Altın Portakal adaylarından “Neden Tarkovski Olamıyorum?” filminin yönetmeni Murat Düzgünoğlu, gala gösterimi sonrası seyircilerin sorularını cevapladı. Bu çağda ilkeli yaşamanın çok zor olduğunu dile getiren yönetmen, “Tarkovski’nin ilkelerinde bile esneme, bükülme olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
13 Ekim 2014

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel başkanlığında ve Elif Dağdeviren'in direktörlüğünde gerçekleştirilen 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ulusal yarışma heyecanı başladı. Yarışma kapsamındaki ilk gösterim, AKM Aspendos Salonu'ndaki "Neden Tarkovski Olamıyorum?" filmine aitti. Filmin ardından yönetmen Murat Düzgünoğlu, sanat ve özgürlük üzerine bir bildiri okuduktan sonra seyircilerin sorularını cevapladı.

Filmin başkahramanı, yönetmen Bahadır karakteri ve çevresindekiler için kendi hayatından yola çıktığını söyleyen Düzgünoğlu, şunları söyledi:

"8 sene önce yazmaya başladığım bir hikaye. Özyaşamsal tarafı var; benim babam da 25 sene bir evin inşaatını bitirmeye çalıştı, benim de ağabeyim fotoğrafçı, ben de filmdeki Bahadır karakteri gibi televizyon için türkülü filmler çektim. Kendi istediğinizi yapmaya çalışırken elinizi kolunuzu bağlayan çok şey oluyor ama aslolan; insanın kendisiyle kurduğu ilişki. İnsanın etrafına baktığı kadar dönüp kendine bakmasıdır temel mesele"

Filmde, usta yönetmen Andrey Tarkovski'nin "İlkelerine bir kez ihanet eden, hayatla olan saf ilişkisini yitirir" sözünden hareketle ilkelerine sahip çıkmak ve ilkelerinden taviz vermek ikilemi ele alınıyor. Yönetmen Murat Düzgünoğlu'nun buna dair yorumu ise hayli ilgi çekici:

"İlkeli olmak çok sık ve çok zor test ediliyor. İnsan bunlarla karşılaşınca ilkelerini ya yumuşatıyor ya evirip çeviriyor. İdeal olan; demir gibi sağlam durması. Ama hayatta bu ne kadar başarılabilir; bilmiyorum. Hatta Tarkovski'nin kendisinin bile geçirdiği süreçlerde ilkelerinde esnemeler, bükülmeler olduğunu sanıyorum"

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)