"Bak şu anda aklıma bir fikir geldi. Patron'u bir dümenle kazıklayıp paralara ikimiz konmalıyız." Necla bu sözlerle daha fazla kazanmanın yolunu göstermiş oldu. Kenan ikisini de öldürüyor! Genç kadını boğarak, Patron'u ise otomobilin bagaj kapağını vura vura!
02 Aralık 2016

"Bak şu anda aklıma bir fikir geldi. Patron'u bir dümenle kazıklayıp paralara ikimiz konmalıyız." Necla bu sözlerle daha fazla kazanmanın yolunu göstermiş oldu. Kenan ikisini de öldürüyor! Genç kadını boğarak, Patron'u ise otomobilin bagaj kapağını vura vura!

'Silahların Sesi'nin bir diğer adı, 'Kanun Derki!'. Mayıs, 1965'te başlayan çekimler Ağustos başlarında bitmiş. Gösterime girişi 04 Temmuz 1966, Pazartesi günü (Kadıköy) 'Opera Sineması'nda. Afişte Cüneyt Arkın'ın elindeki makineli tüfeği, filmde Kazım Kartal kullanıyor. Ünal Gürel'in soyadı, jenerikte 'Solak'.

Telefon, 'pişmiş aşa soğuk su kattığında' bir sarışınla sarmaş dolaştı Çetin. Yataktakine hava atmak için "Alo buyrun, ben meraklı turşucu" diye başlayan laubali konuşması "Evet, benim efendim, sizi dinliyorum" şeklinde devam edince konunun önemi anlaşılıyor. Derhal Yorgo'nun Saz Salonu'na gitmesi gerekliymiş.

Kasket, tespih, kulak arkası sigara, omza asılı ceket. Tebdil kıyafet buluştuklarında Asım Bey durumu anlatır. Mahiyetini O da tam bilmiyor. Bildiği tek şey, bir hafta sonra Avrupa'ya bol miktarda eroin kaçırılacağına dair bir ihbar yapılmış olması. Kim tarafından, nasıl, nereye belli değil. "Geçen gece, Balcı Çiftliği yakınında, çeteyle ilişiği olduğunu zannettiğimiz biri, meçhul bir kimse tarafından yaralanmış." Hastanede sayıklarken ancak bu kadar konuşabilmiş 'herif'. Sonra da 'cavlağı çekmiş'! Başka bir 'malumat' şimdilik yok. Yalnız, birkaç saat sonra biri, 'Kara Kedi Pavyon'da bazı mühim ipuçları verecekmiş. (Ama çekimler 'Mulen Ruj Pavyon-Varyete'de).

Çetin takım elbiseli ve Adanalı pamuk tüccarı Ali Cengiz olmuş bu kez. Gazeteci arkadaşı Ayyaş'ın yardımıyla gazinodakileri tanımaya çalışıyor. Dikkatini çeken ilk kişi, elbette, alımlı şantöz Necla. "Sesi de o biçimdir ha." Sadece cüzdanı şişkin erkeklere pas verirmiş. "Yanındaki adam, pavyonun sahibi Kenan Bey. Elini öptürdüğü öbür adam ise zenginin biri. İsmi Huysuz Ahmet. Karıya o biçim tutkun. Necla onu yolunmuş kaza çevirdi. Şimdi Kenan'la kırıştırıyor."

Asım, kendisine bilgi getirecek adamı beklediği sırada "Sizi 3 numaralı kulübede telefondan arıyorlar" hilesiyle öldürülür. Beklediği de, Necla'nın aşığı Ahmet'miş. O da 'posta edilir öbür tarafa'.

gjsfgjfg

Ali Cengiz 'kulunuz' kararlı, ne olursa olsun bu Necla ile tanışacak. Önce 'selamsız sabahsız' makyaj odasına dalıyor. Burada sanki bir fırtına gibi. 4 defa Kenan'ın ceket yakası ile oynuyor. 3 kez yavru/yavrum deyip şarkıcıdan yanak alıyor. Orasını burasını 'acaba silah taşıyor musunuz' diye yoklamak da işin ayrıntısı. "Çağrılmadığım düğüne katiyen gitmem" demişti ama 'davetsiz gelişleri' Komiser Columbo gibi en olmadık zamanda.

