“Yaşadıkça daima hata işleyecektim.” Küçük Leyla son nefesini verirken söylüyor bunları. İlerde yapabileceği yanlışları önleyecek şey; ‘Ölümmüş’! ‘Ölümden Sonra’daki (Cahit Sıtkı Tarancı) bir dizeyi anımsattı; “Öldük, ölümden bir şeyler umarak.”
06 Aralık 2016

"Yaşadıkça daima hata işleyecektim." Küçük Leyla son nefesini verirken söylüyor bunları. İlerde yapabileceği yanlışları önleyecek şey; 'Ölümmüş'! 'Ölümden Sonra'daki (Cahit Sıtkı Tarancı) bir dizeyi anımsattı; "Öldük, ölümden bir şeyler umarak." 

63 yazında çekilen 'Paylaşılmayan Sevgili', 19 Şubat 1964, Pazartesi günü (Beyoğlu) 'İnci', (Beyoğlu) 'Yeni Taksim', (Kadıköy) 'Opera', (Çarşıkapı) Şık'daki suarelerle gösterime girmiş. 'The Divided Heart'ın (1954) bir Yeşilçam uyarlaması. [Bizde 'Ayrılan Kalpler' adıyla gösterilmişti-(Beyoğlu) 'Site Sineması'-01 Aralık1959, Perşembe]. 

İngiliz filminin afişinde yazıldığı gibi 'aynı çocuğa 'evladım' deme hakkı olan iki kadının öyküsü'. 

Soylu ailesinin en mutlu günleri. Kocaların en iyisi, annelerin en altın kalplisi, çocukların en sevimlisi. Kemal, bir fabrikada müdür. Müjgan, dünyalar güzeli bir eş. 'Kızları' Müjde henüz 4-5 yaşlarında. Cin gibi bir şey. Bir de evde her işe koşan gencecik Emel var. Lüks arabaları, iki katlı villaları. Plaj, dondurma, 'mikili mecmualar'. Fabrikada, 'kazan patlaması'(neyse ki 'ölü yok, yaralılar da ağır değilmiş'), çocuğun denizde tehlikeli olacak kadar açılması gibi olaylar saadetlerini etkileyemiyor. Daha fazla sevmeye hiçbir kalbin gücü yetmezmiş. 

Evleri, 'Kader Böyle İstedi'deki (1968) Nilüferlerindi. Merdiven başında Edgar Degas'nın bir pastel tablosu var; "L'Etoile-The Star/Dancer On Stage" (1878). Doğum gününde küçük kızları da resimdeki sanatçı gibi dans etmişti. 

Müjde'nin (yabancı filmdeki Toni'nin 10.) yaş günündeki bir mektupla her şey alt üst olacaktır. 'Gerçek anne' Nevin, çocuğunu görmek istiyor! 

54seu

Mahkeme sürecinde Onları daha yakından tanıyoruz. "İşte bu sebepler muvacehesinde, müvekkilime hak vereceğinize bütün mevcudiyetimle inanıyorum" demişti Nevin'in avukatı Renan Fosforoğlu. 'Daha kesin bir kanaate varmalarını sağlamak için' genç kadın söz alır; "Çok gençtim, kimsem yoktu. Adana'da, bir fabrikada çalışıyordum. Kemal de aynı fabrikanın ikinci müdürüydü. Gide gele beni görmüş, beğenmiş. Evlenmek isteyince şaşırdım, çok sevindim... Tabii 'evet' dedim, evlendik. Daha iki ay geçmeden kavgaya başladık. Kabahat ikimizin de değildi. Yanlış evlenmiştik. Yeni, hayatıma ayak uyduramıyordum... Tek ümidimiz doğacak çocuktaydı. Fakat bütün ümitlerimiz boşa gitti. Çocuğumuzun getirdiği saadet pek kısa sürdü, boşandık. Mahkeme çocuğu babasına verdi. Ayda bir defa görmek hakkımdı." Fakat Kemal, birdenbire başka bir şehre naklini istemiş ve giderken adres de bırakmamış. Evlat hasretini giderebilmek için Kimsesizler Yurdu'nda çalışmaya başlar genç kadın. Oradaki çocuklarda 'analık hissini tatmine çalışıyordu'. Sonunda evladının izini İstanbul'da bulur. 

