Türk popüler müziğinin en iyi ve en etkili sanatçılarından Tanju Okan İzmir'in Tire ilçesinde dünyaya geldi. Müzik öğretmeni babası oğlunun müziğe yatkınlığını küçük yaşlarda sezer ve ona bu konuda yardımcı olur ve eğitir. Babasının müzik öğretmeni olması dolayısıyla sanatçı ilköğretimi Manisa'da, liseyi ise Balıkesir'de bitirmiştir.
01 Mayıs 2015

Türk  popüler müziğinin en iyi ve en etkili  sanatçılarından  Tanju Okan  İzmir'in  Tire ilçesinde  dünyaya  geldi. Müzik öğretmeni babası oğlunun müziğe yatkınlığını  küçük  yaşlarda  sezer  ve  ona  bu  konuda  yardımcı  olur ve eğitir. Babasının müzik öğretmeni  olması  dolayısıyla sanatçı ilköğretimi Manisa'da, liseyi  ise Balıkesir'de bitirmiştir. Sanatçının müziğe olan tutkusu şan eğitimi için İtalya'ya  gitmesine  sebep  olur. 1960'lı  yıllarda  müzikle  profesyonel  olarak  iyice  ilgilenen  Okan, 1964  yılında Milli Orkestra'yla  Balkan Müzik Festivaline Erol Büyükburç ve Tülay German ile katılır. İlk evliliğini dönemin mankenlerinden Nur Erbay'la yapar. Tansu  adını  verdikleri  bir  oğlu  dünyaya  gelir ve çift  sekiz ay  sonra  boşanır.  1976'da  ikinci ve son  evliliğini  yapar ve bu evliliğide  yaklaşık  14  ay sürer.

Türk  müziğine  çok  farklı  bir yorum, bir  ses  getiren,  melankolik, kadife sesi ve yakışıklılığıyla dikkat çeker Tanju Okan. Türk sinemasına  yaklaşık 20 üzerinde filmde ikinci  derece  filmlerde  oynayarak hizmet vermiştir. Birçok  filmde  ise  sesi, müziği ve  melodisiyle  hayat  verdi.  Şunu da  ifade  etmeden  geçemeyeceğim  müzikteki  yeteneğini  filmlerde  oyuncu  olarak  gösterememiştir  sanatçı. Başarılarla  dolu müzik yaşamı aldığı  altın plaklar  45'likler  şan, şöhret, hızlı yaşam ve 1 Temmuz  1968  gecesinde  sanatçının sağ  dizinden tek kurşunla vurulması. Dönemin basınının abartısı üzerine  sanatçı  gözden  düşmeye  başlamıştır.  O olayda  her ne kadar  silahımı temizlerken  kendimi  vurdum  desede  kimseye  inandıramamıştır.

Tanju  Okan'ı  anlatmak elbette  bu  kadar  kolay  değil  lakin hafızamızı  zorladığımızda  şunları  söyleyebiliriz. Sanatçının maalesef  alkole olan düşkünlüğü  birçok şarkısında  gerçek  yaşamında  çektiği  acıları  dile  getirmesi, hayatında  dostlarından  yediği  kazıkları, yalnızlığı  vs.  birçok  şeyi  besteleri  ve  şarkılarını okuyarak  dinleyiciye  takdim  etmesi   Tanju Okan'ı  büyük  bir  sanatçı  kavramı  olarak  anılmasının  en  önemli  sebeplerindendir. Birkaç  filmini  izlediğim  sesi  ve  şarkılarına  hayran  kaldığım  dev  sanatçı  Tanju  Okan'ın  en önemli  şarkıları  Hasret, Kadınım, Öyle  Sarhoş  Olsamki, İçkim Sigaram, Koy koy koy, Dostlarım  gibi  birçok  şarkısı  etkili, heybetli, melankolik, hüzünlü  ses  tonuyla  dinlenebilir.

Ömrünün  son  birkaç  yılını annesinin memleketi  İzmir'in  Urla ilçesinde geçirdi. 90'lı  yıllardan  itibaren  sağlık  sorunlarıyla  uğraşan  Okan  kangren olan sol  bacağı  diz  üstünden  kesildi  o  haliyle  bile  Urla'da  sandalyede  oturarak  konser  verdi. Hayatı  tamamen içinden geldiği  gibi  yaşayan  halkla  hayranlarıyla  arasına  mesafe  koymayan  Tanju  Okan Urla halkıyla iç içe yaşadı. Balık tuttu, esnafla sohbet etti  müzik çalışmalarına orada devam etti. 23 Mayıs 1996  tarihinde siroz  hastalığından  kurtulamadı  ve  son nefesini  verdi.  Vasiyeti  üzerine  Urla'daki  İskele Kabristanına annesinin  yanına defnedildi.  Sitemizdeki  sanatçının  sayfasında belirttiğim gibi.

Geçen yaz denize Urla'ya gittiğimde sanatçının mezarına ziyaret etme şansım oldu  onun kabrine ziyaret ettiğimde aklımdan bir bir şarkıları  geçti gözlerim doldu. Filmleride bir şerit halinde gözümün önünden geçtiğini hissettim. Ayrıca bu ilçede sanatçının adına ait bir park birde Urla'nın göbeğinde sahile yakın sanatçının heykeli bulunmaktadır. Urla'nın tanıtımında önemli rol oynayan  Tanju  Okan  heykeliyle Urla Belediyesi  ve  Urla'lılar  tarafından ölümsüzleştirilmiştir. Her yıl  İzmir'i Sevenler Platformu başkanı Sancar Maruflu, Urla Belediyesi ve Urla'lılar sanatçının ölüm yıldönümünde törenle anarak vefalarını göstermişlerdir. Sevenlerin 'Tanju Baba' diye hitap ettiği bir sanatçıydı Tanju Okan ayrıca.

Bir  sanatçının Türkiye'de  şehrin  veya  bir  ilçenin  göbeğine  heykeli  dikilmesi üstelik  2 metre boyunda  pek  az  rastlanan bir olaydır. Ayrıca  sanatçının Urla'da  sağlığında yaşadığı  bir evi vardır İskele mahallesinde. Unutulmaz  seslerden  büyük  sanatçı  Tanju Okan'ı  saygı ve sevgiyle  anıyor  Allahtan  gani  gani  rahmet  diliyoruz.   

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)