Kadın Yönetmenler Haftası İzmir'in kültür sanat hayatına yepyeni bir soluk getirdi.
12 Mart 2018

Konak Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve DESEM'in katkılarıyla bu yıl ilk kez 2-9 Mart tarihlerinde hayata geçirilen Kadın Yönetmenler Haftası İzmir'in kültür sanat hayatına yepyeni bir soluk getirdi.

 

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü'ne bağlı Desem Sineması'nda ve Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen film gösterimleri, söyleşi ve panellere İzmirli sinemaseverler yoğun ilgi gösterdi. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü de içine alacak biçimde düzenlenen ve sloganı "İlkler Unutulmaz" olan Kadın Yönetmenler haftasında bir araya gelen kadın yönetmenler İzmirli sinema takipçileriyle buluştu.  

 

Tüm gösterimlerin ve etkinliklerin ücretsiz olduğu hafta boyunca 11 kadın yönetmeninin ilk filmleri seyircisiyle buluştu. Prof. Berrak Taranç'ın müzik-sinema-kadın temalarını harmanladığı atölye çalışmasının yanı sıra "Kadın Gözüyle Belgesel" ve  "Kadın Yönetmenler ve Yönetmen Kadınlar"  panelleri de katılımcılarını ağırladı. Ayrıca senarist ve yazar Meryem Şahin imza gününde ilk kitabı Tanrı Olmadan Hemen Önce'yi

imzaladı.

 

Sinema sektörünün hep bir şekilde yarım kaldığından yakınılan İzmir kenti için kadın yönetmenlerin ve kadın filmlerinin önemini vurgulayan Konak Belediye başkanı Sema Pekdaş;  'Sinemayla, sanatla iç içeyiz. Sinemanın sadece endüstri olarak değerlendirilip, popüler kültürde yeniden üretilmesini sağlayan, AVM'lerdeki salonlarla sınırlı kalmaktan çok öte bir sanat dalı olduğuna inanıyorum. Bağımsız sinemanın mutlaka desteklenmesi gerektiğine bu konuda da kamuya çok pay düştüğüne düşünüyorum. Ben yerel yönetimlerin kamucu bir anlayışla yürütülmesi gerektiğine inanıyorum; belediyemiz bünyesinde hizmet verdiğimiz her birimde insanlarımıza yurttaş bilincini aşılamak için çaba gösteriyoruz" diyerek sanatın her daim yanında olduklarının ve olacaklarının altını çizdi.

 

Bu yıl kadın yönetmenlerin ilk filmlerine yer vererek bir buluşma ortamı yaratan Konak Belediyesi Kadın Yönetmenler Haftası önümüzdeki yıllarda uluslararası bir festivale dönüşmenin ilk adımlarını atmış oldu.

İzmir'e bir ilki yaşatan etkinliğin program direktörlüğünü Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarım Bölümü Yönetmenlik Ana Sanat Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ragıp Taranç ve yönetmen Gülten Taranç üstlenirken, genel koordinatörlüğünü ise Yusuf Saygı yaptı.

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)