Kemal ise 'bugüne kadar bin bir emekle kurduğu düzenin bir anda yıkılacağı' kuşkusu içindeydi. Müjde, 'iki anne arasında çırpınmaya, ıstırap çekmeye' itilmemeliymiş. Manen öldürülmemeliymiş. 

'Meselenin en yakın müşahidi sıfatıyla ve içinde yaşayanlardan biri olarak fikir serdetme sırası' Müjgan'da. Kemal'i, bitişiklerindeki eve taşınmasından sonra tanımış, ilk gördüğü an beğendiğini hissetmiş. "Bana bir komşuya olduğundan daha yakın davranmasını istedim, bekledim... Kendi kendime verdiğim bazı sözler vardır. Mesela, ilk çıkacağım erkekle aramızda ciddi bir şey olmalıdır, evlenmeliyim." Öyle de olur, evlenirler. 1-2 yılın ardından anne olamayacağı ortaya çıkar. Yine de ilişkileri etkilenmiyor bu durumdan. 

Mahkemenin ara kararında 'çocuk, 10 günlüğüne asıl annesine verilir'. Evden ayrılış feryat figan içinde. Hayvanat (Adalet Cimcoz, ikinci'a'yı biraz fazla uzatıyor) bahçesi, deniz, lunapark. "Birbirlerine ısınacak, alışacaklar. Tabii, kan çekecek." 

Sonunda mahkeme, Müjde'yi aileye veriyor ama Müjgan'ın Kemal'e sözleri bu kararı boşlukta bırakıyor; "Benim hayatta bağlandığım sen varsın. Ya O'nun? Güvendiği, kuvvet aldığı bir yavrusu olmasın mı?" 

'The Divided Heart' (1954) 2. Dünya Savaşı ve sonrasında aynı şeyi yaşamış binlerce çocuktan birinin öyküsü. Yugoslav anne Sonya Slavko, savaşta elinden alınıp çocuksuz bir Alman aileye verilmiş oğlunu yıllar sonra bulur. Toni, 10 yaşına kadar kendisini evlat edinen Inga ve Franz Hartl'ı gerçek anne babası zannediyordu. Mahkeme (harap durumdaki Almanya'da bu işlere bakan 'American Control Commission') çocuğu 'öz anne'ye verir. Öyle ilginç ki o sırada anne ve oğlu arasında anlaşabilecekleri ortak bir dil bile yok. Yargıç'ın sözleri 'alışılmışın' dışında; "We are giving the custody of the mother to the son rather than the son to the mother." Çocuk, annenin değil; Anne çocuğun korumasında! Toni, artık bir anneden sevgi almaktan çok O'na sevgisini verecek. 

'Paylaşılmayan Sevgili'deki melodiler. 

'The Alamo'daki (1960) (Dimitri Tiomkin) 'Overture' 4 sahnede (Filmin başında, plaja geldiklerinde; Denize girerlerken; Kemal, arabayı tamir ederken; Salıncakta). 

'Mantovani Film Encores Volume 1' albümündeki (1957) 'Unchained Melody' (1955) (Alex North / Hy Zaret) 2 sahnede (Müjde'yi yatmaya hazırlarken; Kitap okuyarak kocasını beklerken). 'My Foolish Heart' (1949) (Victor Young / Ned Washington) 7 sahnede (Fabrikadaki patlama sonrası, Kemal eve geldiğinde; Karısına kolye verirken; Öpüşürlerken; Müjgan 'arada bir Müjde'yi gezdirmek istediğini' söylerken; Coca Cola verirken; Çayevinde otururlarken; Kemal, Nevin ve Müjde ile buluşmasının ardından eve döndüğünde). 'Over The Rainbow' (1939) (Harold Arlen / E. Y. Harburg) 2 sahnede (Müjgan, çocuğu olmayacağını öğrendikten sonra; Bunu kocasına söylerken). 