Çete hakkında bilgileri, Ayyaş araştırıp getiriyor. Gazeteden kovulmuştu o günlerde. Tek amacı iyi bir haber yakalayıp işe geri dönmek.

Biraz araştırma sonuç verir. Ahmet'i Kenan, Asım'ı ise (sonradan Ayyaş olduğunu öğreneceğimiz) bilmediğimiz biri öldürmüş. Asıl patron hâlâ meçhul.

Mezarlıkta, Asım'ın kızı Selma ile karşılaşır Çetin. O da babasının katilini bulmak istiyordu. O koşturmada birbirlerine âşık olurlar.

Meğer çete reisi Ahmet'in babası Rahmi Bey'miş. Kenan, oğlundan sonra O'nu da öldürerek başa geçmeye çalışır. Bu arada Ayyaş hakkında bir şey daha öğreniriz. Alkol dışında esrara da bağımlı. Kenan, verdiği her paket mal karşılığı bir düşmanını öldürtüyor. Son önerisi müthiş. Ali Cengiz'i öldürse 1 değil 10 paket verecekmiş. Ama bir sonuç alamazlar.

Malı götürecek gemi hazır. Kenan'ın açgözlülüğüne ise sınır yok. Kazancı, ikiye üçe bölmemek için patrondan sonra Necla'yı da ortadan kaldırır. 'O kırılasıca burnunu habire başkalarının işine sokan' Çetin olmasa yaptıkları yanına kâr kalacaktı belki.

Kazım Kartal'ın kurşunuyla ölen Ayyaş da, kovuldu gazeteye haber olarak dönebiliyor ancak.

'Silahların Sesi'ndeki melodiler.

Ray Anthony'nin 'Like Wild!' albümündeki (1959) '707' (Ray Anthony / Don Simpson / Phil Scott) 6 sahnede (Filmin başındaki İstiklal Caddesi görüntülerinde; Çetin, Kazım Kartal tarafından takip edilirken; Mektubun çalınması sonrası eve gelirken; Sabaha karşı 4'te Kenan'ı 'ziyaret' ettiğinde; Ayyaş'la buluşacağı harabelere geldiğinde; Kazım Kartal ve Erdoğan Seren ile kavga ederken). 'Fall Out' (Henry Mancini) Elektrikçi Yusuf ve Çetin Başaran'ı dövdükten sonra "Bir numaraya falan kalkmayın ha! Uslu uslu oturup bekleyin" derken. 'Fly Now, Pay Later' (Ray Anthony / Don Simpson / Phil Scott) Kenan'ın evindeki plakta. 'Room 43' (Ken Jones) Selma kaçırıldıktan sonra, Çetin taksi ile eve gelirken. 'Peter Gunn' (Henry Mancini) Elektrikçi Yusuf'un bulunduğu garaja geldiğinde. 'Swanie River' (düzenleme, Ray Anthony / Kirk Patrick) Traş olduktan sonra "Bıyıksız da fiyakalısın" derken. "Walking To Mother's" (Henry Mancini) Sona doğru, Kazım Kartal ve Ünal Gürel ile dövüşürken. 'Rock-Umba' (Joe Weiss) Filmin sonunda.

ahaherhreh

'Ayılana Gazoz Bayılana Limon' İlk oryantal dansta.

Paul Phillips And His Band'in 'The Sound Of Midnight-Naked City' uzunçalarındaki (1961) 'Harlem Nocturne' (1939) (Earle Hagen) 2 sahnede (Çetin, gazinoda, Necla ve Kenan'la konuşurken; Leyla'nın evine pencereden girerken). 'Fever' (1956) (Eddie Cooley / John Davenport) Garajda, elektrikçi Yusuf'la kavga ederken.

Johnny Richards'ın 'The Rites Of Diablo' 33'lüğündeki (1958) 'La Pecadora' (Johnny Richards) 4 sahnede (Polis sorgusu sonrası gazinoda araştırma yaparken; Kenan'ın ceketinde bulduğu mektubu okurken; Garajdaki kavga sonrasında, el aynasına bakıp "Fiyakalısın, oğlum Ali Cengiz" derken; Suzan'ın bahçıvanı ile konuşurken).

