Özer Ataç, bu kez Cem Yılmaz'ın Kaçamak filmini yorumluyor...
01 Nisan 2020

Özer Ataç'la Farklı Bakış

"Cem Yılmaz'dan derinlemesine bir kaçamak..."

KARA KOMİK (2)

İkinci yarıda film vites değiştiriyor.

Geçici de olsa  tutkular fırsat  kolluyor. Tek başına cesaret edilmeyecek "iş"ler benzer ihtiyaçlı_ları  buluşturup,  küme / ekip olarak işleme  cesaretini sağlıyor.

Sürü psikolojisi, haz kaynaklı değil, güvensizlik kaynaklıdır.

Ekibimizin sürü yeter sayısı dört kişiliktir.  Nevzat abiyle  yeni saç ektiren İbrahim' in beraberliği kaçamak için yeterli güveni sağlayamayınca; yanlarına   iki  arkadaş daha ayarlıyorlar.

Aracı kullanan Nevzat, eşinden balık tutmak; İbrahim ise Bursa' da bayi toplantısı   için izin almışsa da Nevzat  ' ın eşi küçük  köpeğini balık oltası, sarı yağmurluğu ile yanına katarak; çayırda yalnızlığın sebep olabileceği bağımsız  düşünceleri çelmeyi amaçlaması dikkat çekicidir.

Bu yüzden Nevzat,  köpeğin Lucky  olan adının çevirisini  "huzur bozan," olarak yapıyor.

Kıdemli "ortaklıkların" olası çaresizliklere, boğuculuklara,   pasifliklere, doğanın koynunda  yoğun oksijenin etkisiyle ya da iş toplantısında farklı temaslarla... " firar" kışkırtmasına  sebep olma ihtimali, "belediye bağını"  riske edebilir; bu yüzden  ön alınmalıdır!

Bu yüzden  kısa süreli uzaklaşmalar,  bol telefon teyitli gerçekleşiyor.

Mevzuya gelelim: Avrupa yakasından araçlarıyla Anadolu yakasına geçen araba vapurundaki yolculardan  yapımcının odaklandığı dört kişilik ekibin,  "kısa"  hormon kılavuzlu macerası başlıyor.

Gerçi kaçamakçıların "kısa"  süre hesabı ,uzay yolculuğuna    veya o tür aforaza evrilmesi dikkatli yapılan bütün  plânların  birinde mutlaka gercekleşir ; fakat ekibimiz bunlardan habersizdir.

İşini gücünü kurmuş; olgunluklarını kanıksayıp haylazlıklarını hafta sonu kaçamaklarıyla yüzeye çıkarmanın peşinde olan arkadaşlardan ikisi; yaklaşan  kaçamaksız kabuslarını (yaşlılık dönemi) ötelemek, bakım kürlerine girip  sözde yenilenmelerine 'hak edişler' katmak için diğer iki arkadaşı da yanlarına  alıp , tasarlayıp eyleme geçtikleri  'kızlı buluşmaya'; kısa baharın yüksek  coşkusunu soluyarak, 

Nevzat'ın kırmızı  küçük (*) arabasıyla  Bursa'ya, (detoksçu )Alpay'ın yerine yol alırlar.

Bu bir kaçamaktır; evlilik bağında sözlerle oluşmuş dikişlerin, zamanla sökülmüş yerlerindenyapılan firar dır.

Her dışa seğirtmede, firarilerin  sahadan eşlerine,  "aşkım," hitabıyla tekmil vermeleri ayrıca öğreticidir.

İşte bu yüzden bir zamanların kor ateşe düşmüş  yanıkların ifadesi olan" aşkım !"  kelimesi, gündelik seslenişin bluetooth kolaycılığına  indirgenerek,  çiğnenen sakız tadına dönüşüyor.

Demek ki  potansiyel ebeveynlerin ilişkilerinde tutar(lı)lık ve süre,  bu düzeyde.   Tespitimizin gelecekteki aile yapısını öngörmek  için altı çizilmeli.

Detoks +  için gelen eril  misafirlere, alfabesi c  den başlayan vitamin ve değerli mineralleri yükleyerek, " yakma odasında" buluşturan  işletmecimiz Alpay'ın elit  memnuniyet  hizmet tutkusu sınırsız düzeyde.

Para kazanmanın bin bir şekli, büyük şehirlerde 'aslanın ağzına' uğramadan başaran  zenginlere hizmet sunan Alpay; bu sefer orta düzeyli kaçamakçılara nakit  ödemeli hizmet sunacaktır.

