Yeşilçam sinemasına yönetmen, oyuncu,senarist ve yapımcı olarak damga vuran gerçek adıyla (Osman Fahir Seden) 22 Mart 1924 tarihinde İstanbul'da doğdu. Sinemacı bir aileden gelen Osman F. Seden Türkiye'de ilk sinema salonlarından birini açan ilk özel yapımevini kuran Kemal Seden'in oğluydu. Sinemacı bir aileden gelmesi yanısıra çocukluğundan itibaren sinemaya görsel sanatlara ilgi duyan Seden, Türkiye'de ilk film şirketini kuran isim oldu. Alman Lisesi,İstanbul Üniversitesi'nde hukuk eğitimi aldı. Başrolde Eşref Kolçak'ın rol aldığı 1955 yapımı "İstanbul Kan Ağlarken" filmine senaryo yazarak sinemaya giriş yaptı.
06 Haziran 2015
Yeşilçam sinemasına yönetmen, oyuncu, senarist ve yapımcı olarak damga vuran gerçek adıyla (Osman Fahir Seden) 22 Mart 1924 tarihinde İstanbul'da doğdu. Sinemacı bir aileden gelen Osman F. Seden Türkiye'de ilk sinema salonlarından birini açan ilk özel yapımevini kuran Kemal Seden'in oğluydu. Sinemacı bir aileden gelmesi yanısıra çocukluğundan itibaren sinemaya görsel sanatlara ilgi duyan Seden. Türkiye'de ilk film şirketini kuran isim oldu. Alman Lisesi,İstanbul Üniversitesi'nde hukuk eğitimi aldı. Başrolde Eşref Kolçak'ın rol aldığı 1955 yapımı "İstanbul Kan Ağlarken" filmine senaryo yazarak sinemaya giriş yaptı. 
 
Bir dönem Türk sinemasının ilk ve en önemli yönetmenlerinden Ö.Lütfi Akad ile uzun yıllar senaryo çalışmaları yaptı. Osman F. Seden vefatına kadar her dönem zirvede yer alan iyi filmler çeken Türk sinemasına seslendirme dışında neredeyse bütün kategorilere el atan bir sinema adamı olmuştur. Dünyaca ünlü sinema tarihçisi Giovanni Scognamillo'ya göre 'Yeşilçam'ın en büyük sinema profesyoneli' olarak değerlendirmiştir. Daha da önemlisi Türkiye'de star sistemini başlatan kişi olarak Türk sinema tarihine geçmiştir. Lakin sanatçı her dönem ticari sinema yapmaya dönem şartlarında devam etmiştir. 
 
 
1951 yılında sinemamızın efsane jönü Taçsız Kral Ayhan Işık'ı keşfeden Seden ilk filmiyle yeni bir yıldız adayı olan Ayhan Işık'ın etrafını o dönemin oyunculuğu güçlü yıldız oyuncularıyla besleyerek bir efsanenin doğuşuna öncülük etmiştir. Osman F. Seden sinema tarihine bakıldığında Türk sinemasında en fazla film çeken 3. yönetmen olmuştur. Neredeyse seks furyası filmleri dışında video, dizi, tv filmleri dönemine kadar filmler çekmiş usta-çırak ilişkisi çerçevesinde bir çok yönetmen, asistan yetiştirmiştir. Şu da bir gerçek ki Seden yeşilçam için bir okul, bir yıldız fabrikatörü niteliği taşımaktadır. Hemen hemen her oyuncunun rahat çalıştığı sevdiği bir sinema adamı,yönetmen ve bir sinemamıza yön vermede fikir adamlarından birisi olmuştur.
Türk sinemasının en sevimli, babacan, sempatik ustalarından Osman F. Seden 1 Eylül 1998 tarihinde prostat kanserine yenilerek hayatını kaybetti. 1991 yılında Devlet Sanatçısı ünvanına laik görüldü. Ayrıca Feridun Karakaya'nın Cilalı İbo film serilerinide yönetmiş  bir çok ödül almıştır. Çok yönlü bir sinemacı olan kısaltılmış adıyla Osman Seden ayrıca iyi bir Beşiktaş Spor Kulübü (Bjk) taraftarıydı. Genelde alaylı olarak oynayan tiyatrodan gelmeyen, oyuncuya  kızmayan oyunculuğu öğreten, oyuncuya çok iyi davranan, lakin hata yaptığında görüntü yönetmenine kızan adeta oyuncuya toz kondurmayan bir yönetmen olarakta tanınmıştır Osman F. Seden. 
Bir adım daha ileri gitmek gerekirse dev aktör Fikret Hakan'ın sanatçı ile ilgili görüşleri "Oyuncuya adeta tapar bu piyasada oyuncuların en rahat çalışabileceği yönetmenlerden birisidir" demiştir.  En başta Ayhan Işık olmak üzere bütün başrol oyuncularıyla çalışan film yöneten Seden Ö.Lütfi Akad, Atıf Yılmaz, Halit Refiğ, Metin Erksan, Memduh Ün ve Osman F. Seden  ile birlikte sinemayı sanat yapan ustalar ekolünün sinemaya yön veren sanatçılardan biri olmuştur. Sonraki yıllardaki başarılı star sistemi yönetmenleri bu yazdığım yönetmenlerden sonra Ömer Kavur dışında usta-çırak ilişkisi çerçvesinde yetişmişlerdir. Sanat camiasına vefatı bomba gibi düşen Seden İstanbul'daki Zincirlikuyu Mezarlığına defnedildi. Geriye çok sayıda yönettiği, yazdığı, oynadığı film başka film şirketlerine yazdığı ve yönettiği senaryolar bırakıp göçtü gitti. Allah mekanını cennet eylesin Osman F. Seden siz büyük ustalar bir efsanesiniz hiçbir zaman unutulmayacaksınız.
 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)