Usta sinemacı yoğun bakıma kaldırıldı
21 Mayıs 2019

Bir süredir organ yetmezliği nedeniyle Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tedavi gören yönetmen Yavuz Özkan yoğun bakıma kaldırılmıştı. Usta yönetmenden kötü haber geldi ve Özkan hayatını kaybetti. Özkan'ın cenazesi, 24 Mayıs Cuma, İkindi Namazı'na müteakip Levent Camii'nde kılınacak cenaze namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilecektir.

Yavuz Özkan, 1956-66 yıllarında dergi ve gazeteler yayınladı. Tiyatro oyunları yazdı ve yönetti. Kocaeli Tiyatrosu'nu kurdu. Dostlar Tiyatrosunda oyunculuk yaptı. Daha sonra yeni bir grup kurdu. Howard Fast'ın, Sacco ile Vanzetti'in hayatını anlatan "Suçsuzlar" adlı romanını oyunlaştırdı ve sahneye koydu. 1970'lerde kısa filmler çekti ve film senaryoları yazdı. 1978'de Maden'i, 1979'da Demiryol'u çekti. 1980'de Paris'e gitti ve yedi yıl kaldı. Fransız televizyonu için, Sevgiliye Mektuplar ve Son Savaşçı isimli iki televizyon filmini yazdı ve yönetti. 1987 yılında döndü. Düzenli olarak her yıl bir film çekti. Filmleri yurtiçi ve yurtdışında sayısız ödül kazandı ve birçok filmi dünyanın birçok ülkesinde gösterime girdi.1991 yılında iki arkadaşı ile birlikte Türsak'ı  (Türkiye Sinema ve Audiovisuel Vakfı) kurdu.  İki yıl boyunca 2.başkan olarak görev yaptı.   1995 yılında Z-1 Film Atölyesi'ni kurdu. Sinemanın ustaları, sanatçılar, akademisyenler, felsefeciler, edebiyatçılar ve iletişimcilerden oluşan 33 kişilik öğretim kadrosuyla parasız sinema eğitimi verdi. Atölye isimli bir dergi çıkardı. Atölye'nin son yılında eğitim, senaryo ve diyalog yazarlığı, sinematografi ve sinema oyunculuğu dersleri için "New York Tisch School Of Arts", "Lodz Film, Television And Theatre School", "Hungarian Academy Of Drama, Film And TV", "Royal Shakespeare Company" den getirilen öğretim görevlileriyle devam etti. Atölye'de, daha sonra da Küçük Sahne Sadri Alışık Tiyatrosu'nda Cumartesi Söyleşileri düzenledi. 1999 yılında 'Herkesin Bildiği Sırlar' ve 'Karşı Penceredeki Kadın' isimli oyunları yazdı ve yönetti. 1999-2002 yılları arasında Film Yönetmenleri Derneği Genel Başkanlığı yaptı. 2000-2004 yılında "Hayal Kurma Oyunları" isimli filmini çekti. 

Sinematürk Ailesi olarak sevenlerine ve ailesine sabır dileriz. .

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)