'Music For Strings, Percussion And Celesta Sz 106' albümündeki (Béla Bartók) (1937) (Orkestra şefi, Leopold Stokowski) 'III. Adagio' 3 sahnede (Tekfur Sarayı'nda Kazım Kartal'ı konuşturmaya çalışırken; Rahmi Bey'in evinde, puro kutusundan bir tane alıp "Müsaade eder misiniz, bir tane alabilir miyim" derken; Kazım Kartal, tabanca ile Leyla'yı öldürürken). 'I. Andante Tranquillo-Allegro' 2 sahnede (Çetin, '34 AT 137' plakalı taksi ile Rahmi Bey'in evine geldiğinde; Suzan, Çetin'e telefon ettikten sonra).

'Anoush Karoun' (Hüseyni Makamında) (Ud solo George Mgrdichian) Selma, mezarlıktan evine gelirken.

'Concierto de Aranjuez'deki (1939) (Joaquin Rodrigo) 'Adagio' 3 sahnede (Selma'nın Çetin'le ilk telefon görüşmesinde; "Babamın katilini yakalamayı öyle arzu ediyorum ki" derken; Boğaz'ı gören tepede konuşurlarken).

'Edelweiss' (1959) (Richard Rodgers / Oscar Hammerstein II) Rahmi Bey, Leyla'ya 'ver elini Avrupa' planını anlatırken.

'West Side Story'deki (1960) (Leonard Bernstein) 'A Boy Like That' 2 sahnede (Rahmi Bey, elinde tabanca, Kenan'a "Mallar nerde" derken; Mezarlıkta, Selma ve Çetin, Ünal Gürel'i gördüklerinde). 'Overture' Kazım Kartal, Selma'yı tokatlarken. 'Finale' Metruk yerde Ayyaş'ı vuran Kazım Kartal, taksi ile kaçarken.

Edmond De Luca'nın 'Conqueros Of The Ages' uzunçalarındaki (1957) 'Adolf Hitler And Finale' (04.40 sonrası) Çetin eve gelip Selma'yı baygın bulunca.

Horst Wende And His Orchestra'nın 'Oriental Caravan-Western Styling Of Near And Middle East Melodies' 33'lüğündeki (1957) 'Come, My Shepherd' İkinci oryantal dansta.

Robert Maxwell'in 'Spectacular Harps' Albümündeki (1960) 'Alice Blue Gown' Necla, Kenan'ın önünde çoraplarını çıkarırken.

Filmdeki şarkılar.

'Dol Kara Bakır Dol' (2 dakika 50 saniye) Gazinodaki ilk şarkı. "Elindedir şişesi//İçindedir neşesi//Nerelerde geziyor//Gönlümün eğlencesi//**//Dol kara bakır dol//Yârimin kölesi ben olayım//Kulpuna kadar dol//**//Kazdım kazdım kum çıktı//Kum dibinden kum çıktı//Yazık oldu 5 bine//Aldığım kız dul çıktı//**//El edersem cama gel//Gül edersem dama gel//İşaretten anlamıyon//Al bohçanı bana gel."

'Kundurama Kum Doldu' (2 dakika 23 saniye) Gazinoda ikinci şarkı. "Kundurama kum doldu//Atmaya kürek gerek//Nazlı yârin yanında//Yatmaya yürek gerek//**//Aman başım, nanay//Ağrıdı dişim, nanay//Çok içmişim, nanay//Nanay canım nanay//**//Duvarda elek molur//Elkızı melek molur//Kahrolası kaynana//Kapıda direk molur."

uwuwurt

Çekimi 3 aya yaklaşan filmde, 'sinemanın romantik jönü Cüneyt Arkın, yepyeni bir tiple' seyirci karşısında. Vuran, kıran, öldüren bir ajan. Bir söyleşide "En çok bu rolü beğendim. Aynı tip rolleri tercih edeceğim. Gidişim de zaten bu yolda" diyor.

Çetin, İstanbul'a görev için gelmiş. Bu nedenle arabası yok. Her yere taksi ile gidiyor. '34 AT 137' plakalı olanı 4 sahnede yer almış. Bindiği diğer bir taksi '34 EE 441' plakalı. Otel Gezi'de bir odası var. Votkayı, tekila gibi tuz ile içiyor. Küçüklüğünden beri polis romanları okumaya meraklı.

