Etkinlik 4 Mart tarihine kadar devam edecek
13 Şubat 2018


Kimlik ve Kişilik Üzerine

Pera Film'den "Bölünmüş Benlik"

04 Mart 2018 tarihine kadar

Pera Müzesi, Bana Bak! sergisi kapsamında Bölünmüş Benlik film programını sunuyor. Program adını İskoç psikiyatrist Ronald David Laing'in ilk kitabından alıyor. Seçkide Laing'in çalışmaları ve yaşamına vurgu yapan çarpıcı film, belgesel ve video çalışmalarına yer verilirken, benlik ve kimlik kavramları tartışmaya açılıyor.

Pera Film'in 04 Mart tarihine kadar sinemaseverlerle buluşturduğu Bölünmüş Benlik film programı, kimlik, temsil ve görenek kavramlarının beyazperdedeki yansımalarını araştırıyor. Özellikle psikiyatri konulu filmleri mercek altına alan seçkide, Siz Eskiden R.D. Laing Miydiniz? (Kirk Tougas, Thomas Shandel, 1989), R.D. Laing'in 'Düğümler'ini Filme Okumak (David Lamelas, 1970), Aile Hayatı (David Lamelas, 1971), Morvern Callar (Lynne Ramsay, 2002), Kevin Hakkında Konuşmalıyız (Lynne Ramsay, 2011)Neon Şeytan (Nicolas Winding Refn, 2016), Plaj Fareleri (Eliza Hittman, 2017) ve Kutsal Geyiğin Ölümü (Yorgos Lanthimos, 2017) yer alıyor.

Siz Eskiden R.D. Laing Miydiniz? (Did You Used to be R.D. Laing?) R.D. Laing'in yaşamından öyküler barındırırken, hastalarının deneyimlerinden de yararlanıyor. Kirk Tougas ve Thomas Shandel'in yönetmenliğini yaptığı film aynı zamanda Laing'i bir dizi konferans ve seminerde takip eden bir yapım olarak öne çıkıyor. R.D. Laing'in 'Düğümler'ini Filme Okumak (Reading Film from 'Knots' by R.D. Laing), İskoç psikiyatristin Düğümler kitabından sayfaların, yönetmen David Lamelas tarafından filme çekilmesinden oluşuyor. Asi kızları ile baş etmeye çalışan orta sınıf bir anne babanın öyküsünü anlatan, David Mercer imzalı Aile Hayatı (Family Life), şizofreninin bir beyin hastalığından ziyade psikolojik sendrom olduğuna inanan psikiyatrist R.D. Laing'in kuramlarını destekliyor.

Alan Warner'ın 1995 tarihli romanından uyarlanan Morvern Callar, genç bir kadının sevgilisinin ani intiharını kendi özgürlüğüne kavuşmak amacıyla değerlendirmesini işliyor.David Lamelas yönetmenliğindeki film, hikâyesi yanı sıra atmosferiyle de dikkat çekiyor. Kevin Hakkında Konuşmalıyız (We Need to Talk About Kevin), bir anne ile büyüdüğünde seri katile dönüşen oğlu arasındaki ilişkiyi ele alıyor. İskoç yönetmen Lynn Ramsay tarafından beyazperdeye uyarlanan bu psikolojik gerilimin müzikleri ise Radiohead'den Johnny Greenwood imzası taşıyor. Moda dünyasının acımasız yüzünü genç model Jesse'nin hikâyesi üzerinden görselleştiren korku filmi Neon Şeytan (The Neon Demon)'ın yönetmen koltuğunda Nicolas Winding Refn oturuyor. Plaj Fareleri (Beach Rats), Brooklyn sokaklarında yaşayan Frankie'nin kimliğini sorgulamasını ve kendini keşfetme çabasını konu alıyor. Yönetmen Eliza Hittman, filmde karakter tahliline ayrı bir derinlik kazandırıyor. Kutsal Geyiğin Ölümü (The Killing of a Sacred Deer) başarılı bir cerrah ve babasının boşluğunu onunla doldurmaya çabalayan bir ergen etrafında dönüyor. Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos'un The Lobster'dan sonra İngilizce çektiği bu ikinci film, aile, suçluluk duygusu ve sınıf ayrımı gibi kavramları içeriyor.

Pera Film'in Bölünmüş Benlik adlı programı, 04 Mart 2018 tarihine kadar ücretsiz izlenebilir.


#perafilm #BölünmüşBenlik#TheDividedSelf

16 Şubat Cuma

19:00 Kutsal Geyiğin Ölümü (121')

The Killing of a Sacred Deer

21:00 Neon Şeytan (118')

The Neon Demon

17 Şubat Cumartesi

16:00 Siz Eskiden R.D. Laing Miydiniz? (92’)

Did You Used to Be R.D. Laing?

18:00 Kevin Hakkında Konuşmalıyız (112')

We Need to Talk About Kevin

18 Şubat Pazar

18:00 Neon Şeytan (118')

The Neon Demon

23 Şubat Cuma

19:00 Aile Hayatı (108')

Family Life

21:00 Plaj Fareleri (98')

Beach Rats

2 Mart Cuma

19:00 R.D. Laing’in ‘Düğümler’ini Filme Okumak (15’) + Sığınak (95’)

Reading Film from ‘Knots’ by R.D. Laing + Asylum

3 Mart Cumartesi

14:00 Plaj Fareleri (98')

Beach Rats

16:00 Morvern Callar (97’)

18:00 R.D. Laing’in ‘Düğümler’ini Filme Okumak (15’) + Sığınak (95’)

Reading Film from ‘Knots’ by R.D. Laing + Asylum

4 Mart Pazar

16:00 Kutsal Geyiğin Ölümü (121')

The Killing of a Sacred Deer

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)