"Geçmiş" filminin yönetmeni Çağdaş Çağrı ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik!
22 Temmuz 2017

Bize kendinizden ve sinema yolculuğunuzdan bahsedebilir misiniz?

Yedi kuşak Ankaralı bir ailenin ferdiyim. 2003 yılında sinemanın içerisinde daha aktif bir biçimde rol alabilmek için İstanbul'a geldim.    

Geçmiş filmine karar verme sürecinizi anlatabilir misiniz? Nasıl ortaya çıktı bu hikaye ve filme dönüştürme fikri?

Hayatın içerisinde herkesin kendine göre mutlaka bir var olma nedeni vardır. Yahut öyle olmalıdır. Geçmiş'in gizemi uzun zamandır iç dünyamı meşgul eden, sinemaya bakış açımı şekillendiren bir iç güdü: Bu durumu tam olarak nitelendiremesem de ruhuma iyi geldiğini söyleyebilirim. Belli bir noktada, bu ruh halini beyaz perdeye yansıtma fikri kaçınılmaz oluyor.

Geçmiş, Yusuf karakterinin arayışını anlatan bir film. Bu bağlamda izleyicileri nasıl bir film bekliyor? Siz filminizi nasıl nitelendiriyorsunuz?

Burada Yusuf karakterinden ziyade filmi izleyenlerin kendi iç dünyasında bir yolculuğa çıkmaları esas olan. Şayet film insanların benliğinde bu arayışa yol açıyorsa, kendi kimliğine bürünmüş olacak.    

Filmin senaristi de sizsiniz. Sizin de bir arayışınız oldu mu? Yusuf karakterinde tanıdık bir şeyler var mı?

Mutlaka vardır lakin bunları ayrı bir parantez ile ifşa etmek istemiyorum. Kendi özelime döndüğümde, bu tanıdık gelen dünyaya yabancılaşma ihtimali oluşabilir.     

Katıldığınız ve katılacağınız festivaller nelerdir? Biraz bahsetmenizi istesek?

Katıldığımız festivaller kendi ülkelerinde ciddi bir yapılanmayı temsil etse de, dünya üzerinde majör vasfı taşıyan festivaller arasında yer almıyorlar. Tabii bu bir tercih meselesi. Yıl sonunda gerçekleşecek olan bazı önemli organizasyonlardan resmi davetler aldık. Şansımızın burada da devam etmesini umuyorum.

Bülent Emin Yarar çok güçlü bir oyuncu. Bu seçiminizi, onunla çalışmayı ve diğer oyuncular hakkındaki görüşlerinizi de merak etmekteyiz.

Yusuf karakterini canlandırabilecek o yaş skalasında çok fazla alternatifimiz bulunmuyordu. Bülent Emin Yarar'ın özel bir oyuncu olduğunu herkes gibi ben de biliyordum. Çekimler sırasında gördüm ki daha da farklı bir seviyede seyir ediyoruz: Bülent ile olan birlikteliğimiz ilerleyen dönemlerde devam edecektir. Diğer oyuncularımla en başından beri doğru bir iletişim üzerinde hareket ettik: Kafamda belirlediğim karakterlere sadık kaldıkları için hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.  

Türkiye'de sinemayı genel anlamda nasıl görmektesiniz ve Geçmiş bunun neresinde duracak? Bir beş sene sonra filmi nerede görüyorsunuz?

Ülkemizdeki sinema endüstrisi şu an için hayal ettiğim yapının uzağında duruyor. Bulunduğumuz coğrafya sanatçı ruhunu beslemeye, evrensel hikâyeler üretmeye müsait bir ye. Kendi özümüze yaklaşabilirsek, ciddi sinemanın da temeline inmiş olacağız. ''Geçmiş'' filmi kanımca;  sadece anlamak isteyenlerin anlayabileceği bir film. Senaryo aşamasından son demine kadar bu kıstası aklımda bulundurarak kurguladığım bir proje. Muhtemelen şu an için herkesin onay vereceği bir film olmayacaktır. Olmasına gere de yoktur. Lakin beş yıl sonra daha değerli ve anlaşılabilir bir noktada olacağına inanıyorum.      

Film sinematografik açıdan ve anlatı yönünde de iddialı ve benzeştiği sinema dili olan yönetmenler var. Bu noktada sizin beslendiğiniz sinema akımları ya da yönetmenleri de öğrenmek isteriz.

Yirminci Yüzyıl'ın başları ile gelişen dünya sinemasında çeşitli akımlar başlamıştır. Kendi yaptığım ''Geçmiş'' filmine ve kendi iç dünyamda çekmiş olduğum diğer filmlere baktığımda, şiirsel sinema ve sinemada gerçekçilik gibi akımları benimsediğimi görüyorum. Filmlerini izlediğimde mutlu olduğum, kendime yakın hissettiğim yönetmenler başlıca: Jean Luc Godard, Luchino Visconti, Luis Bunuel ve Türkiye'den Ömer Kavur.

Yeni projeniz var mı? Varsa detay alabilir miyiz?

Yeni bir projem olacak. Yağmurun hiç dinmediği, biraz ıssız, biraz kırık bir aşk hikâyesi üzerine yoğunlaşacağım.

Sinemaya ve sizin filminize gidecek insanlara söylemek istediğiniz bir şey varsa alalım ve teşekkür edelim.

Geçmiş ile alakalı söylemek istediklerimin büyük bir kısmını beyaz perdeye aktardım.  Anı yaşamaya başlayabilirim artık. Sinemaya dair güzel sorularınızın için teşekkür ederim. Sağlıcakla kalın.

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)