'Tabiatı veçhile' tüm kadınlar O'nun 'yavrusu'. Konuşurken yüzlerinden çok bacaklarına bakıyor ve mutlaka yanak alıyor. Bir tek Selma'ya farklı davranır. Mezarlıktaki 1-2 dakikalık konuşmada 'Asım' ve 'babanız'lı 10 cümlesi var. (Diğeri de aşağı kalmaz. 3 defa 'babam' diyor). "Babanız çok iyi bir arkadaşımdı." Ama 'çok iyi arkadaşının' bir kızı olduğundan habersiz. Yabancı filmlerden alındığı izlenimi veren iki sahnede kolyesinden çekerek şiddetle öpmesi Yılmaz Güney'in hop oturup hop kalkmasına neden olmuştur herhalde!

Tekfur Sarayı'nda, Kazım Kartal'ı konuşturmak için 'okşuyor' biraz. "Ağzının ortasına bir tane atarsam İstanbul'un bütün dişçileri (o yıllarda 5 yüz civarında, günümüzde 7 bin) çare bulamaz." Elektrikçi/Işıkçı Yusuf'a "Huysuz Ahmet'i zımbaladınız. O benim iyi bir dostumdu" diyor. Oysa tanımıyor bile. Kim olduğunu, gazinoda Ayyaş'tan öğrenmişti.
Çetedekilere seslenişi "Salatalık... Ekşi surat... İt oğlu it... Kavak budağı... İt kırığı" şeklinde. Ünal Solak'a "Yalı kazığı... Düdük makarnası" diyor. Ceket yakasını temizler gibi tutma numarasını O'na da uyguluyor. Üstelik sigarasını yakmak için aldığı kibriti geri vermeyip cebine atar. 3 sahnede "Fiyakalısın, oğlum... Ali Cengiz, oğlum bıyıksız da fiyakalısın... (Bir dövüş sonrası) Gene de fiyakalısın, oğlum" diye kendine moral veriyor. 
Necla'nın sesini 'elma şurubuna' benzetmişti. 'Kundurama Kum Doldu' türküsünü dinlemek dışında 'tadına bakması' kısmet değilmiş.

Yorgo'nun Saz Salonu'nda 'barmen' yok 'mastori' var. Asım'ın sözünü ettiği, 'hastanede ölen kişi', elektrikçi/ışıkçı Yusuf'un kardeşiymiş. Yılmaz Güney'in Yeşilçam'a kazandırdığı Ahmet Koç (Köse Ahmet) garson rolünde. Kenan'a ve Ayyaş'a cinayetlerde yardımcı olur.

Huysuz Ahmet ilginç kişilerden. Hem Suzan'la nişanlı hem de 'sevgili Neclacığının' peşinden ayrılmıyor. Büyük Patron Rahmi Bey'in de oğlu. Belki film kopuk kopuk olduğu için neden polise bilgi verdiği ve neden öldürüldüğü anlaşılmıyor. (Muhtemelen Kenan'ın kıskançlığından ve muhbirlik yapacağının anlaşılmasındandır).

'Nevval Karpuz'dan sonraki ve 'Figen Han'dan önceki adıyla Figen Karahan, Suzan rolünde. O gencecik yaşında kendinden ne kadar emin ve başarılı.

Uzakdoğulu görüntüsü ile Zeki Çan, hâkim ve eroin imalatçısı. Puro meraklısı. Filmde çoğunlukla Rahmi Bey diye geçiyor ama bir sahnede Çetin "Demek Suat'ın diğer ismi Rahmi öyle mi" demişti. Ne olduğu belli değil.

Çetin'i Toron Karacaoğlu; Selma'yı Handan Kadıoğlu; Kenan'ı Sadettin Erbil; Necla'yı Nevin Akkaya; Bahçıvan ve Rahmi'yi Agâh Hün; Abdullah Ferah'ı Fikri Çöze; Elektrikçi Yusuf ve "Hanımefendi, siz buyrun" diyen polisi Mustafa Dağhan; Ayyaş ve "İmalathane basıldı" diyen polisi Süha Doğan seslendirmiş.

