasını vurmuş yol filmleri kahramanın sonsuz yolculuğu kapsamında değerlendirilmiştir.  Sinema yazarı Dr. Öğr. Üyesi Fırat Sayıcı'nın sinema tarihi alanında Türkiye'de ilk defa bu denli kapsamlı incelenen yol sineması üzerine bu çalışması başta akademisyenler, sinema öğrencileri ve sinemaseverler olmak üzere her kesimden okuyucuya hitap ediyor. Kitap, seçkin kitapçılar ve dijital platformlarda satışa sunuldu."            

FIRAT SAYICI (Sinema Yazarı/Akademisyen)

1979, İstanbul doğumlu. 2001 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Malzeme Mühendisliği'nden yüksek lisansla mezun olmasına rağmen, üniversite yıllarında yaptığı sinema kulübü başkanlığı sayesinde, geleceğini ve mesleğini sinema-tv üzerine kurmaya karar verdi. Çeşitli kısa film, belgesel çalışmalarıyla işe koyulan ve Yıldız Kısa Film Festivali'nin kurucularından olan Fırat Sayıcı, yurt çapında çeşitli film festivallerinde de jüri üyeliği ve danışmanlık yaptı, kısa film üzerine workshoplar düzenledi. 2008'de Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünden mezun olan Fırat Sayıcı, Selçuk Üniversitesi Radyo-Televizyon-Sinema Bölümünde yüksek lisans ve doktora öğrenimini tamamladı. TRT'de metin yazarı olarak başladığı televizyon macerasında birçok kanalda çeşitli programlarda görev aldı. Son olarak Kanal D'de yayınlanan "Cinemania" programının yapımcılığını ve editörlüğünü üstlendi. 2008 yılında SİYAD üyesi oldu. Çeşitli gazete, dergi ve internet sitelerinde sinema yazıları yazmaya devam etmektedir. Kurduğu Mad Informatics Ajansıyla piyasaya sosyal medya ve PR hizmeti vermeye başlamıştır. "Türk Sinemasında Gerçekçilik" ve "Yeni Başlamayanlar İçin Sinema" isimli iki sinema kitabı bulunmaktadır. Esenyurt Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölüm başkanı Dr. Öğr. Üyesidir.

https://www.babil.com/sinemada-yol-ve-yolculuk-kitabi-firat-sayici

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)