Ekibimizin  yüksek iştahının dünya dışı Werox Gakasisi Sağlık Konseyi'nden   Thorga isimli "sağlıkçıyı", insanlığa yardım için  Alpay' ın  "tapulu arazisine " cezbetmeleri,  ancak çekim yasasıyla açıklanabilir.

Demek Alpay gibilerinin başarı  tutkusu böyle bir şey; her şeyi kendi  kadim Roma benliğine   bağlamak istiyor.

Tüm olaylar  O ' nun "tapulu arazisinde" gerçekleşirken, Alpay' ın uzay aracındaki Gr. mı yirmi yedi milyon dolar olan kaliforniyum madenine sahip olma kararlığı,  geleceğe yönelik spa  ötesi  sanatoryum planlarını değiştiriyor.

Ekibimiz 4+1 birlik olup; gemiye ışınlanan  Nevzat abinin köpeğini ve gemideki madenleri almak üzere anlaşma yapıyor.

Ekip,  uzay aracına girmek için kapı , yöntem ararken;  aşağıdan baktıklarında boşlukta asılı duran aracın alt gövdesinde  giriş kapağı görmeleri; filmin sonunda  içeriye girdiklerinde yine çıkış kapağının kendiliğinde kapanması ve kapağın şeklinin gelişmiş teknolojiden ziyade, şehirlerin caddelerinde kullanılan ağır lağım kapağına benzemesi; ek olarak, aşağıya uzanan merdivenin  lağım kapağından inişlerde kullanılan metal merdivenle birebir uyuşması; gelişmiş uzaylı medeniyetin dünyamıza , insanlığa bakış açısını;  insanlığın kullanımına sunulan yeryüzünün mevcut haline yönelik kanaatlerini ifade ediyor. 

Bunlar, çok isabetli göndermeler. Gerçekten insanlığın,  'yeryüzünde başı boş bırakılmadığını',  kadim öğretilerden bu yana işitiyoruz.Yanı sıra bu gün medeniyet adına insanlığa  ve doğaya ne gibi zararlar, hastalıklar,acılar  ürettiğimiz ortada.

 

Güzelim yeryüzünü  lağıma  çevirdik !.

Başka bir bakış açısıyla; ekibin tahta merdivenle  havada asılı duran gemiye çıkmayı düşünürken, yine aynı tip merdivenin araçtan aşağıya onlara  indirilmesini   iyi niyet, diyalog arayışına yorumlamamaları, alışılmış insanî semptom olarak görebiliriz.

Benzer diğer gönderme; ekibin uzay aracını kuşatmış ABD li askerleri aşarak  araca girme planlarında uyguladıkları sözde uzaylı görünümünde  kullandığı  çoban kepeneği içinde gölge ve mesafeden yararlanarak oluşturulan görüntüleri.

Burada da insanlığın seviyesini,  sürü reflekslerinden çıkıp bireyselliğe erişemediğini, gelişimi gözeten 'üst aklın' insanlığa adeta çobanlık yaptığını düşünebiliriz. 

Öyleyse, evrende 'çobansız' gelişme olanaklı değildir.

Uzay aracına çıktıklarında orta sehpada sergi malıymış görüntüsünü veren Kaliforniyum madenleriyle karşılaşmaları tam bir  ele geçirme hazzıdır.

Madenin renginin kızıla çalan parlak sarı olması: isminin çağrıştırdığı Kalirorniya eyaleti aşırı yorum kapısını  zorlamazı tahrik ediyor.

Kuzey Amerika'nın Batısındaki  Kaliforniya eyalet,  1848 yılında  'altına hücum'  ile ünlenmiş olaylarla tarihe geçmiş durumda.

İkincisi, Kaliforniyum elementi 1950 yılında Kaliforniya Üniversitesin' de keşfedildiği için eyalet ismini almış.

Üçüncüsü, Dört kez Dünya Vücut Şampiyonu Arnold Scwarzeneger orada vali seçilmiş. Vali ile  Cem Yılmazın kaslı vücut merakı  kıyaslanamasa da  'eldekine' göre,  ortak parkurda  kısa beraberliklerini görebiliyoruz.

Dördüncüsü, Dünyayı heder etmeye karşı oluşan ; o dönemdeki ABD Başkanı George W.Bush'un politik kararları ; Irak işgaline karşı,  Kyoto Protokolünü destekleyen eyaletin Kaliforniya olması.

