Ben bu sitede uzun zamandan beri Capone takma adı altında yorum yazmaktayım. Sitede editör olarak çalışan "Fulda" adlı arkadaşımız benden usta karakter oyuncumuz Danyal Topatan hakkında bir yazı yazmamı istedi ve ben de sonunda hazırladım.
31 Temmuz 2012

Ben bu sitede uzun zamandan beri Capone takma adı altında yorum yazmaktayım. Sitede editör olarak çalışan "Fulda" adlı arkadaşımız benden usta karakter oyuncumuz Danyal Topatan hakkında bir yazı yazmamı istedi ve ben de sonunda hazırladım. Bana bu yazıda yardım ettiği için "Fulda" ve "Şaryo"adlı üyelere çok teşekkür ediyorum. İşte yazım;

Danyal Topatan 1916 yılında Mersin'de doğdu. Gerçek ismi Danyel'dir. Bir rivayete göre ailesinin Girit'ten geldiği söylenir. Ortaokul 1. sınıftan ayrılıp seçimini Yeşilçam'dan yana kullanmıştır. Sinemaya setçilikle başlar. Çalışmış olduğu yönetmenlere göre "Türk sinemasında o yıllar en iyi şaryo çeken adamdı. Bir çok setçiye şaryo çekmesini Danyal Topatan öğretti."

Bir çok sette set amirliği yapan Topatan sinema için iyi bir yüzdü. Bu yüzü keşfetmek fazla sürmez. Kısa bir süre sonra hem set amirliği görevine devam eder hem de oyuncu olarak roller alır. Sinemaya geçişi 1953 yılında Drakula İstanbul'da filmiyle olmuştur. Tehlikeli sahneleri ustalıkla yapan Topatan, dönemin jönlerine dublörlük yapar. Üst üste gelen oyunculuk teklifleri karşısında set amirliği görevini sonlandırarak oyunculuğa geçer. Yine beraber çalışmış olduğu yönetmenlerin söylemiş olduğuna göre "Danyal Topatan gibi ata binen yoktu. O dörtnaal giden çıplak atın üstünden yana yatar, atın karnının altından geçer tekrar atın üstüne çıkardı. Dörtnala giden atın üstünden yere eğilir,yerdeki şapkayı alırdı."

Kendisi çoğu filmde kötü karakterleri canlandırmış ve Türk halkı onu öyle benimsemiş ve sevmiştir. İyi rolde olduğu filmlerde vardır. Örneğin; Yılmaz Güney'in Seyyit Han filminfde iyi rolde karşımıza çıkar. Ayrıca kendisi 1964 ylılında çekilen Peter Ustinov, Melina Mercouri ve Maximilian Schell gibi yıldızların oynadığı ülkemizde çekilen ünlü soygun filmi Topkapı'da ufak bir rolü vardır.

Danyal Topatan hakkında kaynaklarda yeteri kadar bilgiye ulaşılmamakla birlikte Danyal Topatan'ın oynadığı filmi yöneten yönetmenlerden edinilen bilgilere göre, Danyal Topatan yönetmeni yormayan bir oyuncuydu: "Yönetmen olarak mizanseni anlatırdık. Danyal başka birşeylerle meşgul olur ya da bir ağacın kütüğüne sırtını dayar gözlerini kapardı. Dinlemiyormuş gibi görünür ama kulağı pür dikkat bizdeydi. Danyal mizanseni anlattık sen uyuyordun, tekrar anlatalım mı?" dediğimizde..."Gerek yok baba, olay anlaşılmıştır" derdi. Bir başka yönetmene göre Danyal Topatan için yalnız şu kadarını söylemek yetiyordu. "Dürüstü, çalışkan, ahlaklı bir insan ve çok iyi bir oyuncuydu. Sıra dışı bir ses tonu vardı. Yüzü de sinemanın unutulmaz yüzlerinden biriydi."

Sinemadan iyi para kazandığı dönemler de oldu. Danyal Topatan vefatından bir yıl önce yaklaşık 30 filmde rol almasında karşın çalışma arkadaşlarından edinilen bilgiye göre "her ne kadar çok filmde oynamış olsa da o dönemler kazanılan parayla anca geçniyordu. Yaşamının son günlerinde bu parasızlık iyice hissedildi. "Evli olmayan Danyal Topatan 26 Eylül 1975 tarihinde 59 yaşındayken bir otel odasında hayata gözlerini yumdu.

Evet arkadaşlar sinemamazın bu önemli karakter oyuncusu hakkında maalesef yeterince bilgi yok. Yazımın başında belirttiğim gibi "Fulda"ve "Şaryo adlı üye arkadaşlara çok teşekkür ederim eğer onlar olmasaydı bu yazıyı tamamlayamazdım.Herşey için tekrar çok teşekkürler...

 

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)