12 Temmuz 2013'te vizyona girecek olan Kahraman Uzaylılar filmi ile ilgili kritik yazısı...
10 Temmuz 2013

Çoluğu çocuğu toplayıp biraz eğlenelim diyerekten gittiğiniz animasyon filmi sizi güldürürken düşündürüyorsa orada iyi bir iş var demektir aslında. Yetişkinlerin gözünden bakıldığında, bir başka 'uzaylılar dosttur' mesajı içeren film birbirinden farklı ve eğlenceli derecede sempatik uzaylı karakterleri ile oldukça keyifli bir kaç saat vaat ediyor. Öfke kontrol problemi olan bir hanım canavar, her haltı bilen radyo terapisti bir fare, reklam delisi bir süper kahraman, tüm bunların ortasında aklı selim kalmaya çalışan aile babası dahi bir uzaylı ve susmak bilmeyen, her sıcak yaraya tuzlu bir cevabı olan ukala işletim sistemleri filmin dört bir yanını sarmışken koltuğunuzda sıkılmak ne mümkün?

Gülmek bir yana dursun bir de yetişkinler için düşündürücü bir kısım var bu filmde. Uzaylıların gözünden dünyamıza bakmak aslında algıları çok açan ve yeni düşünce üretimini destekleyen bir durum. Olayları kuşbakışı olarak ele almak genelde işe yarayan bir çözüm yoludur elbette, fakat bir durumu tüm netliğiyle anlamak için kuş bakışı şöyle dursun, çıkıp uzaydan bakmak gerektiğini 'Kahraman Uzaylılar' filminde çok net görebiliyoruz. Özellikle de insanlık tarihi ve dünyamızın son durumunu ele almak için güzel Türkçe'mizde 'uzaydan bakmak' diye bir deyim türetilmeli derim ben.

Bu 'uzaydan bakma' meselesi After Earth filminde de ele alınmıştı. Will Smith'in yeni filminde; sert bir yaklaşımla 'Birinci Derece Karantina Bölgesi' olarak damgalanan dünyamızı, halimizi bize çok uzak olan gözlerden görme ve değerlendirme fırsatı sunmuştu. Ufukları açan bu tip yaklaşımlar genelde filmler tarafından acımasızca gözler önüne serilirken 'Kahraman Uzaylılar' filmi, acınacak halimize gülmemiz için bizi motive ediyor. Dünyanın ne haldeyken ne hallere düştüğünü esprilerle yansıtan filmin gerçekten meseleyi çok güzel özetlediğini düşünüyorum. Bizler gerçekten de garip şeylere tapınan, lider dediğimiz kişileri muhtemelen sakal çeşitlerine göre seçen, kendi içimizde ülke diye adlandırdığımız bölümlere ayrılan, sonra da birbiriyle dövüşen çirkin ve çok gürültü eden yaratıklarız. Filmin ana fikrine bakacak olursak uzaylı olan onlar değil... Uzaylı olan biziz... 

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)