56uıdrtuıd

'Exodus'daki (1960) (Ernest Gold) 'Theme Of Exodus' 4 sahnede (Nevin, kızını görmeye geldiğinde; Taksiyle götürürken; Müjgan "Çocuklar anlaşılmaz" derken; Filmin sonunda). 'Escape' 2 sahnede (Müjgan, denizdeki Müjde'yi kurtarmak için koşarken; Müjde, tren köprüsündeyken). 'In Jerusalem' 3 sahnede (Nevin, ölmek üzere olan Leyla ile konuşurken; Müjde, otelde "Siz öbür yatakta yatın" derken; Oteldeki kahvaltıda). 'Conspiracy' Eyüp Sultan'da. 'Fight For Peace' Porselen oyuncak kırılırken. 'Ari' 2 sahnede (Müjde yokken evdeki sofrada; Müjde, otelde uyurken). 

'Story Of A Starry Night' (1941) (Jerry Livingston / Al Hofmann / Mann Curtis) ['6 Numaralı Si minör (Pathétique) Senfoni Op. 74; I. Adagio-Allegro non troppo'nun (1893) (Pyotr Ilyich Tchaikovsky) 'pop' yorumu] 2 sahnede (Kemal, otelde, Nevin ile konuşurken; Müjgan, Kemal'e Müjde'nin kaçtığını söylerken). 'Adagio- Allegro-non troppo' (8.47 sonrası) Müjde, aynayı kırıp sokaklarda koşarken. 

'West Side Story'deki (1960) (Leonard Bernstein) 'The Rumble' 3 sahnede (Mübaşir, Kemal'i çağırırken; Müjde, lunaparktaki salıncağa tek başına binerken; Hastanede baygın yatarken). 

Mantovani And His Orchestra'nın 'The Music Of Rudolf Friml' uzunçalarındaki (1955) 'Love Everlasting' (Rudolf Friml) Nevin ve Kemal, çay bahçesinde konuşurken. 

'Rififi'deki (1955) (Georges Auric) 'Du Rififi Chez Les Hommes' Asansör sahnesinde. 

Martin Denny'nin 'Primitiva' 33'lüğündeki (1958) 'Llama Serenade (Peruvian Llama Song)' (1958) (Charles Wolcott) Lunaparkta. 

Filmdeki şarkı. 

Helen Shapiro'nun söylediği 'Not Responsible' (1963) (Michael Rowber / John Schroeder) (23 saniye) İkinci plaj sahnesinde. Emel'in, çocuğu plajda yalnız bırakması şarkının ismine benzemiş. 

Adana'da bir fabrika. Kemal, Nevin'i görmüş, beğenmiş. Genç kadının durumunu yine kendi sözlerinden anlıyoruz; "Para tahsil falan aramıyordu." Bu 'vasıfsız işçi', İstanbul'da bir otelde kalıyor. Mahkemede 'kızına bakabilecek durumda olduğunu' kanıtlamış. "Bir evimiz olacak, bahçe içinde. Kocaman bir kurt köpeği, kediler, kuşlar alacağız. İstersen tavşan bile olur" diyor. İşçi maaşıyla bunlar yapılabiliyormuş demek ki o zamanlar. 

'Evlat hasretini giderebilirim' düşüncesiyle Kimsesizler Yurdu'nda çalışıyor. Leyla'yı tanır burada. "Evimde hiçbir zaman istenmemiştim... Ben eve girmeyen sokak köpekleri gibiydim. Yegâne farkım evden kovulmamaktı" diyen Leyla'yı. 

rtırtsr

Aşka ve evliliğe küskün Kemal, Müjgan'ı görünce 'kalbinin yeniden çarptığını duyuyor'. Genç kızın adı "iki yerde 'Suna'. Anasız büyümüş. "Ne demek olduğunu bilirim. Büyüdükçe yanar, annesi olanları kıskanır insan. Beni Müjde'ye iten de bu." Arkadaşlarıyla dolaşması yok. Gezmeye de filmde göremeyeceğimiz babası ile gidiyor. Hangisi olduğunu öğrenemeyeceğimiz bir okulu bitirmiş. Babası çalışmasını istemediği için günlerini hep evde geçiriyor. Keşke, hiç olmazsa kocasının fabrikasında bir iş bulsaydı. [Filmin çekildiği sırada (Haziran, 1963) kozmonot Valentina Tereshova, Vostok VI ile uzaya çıkan ilk kadın olmuş. Eğitim sistemimiz patinaj yapan tekerlek gibi. Müthiş bir emek ve çalışma var ama ülkemizi ileri götüremiyor]. 