'Nezih' Kara Kedi Pavyonu... Sahibi Kenan'ın ceketi, 18 sahnenin 12'sinde karanfilli. Son ana dek Ali Cengiz'in emniyet görevlisi olduğunu anla(ya)mıyor. Oysa mal vererek adam öldürttüğü Ayyaş biliyordu. Söylememiş. Otelde Çetin'e "Ayıpsın be abi, benden kir çıkar sır çıkmaz" demişti. Alkolik, uyuşturucu bağımlısı ve katil ama hiç olmazsa bu konuda güvenilir. 'İnsan denen karmaşa'. Asım'ı telefon kulübesinde öldüren kişinin sadece elleri gözüküyordu. Küçük parmaktaki iri şövalye yüzüğü katilin Ayyaş olduğunu daha filmin başında belli eder.

Çetin/Ali Cengiz-Cüneyt Arkın; Selma-Nebahat Çehre; Kenan-Hüseyin Baradan; Necla-Muzaffer Nebioğlu; Komiser-Natuk Baytan, Ayyaş-Özdemir han; Leyla-Ferah Nur; Suzan-Figen Han; Kenan'ın adamları Kazım Kartal, Erdoğan Seren, Çetin Başaran, 'Bıyıksız' Faruk Panter, Abdullah Ferah, Ünal Gürel; Elektrikçi Yusuf-Kudret Karadağ; Rahmi Bey-Zeki Çan; Asım-Muzaffer Yenen; Garson-Ahmet Koç; Gazino; Karakol; Erdoğan Seren ve Faruk Panter'in bindikleri '34 AK 217' plakalı taksi; Kenan'ın Aksu Caddesi'ndeki (bir başka sahnede 'Nane Sokağı' olarak geçiyor) garajı ve '34 EH 995', '34 DA 069', '34 EF 242' plakalı arabalar; Çetin'in üzerine sürülen '34 EY 798' plakalı taksi çok güzeldi.

54tyeruer

Çeteden Kazım Kartal'ın '34 FD 783' plakalı 'şevrole'sini 'Namus Borcu' (1966), 'Ümit Sokağı' (1966), 'Siyah Otomobil'de (1966) tekrar göreceğiz.

Gazino ve çevresinde Nazan Uslu, Şükran Sevinç, Aysel Tanju, Semra Nuray, Vildan Deniz, Nevin Demirdöğen, Saniye Can ve Güler Gürses'in afişleri var. Güler Gürses'in 'Şakır da Şakır Atarım Aman' şarkısı (Beste, Bâki Çallıoğlu / Güfte, Behlül Dal) (Şirket sahibi, Albert Meşovan) mahkemelik olmuştu. 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde, 25 Ekim 1965, Pazartesi günkü duruşmada, Münir Nurettin Selçuk, Alâattin Yavaşça, Prof. Sulhi Dönmezer, Prof. Ali Nihat Tarlan, Doç. Ayhan Önder'den oluşan bilirkişi heyeti plağı dinlemiş ve sakıncalı bulmuş. Fikri sorulan sanatçı da 'müstehcen bulduğunu, bu nedenle şarkıyı okuduktan sonra bazı değişikliklerle ikinci bir plak doldurduğunu fakat nasılsa ilk plağın satışa çıkarıldığını' söylemiş!

Çetin'in Kenan'ı ziyareti, 'sabaha karşı saat dörtte'! Ağzından laf kapacak. Ama önceden olası bir sürpriz için önlemini almış, Selma'dan, '15 dakika sonra oraya telefon etmesini' istemişti. Korkulu rüya görmektense! Gerçekten de çete Çetin'i öldürecekti. Sesi sonuna kadar açık pikaptaki 'Fly Now, Pay Later', tabanca sesini perdelemek için. Bizimki "10 dakikaya kadar otelime dönmezsem burada olduğumu polise bildirecekler" diyordu ki Selma'nın telefonu gelir. (Bu bölümde küçük bir hata var. Genç kıza '49 37 23'ü aramasını söylemişti. Oysa çalan telefon, '43 56 03' numaralı)! 1965-69'da, Beyoğlu, Bursa Sokak'ta bir yazıhanenin telefon numarasıydı '49 37 23'. Sahibinin adı Vural.

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)