Pasifik Savaşı için vizyon öncesi eleştirisi...
17 Temmuz 2013

 

 

 

 

 

 

Daha afişine ilk baktığımızda 'iyi para dökmüşler' diyebileceğimiz bir filmin, sadece gişe başarısına oynasın diye yapıldığı söylenebilir. Nitekim bu fikirle Pasifik Savaşı'na giden biri, filmden çıktığında da çok farklı fikirlere sahip olmayacaktır. Devasa makinelerin devasa uzaylılarla devasa savaşlar yaptığı devasa bütçeli devasa bir film olmuş çünkü özetle. Elbette bilim kurgu yapımlarını izlemenin her zaman farklı bir keyfi vardır çünkü sokakta yürürken görme ihtimalimizin olmadığı şeyleri getirirler önümüze. Üstelik fantastik filmler gibi kendi dünyasında değil yine bizim dünyamızda bizim mantığımıza uyacak argümanlarla gelirler karşımıza. O yüzden filmi bu şekilde taşlamayı yersiz buluyorum. Arkamıza yaslanıp filmin tadını çıkaralım, zira güzel bir film bizleri bekliyor.

Görsel efektlerin kendini aştığı Pasifik Savaş'ı, asla bitmeyecek bir moda olan 'uzaylı teorileri'nden biri üzerine kurulmuş. Söylediklerine göre uzaylılar yukarıda değil de deniz altına saklanarak saldırmak için doğru zamanı bekleyen akıllı yaşam formları.  Aslında dikkatli incelendiğinde her tarafa çekilebilecek ilginç bir içeriğe sahip film. Bu film hem komünizm fobisine, hem Amerika'nın Japon saldırısı korkusuna, hem uzaylılarla ilgili paranoyalara, hem dinozorlarla ilgili evrim teorilerine hem de derin devlet komplo teorilerine kadar her yöne çekilerek hakkında sayfalarca yazılıp çizilebilecek bir içeriğe sahip. O yüzden filmden çıktığınızda arkadaşlarınızla konuşacak pek çok entelektüel konu bulabilirsiniz.

Son olarak dikkatime takılan şey de son dönemlerde yapılan aksiyon filmlerinin kendi türlerine sadık kalarak alt türlere fazla karışmamaları. Özellikle de her filmin vaz geçilmezi olan romantik tema artık çok da tercih edilmiyor. Cinsellik ve duygusallık tamamen geri plana atılarak çok yüzeysel geçiliyor, ve onun yerine de artık aile dramları revaçta. Bu belirgin tercihin pek çok sebebi olabilir aslında. Bu tartışmaya çok açık bir konu elbette ama genelde bu tip kararların arkasında (özellikle Amerikan filmlerinde) Amerikan halkının ihtiyaçları yatar.

Çok uzun olması ve yer yer aşırı teknik terimler yüzünden olayın ucunu kaçırdığınız hissini yaratması dışında oldukça güzel bir film. Gidenlerin pişman olmayacağına eminim. Keyifli vakit geçirmek ve biraz uzaylı meselelerini kurcalamak için ideal diyebilirim.

İyi seyirler... 

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)