Beşinci olarak, dünya sinemasının kalbi  Hollywood ve  İnternet merkezinin yine aynı eyalette olması.

Altıncı ve son olarak, ABD ağılıklı demokrat, serbest kürtaj, eşcinsel evliliğin  (Kaçamak serbestiyeti) kalesi yine Kaliforniya olması tesadüflerini  okuyucuya ve/ya izleyiciye hatırlatmalıyız.  

Bunlar; maden, eyalet ; medeniyet, kirlilik; uzaylı, umut sarmalının ucu belirsiz yumağıdır.

Gemiye çıktıklarında; Nevzat abinin 58 yıllık "takımlarını" gemide  sıvı dolu  şeffaf silindirde  gören ekip  irite oluyor.

Buna öznel olarak hak vermek gerekir; takımların kaptırılmasınavrızabgöstermek filmin varoşunun (kaçamak!)  inkárı olur. 

Ardından , " hoş geldiniz, size yardıma geldim,"  diyen uzaylı Thorga 'ya  acımasızca saldırırlar.

 Alpay,  taşıdığı NASA görevlisinin verdiği tabancanın  şarjörünü  uzaylıya boşaltır.

 Oysa Nevzat' ın " takımları" kanserliymiş ; köpeği de yüksek miktarda parazitli.

Ayrıca Nevzat abinin "takımlarında" henüz ortaya çıkmamış  hasar, O' nun 'kaçamak' konusundaki  kıdemine işaret eder mi bilemiyorum.

Ekiptekilerin bilmedikleri sağlık yardımı ile  Nevzat abinin  ömrü 50 yıl daha uzarken;  köpek ,  erken ölmekten kurtulmasıdır.

  

Heyhat! 

'Üst aklın'  iyiliklerinin aşağıdakilerin genelince  hep yanlış yorumlanması , içimizdeki iyilerin direnişine  rağmen  devam edecek görünüyor.

Şunu da görebiliyoruz; kaçamağın odağından uzaklaşma tedirginliği sürdükçe,  insanî semptomlar yatışmayacaktır.

Bağların korkuyla  oluşmasından  ne beklenir ki!?

Tarihi Gordiyon düğümü kağnıya böyle bağlanmış: kimse çözemesin diye.

Buna karşın, Büyük İskender'in  bu bağları kılıçla   'çözmesi'  geleneği hala  geçerlidir.

Bu noktada  bireysel sağlık hizmeti ve sıhhat hazzının filmin nesnesi olduğunu  söyleyebiliriz.

Film , arayışı maddede kalmış insanın , bedensel yenilenme, haz tutkusunun ucu açıklığını  da gösteriyor.

Zaten bu tür arayışlara "uçmak", mekanlara "cennet" denmesi bu yüzden.

Diğer taraftan, dünyanın lideri ABD  ve dünya dışını da kontrol etmek için kuruduğu  NASA  çalışanının,  tüm medenî düzeyine rağmen; nsanlığın kurgusunda eksiklikler, desteğe ihtiyaç olduğuna inanması; uzay gemisinin ardından bakarken  söylediklerinde yatıyor:

 "Gittiler, bizden(halâ) bir şey  olmayacağını  (biliyorlar, bildiklerinden)...

 Biz gene buradayız, yapayalnız (kalabalıklar yetersiz !). "

O esnada,  dünya yörüngesinden çıkan uzay aracındaki bizimkiler; kaçamak yaptıkları kişilerin   çekim alan alışkanlıklarını ,  geri döndüklerinde yüzleşecekleri  korkularını diyaloglarında sürdürüyor:

İbrahim ,ektirdiği saçın çıkışını sevinçle duyurur:

  _'Bakın saçlarım çıkıyor.'

 Yine İbrahim , Alpay'a:

_ 'Senin yapacağın işe sıç..yım, pez..enk!'

Alpay ise müşterilerine telkin ettiği;

 'biz burada yaşam şekli satıyoruz! "

Son söz ;

Her zaman  çıkış , çözüm, yardım kapısı vardır.  Bunu kullanmak alışkanlıklardan, şartlanmalardan, algılardan kurtulmayı istemekle başlar.

 Asıl güven,  korumak , korunmak değil; değişime  iradi olarak katılmayı göze almanın kazandıracağı intibaktadır.

(*) Aracın kırmızı rengi ve küçüklüğünün onlarca veçheden;  'kaçamak ' temasına ve yolcuların hallerine tercüman olması öne çıkıyor.

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)