Yadırgadığımız tek sahne, bebek yaştaki Müjde'ye Coca Cola vermesi. 

Evliliğinde çok mutlu. Ancak Yeşilçam'da çok rastladığımız 'bir gün bu rüyanın ve sihrin bozulacağı korkusu' içinde. Daha o 'meşum' mektup gelmeden geleceği görmüş. 

Nevin, bir işi ve 'doğurgan' olduğu için daha özgüvenli. Kemal olmadan da yaşamını kurabilmiş. Bir çocuk dünyaya getirerek mutsuz evliliğini kurtaracağı düşüncesindeydi. Müjgan ise 'çocuk sahibi olamadığı için evliliğinde üzüntüler yaşıyor'. 

Kemal'in şoförlüğü pekiyi değil! 50 model Oldsmobile arabasının geçici plakası, Müjde 1 buçuk yaşındayken de 5 yaşındayken de aynı; '34 G 280'. Karısını çok seviyor ama hiç olmazsa saçlarını okşarken sigarasını elinden bıraksaydı. Çocuğu olmadığı için üzülen Müjgan'a "Sen delisin. İnsan bunun için üzülür mü" diyor. Olay tersine olsaydı nasıl tepki gösterirdi acaba. 

Müjde en masumları. Emel'in deyişiyle "İki sevgi arasında kalmak, tercih etme durumuna düşmek o yaşta bir çocuğun kaldıracağı iş değil". Arkadaşları "Senin iki annen varmış" diye alay ediyorlar. 'Yaşı küçük aklı büyük ayakkabı boyacısı' imdadına yetişir; "Boş ver, benim bir annem bile yok. İki anneli olmak fena mı? Kıymetini bil" Sadri Alışık da "Bir üvey annem bile olmadı hayatta" diyordu. 

Kemal Soylu-Tanju Gürsu; Müjgan Suna Soylu-Filiz Akın; Nevin-Muhterem Nur; Müjde-Parla Şenol; Emel-Meriç Başaran; Avukat-Renan Fosforoğlu; Yargıç-Muzaffer Yenen; Plaj; Müjdenin yaş günü; Tren; Lunapark; Hastane; 'İstanbul T 62069' plakalı taksi çok güzeldi. 

Adana'da "Kemal Bey'i arıyorsanız taşındı buradan. Kızıyla beraber gitti" diyen kişi Nezihe Güler. 

Müjde'nin, etrafta kimse yokken Lunapark'taki salıncağı çalıştırıp binmesi, gerçek hayatta aynı şeyi deneyen ve hastanelik olan bekçileri çağrıştırdı (Hasan Pulur-Olaylar ve İnsanlar). 

Kemal'i Toron Karacaoğlu; Müjgan'ı Jeyan Mahfi Ayral seslendirmiş. Nevin'i Adalet Cimcoz konuşuyor. Ama şaşırtıcı bir şekilde (Müjde'yi almaya gittiklerinde) Avukat Renan Fosforoğlu'na "Ben burda kalayım. Gelmem doğru olmaz" derken Jeyan Mahfi Ayral'ın sesi var. 

tuhjdjsdf

Duruşmada filmin bir sürprizi var. Kemal "O'nu iki anne arasında çırpınmaya, ıstırap çekmeye kimse itmemelidir" derken izleyiciler arasında, 1963 Ses finalisti Süleyman Başturan (daha 'Turan' olmamıştı) görüntüye geliyor. 

Yargıç "Müjde Gürel'in (soyadları aslında 'Soylu') 10 gün müddetle öz annesine ve duruşmanın... 3 Ağustos 1963 Cuma gününe bırakılmasına" karar verir. (Oysa o yıl, 3 Ağustos, Cumartesi'ye denk geliyor). 

Bu arada Kemal ve Nevin başarısız evliliklerini sorguluyorlar. Birbirlerine kızmadan, kırılmadan. "Kabahatimiz müşterek. Daha anlayışlı olmalıydık. Maalesef aralarında ehemmiyetli veya ehemmiyetsiz ihtilaflar çıkmayan evlilikler pek azdır." 

"Dünyada 'hiçbir hata işlemediği' için öğünebilen kimse yoktur... Bütün kadınlar sevgilerinde kıskançtırlar."  

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)