Film, Türkiye prömiyerini 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde yaptı..
09 Aralık 2020

Yönetmen ve sanatçı Metin Akdemir'in yazıp yönettiği "Hayalimdeki Sahneler", uluslararası prömiyerini Amsterdam'da düzenlenen Kuir ve Göçmen Filmleri Festivali'nde yapıyor. Film bu hafta sonu ayrıca, Belgrad'da Merlinka Festivali'inde ERA Ödülü için yarışırken, Yunanistan'da da Aphrodite Kuir-Feminist Film Festivali'nde gösterilecek. Yapımını [alt] Platform'un üstlendiği film, Yavuz Özkan'ın yönettiği "İki Kadın" ve Atıf Yılmaz'ın"Dul Bir Kadın" ile "Kadının Adı Yok" filmlerinden yola çıkarak, Türkiye sinemasında görmezden gelinmiş kuir arzu temsillerinin peşine düşüyor.

Yönetmen ve sanatçı Metin Akdemir'in Atıf Yılmaz ve Yavuz Özkan'ın filmlerinden yola çıkarak Türkiye sinemasındaki kuir arzu temsillerini sorguladığı belgeseli "Hayalimdeki Sahneler", uluslararası prömiyerini Kuir ve Göçmen Filmleri Festivali'nde yaptı. Amsterdam'da düzenlenen ve bu yıl çevrimiçi gerçekleşen festivalde seyirciyle buluşacak filmin gösterimi ardından Akdemir'in de katılacağı bir söyleşi gerçekleşecek. 

"Hayalimdeki Sahneler" ayrıca, 3-6 Aralık tarihleri arasında Belgrad'da düzenlenen Merlinka Festivali'nde Batı Balkanlar ve Türkiye için LGBTİ Hakları Derneği'nin (LGBTI Equal Rights Association for Western Balkans and Turkey) vereceği ERA Ödülü için yarışırken, 5-6 Aralık tarihlerinde de Yunanistan'da Aphrodite Kuir-Feminist Film Festivali'nin programında gösterildi.

Metin Akdemir'in yazıp yönettiği, yapımcılığını Emre Kaya ve İrem Akbal'un üstlendiği "Hayalimdeki Sahneler", Atıf Yılmaz'ın 1985 yapımı "Dul Bir Kadın" ve 1987 tarihli "Kadının Adı Yok" filmleri ile Yavuz Özkan'ın 1992'de çektiği "İki Kadın" filminden yola çıkarak, Türkiye sinemasında kuir arzuya uygulanan sansürü ve otosansürü tartışmaya açıyor. Deniz Türkali, Hale Soygazi, Nur Sürer, Serap Aksoy gibi oyuncuların yanı sıra sinema yazarı Engin Ertan ve akademisyenler Özlem Güçlü ve Umut Tümay Arslan'ın da konuk olduğu belgesel, bu üç filmin utangaç birer örnek mi, yoksa Türkiye sinemasında kuir'i konu edinen "cesur filmler" mi olduğu sorusunun peşine düşüyor.

Akdemir'in 2013'te kuir aktivist ve sanatçı Boysan Yakar ile başladığı, ancak Yakar'ın 2015'te hayatını kaybetmesi sonrasında askıya alınan proje; Sansürsüz Sinema ve !f İstanbul Yapım Lab Pitching Platformu'nun yanı sıra Fongogo destekleriyle bu yıl başında tamamlandı. Yapımını [alt] Platform'un üstlendiği film, ilk gösterimini Ekim ayında 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Belgesel Film Yarışması'nda yaptı ve 39. İstanbul Film Festivali'nde gösterildi.

Kuir aktivist, yönetmen ve sanatçı

1984'te Ankara'da dünyaya geldi. 2007'de İstanbul Üniversitesi'nin İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu, yüksek lisansını aynı üniversitenin Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde yaptı. Birçok reklam filmi, sinema filmi ve dizide sanat asistanı ve sanat yönetmeni olarak çalıştı. 2011'de çektiği ilk kısa belgeseli "Ben Geldim Gidiyorum", Adana Altın Koza Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü, Saraybosna DukaFest'te En İyi Yönetmen, Montenegro Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü ve Akbank Kısa Film Festivali'nde En İyi Belgesel Film Ödülü başta olmak üzere çok sayıda ödül kazandı ve birçok festival seçkisinde gösterildi. 2013'te Çetin Baskın ile birlikte yönettiği "Küpeli", Norveç Kısa Film Festivali'nden Jüri Özel Ödülü, Capalbio Film Festivali'nden de World of Map Ödülü'nü kazandı. Filmleri IDFA, Saraybosna Film Festivali, Jihlava Film Festivali gibi pek çok festivalde gösterildi. 2012'den itibaren LGBTQ+ temalı güncel sanat sergilerinin organizasyonlarında yer alan Akdemir, "Sınırsız" adlı kuirfeminist sanatçıların yer aldığı sergiler düzenlemekte ve Dramaqueer Sanat Kolektifi içerisinde çalışmalarını sürdürmektedir. Kuir aktivist ve sanatçı Boysan Yakar ile birlikte geliştirdiği ve 2020 yılında tamamladığı "Hayalimdeki Sahneler", ilk uzun belgesel filmidir. 

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)