KısaKes kurucu başkanı Arya Su Altıoklar ile festivalin günümüze geliş süreçleri, bu seneki değerlendirmesi, yenilikleri ve ilk defa Sinematürk ile birlikte gerçekleştirilen halk oylaması hakkında konuştuk.
22 Temmuz 2014

KısaKes kurucu başkanı Arya Su Altıoklar ile festivalin günümüze geliş süreçleri, bu seneki değerlendirmesi, yenilikleri ve ilk defa Sinematürk ile birlikte gerçekleştirilen halk oylaması hakkında konuştuk. 

Kısa Kes Film Festivalini anlatır mısınız? Hangi aşamalardan geçerek bugüne geldi?

Kısa Kes kurucu başkanıyım, aynı zamanda Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji bölümünde okuyorum. 5 yıl önce KısaKes’i düzenlemeye başladık arkadaşlarımızla beraber. İlk olarak Ankara’da düzenlenmiştir, daha sonrasında Türkiye çapına açıldık ve Ulusal KısaKes Film Yarışması’nı düzenlemeye başladık. 4.'sü düzenleniyor bu yıl. LYS yılı nedeniyle 1 yıl yapamadık yarışmayı. Liseler arası bir yarışma bu; şu an liselilere hitap ediyor. Liseli genç sinemacıları ortak bir platformda toplamaya çalışıyoruz. Onlar burada birbirileriyle tanışıyorlar, kaynaşıyorlar, yeni filmler üretmeye başlıyorlar. Onlar içinde güzel bir fırsat oluyor.

Elemeler nasıl gerçekleştirildi? Ödüllerden bahseder misiniz?

 

Genelde katılan filmler hayata karşı umut besleyen filmler olmuyor. Gençlerin birazcık kaygılarını ve tedirginliklerini görmek anlamında sosyolojik anlamda çıkarım sağlama imkanı bulduruyor yarışma  gerçekten de. Bu sene gelen filmlerde de komedi az ağırlıkta olup, genel olarak diğer; bıçaklanma, kavga, umutsuzluk o tarz temalar ön plandaydı. Biz bir ön eleme gerçekleştiriyoruz bu filmlerde ve bu sene en iyi 31 filmi belirledik. Daha sonrasında sizinde yaptığınız; Sinematürk’ün de yaptığı aynı zamanda sizin özel ödülünüzün olduğu internet oylaması üzerinden bir ödül, iki tane juri özel ödülümüz, bir altın makas ödülümüz, ikincilik ödülümüz ve üçüncülük ödülümüz vardı. Juri üyelerimiz birazcık bu sene zorlandılar. Çünkü hepsi farklı filmleri beğendiler, hepsi farklı görüştülerdi ama eminim en doğru kararı vermişlerdir.

Juri üyelerinizden bahseder misiniz? 

Onur Ünlü ile başlayalım, zaten Onur Ünlü’yle ilgili bir şeyler söylenmesi gerektiğini düşünüyorum; başarısı çok belli boyutta bir yönetmenimiz kendisi. Aynı zamanda bizim Bahçeşehir Üniversitesi'nin hocalarından da Eskişehir'de okurken dersler almış. "Sen Aydınlatırsın Geceyi" adlı filmi çekerek ve o filmin yayınlanma sürecinde vizyona sokmayarak filmi sadece özel gösterimlere açarak çok devrimsel ve kendine has bir duruş sergiledi. Onur Ünlü zaten çok saygı duyduğumuz çok beğendiğimiz bir yönetmen. Türkiye açısından da çok önemli bir kan olduğunu düşünüyorum. Gonca Vuslateri’nin oyunculuğuna zaten diyecek yok gerçekten. Kendisi çok başarılı, tiyatroda da izledim televizyonda da izliyoruz. Başka karakterlere girme konusunda ve onları anlama konusunda çok önemli bir yere sahip, filmleri değerlendirmede de gerçekten çok incelikli detaylarla değerlendirme yaptı kendisi. Berrak Tüzünataç; hem güzelliğiyle, hem oyunculuğuyla bize renk kattı. O da çok farklı bir bakış açısıyla baktı, oyuncu bakış açısıyla baktı filmlere o yüzden çok kıymetliydi. Sarp Levendoğlu bilakis aynı şekilde. Genç jürilerin olması onların biraz daha gençleri anlaması anlamında bize biraz daha kolaylık sağlıyor açıkçası. O da aynı şekilde bir çok projede yer almış ve günümüze kadar başarılı bir performansla gelen bir oyuncumuz. Zeynep Tül hocamız var Sinema Bölümü başkanı okulumuzun. O da aynı zamanda teorisel anlamda, akademik kariyer anlamda çok öne çıkmış bir isim. Bir çok festivalde de kendisi juri üyeliği yaptı, bizim festivalimizde de yapmayı kabul etti ve Ahmet Mümtaz Taylan; tabii ki yılların ekolu ve oyuncusu kendisi. Sadece oyuncuda değil zaten yazdığı yazılarla tamamen sanat adamı gerçekten Ahmet Mümtaz Taylan. Bence güzel bir kombinasyon oluşturduk; farklı bakış açılarını bir araya getirdik ve bence doğru bir sonuç yakaladık.

 Sinematürk üzerinden ilk kez yapılan halk oylaması için neler söylersiniz?

Tabi çok önemli oldu bence Sinematürk üzerinden bir oylama yapılmış olması. Çünkü zaten Sinematürk’ün üyeleri belli, kendileri kişisel olarak sinema sektöründen olan üyeleri var aynı zamanda sinema sever üyeleri var. Dolayısıyla her iki kesiminde oy kullanıyor olabilmesi ve bu çeşitliliği ile gerçekten bizim oylamamıza da büyük katkı sağladı Sinematürk'den olması. Biz çok memnun kaldık Sinematürk’le beraber olmaktan. İnşallah başka yarışmalarda da Sinematürk üzerinden böyle oylamalara gidilir. Çünkü artık dijital dünyaya dönüyoruz ve çok önemli gerçekten sinemanın da dijitalde bu kadar aktif bir şekilde yer alması. Dolayısıyla biz çok memnun kaldık, çok mutluyuz.

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)