Sinemamızda ilk çift olarak görebileceğimiz kareler, 1934 yılında çekilen “Bataklı Damın Kızı Aysel” le başlayan, "Şehvet Kurbanı" ve "Kıskanç" filmleriyle süren, Cahide Sonku-Muhsin Ertuğrul’la başlar.
31 Temmuz 2012

Sinemamızda ilk çift olarak görebileceğimiz kareler, 1934 yılında çekilen “Bataklı Damın Kızı Aysel” le başlayan, "Şehvet Kurbanı" ve "Kıskanç" filmleriyle süren, Cahide Sonku-Muhsin Ertuğrul’la başlar. 40'larda sinemamızın asıl çifti ,Cahide SONKU-Süavi Tedü idi. 50'lerin en romantik çifti kuşkusuz, Allah Kerim, Arzu ile Kanber, Tahir ile Zümre'de birlikte oynayan, gerçek hayattada evlilik yapan, Sezer Sezin-Kenan Artun  çiftidir. Daha sonraları, tek filmlik de olsalar Muzaffer Tema-Nedret Güvenç (Hıçkırık), Üç Arkadaş filminde Fikret Hakan-Muhterem Nur, Hüseyin Peyda-Üftade Kimi gibi bazı sanatçılar halkın yakıştırdığı çiftlerdi. 1954 de Öldüren Şehir’le ilk kez biraraya gelen Ayhan Işık- Belgin Doruk birlikteliği sinemamızın en uzun dönemli Çiftini oluşturdu. 16 yılda 15 kez aynı filmdeydiler. 1955 de “Son Beste “ile başlayan Zeki Müren-Belgin Doruk beraberliği 6 filmle noktalandı. 1960 larda yine Belgin Doruk bu sefer “Altın Çocuk” Göksel  Arsoyla  12 kez biraraya gelerek yeni bir çift oluşturdu. 10 filmle bunları Hülya Koçyiğit-Ediz Hun takip eder.

70'lerde sinemamızın gerileme dönemine girmesiyle çiftler de ortadan kalktı diyebiliriz. Bu yıllarda az sayıda filmde beraber olan Hakan Balamir-Türkan Şoray çiftinin yanısıra  80'lere geldikçe müzikal filmlerin çiftleri oluşmaya başladı, bunlar; Emel Sayın-Engin Çağlar, Bülent Ersoy-Gülşen Bubikoğlu, Orhan Gencebay-Müjde Ar, İbrahim Tatlıses-Perihan Savaş, Ferdi Tayfur-Necla Nazır'dır. Kuşkusuz hala adından söz ettiren çift Selvi Boylum filmiyle yakıştırılan ,Türkan Şoray-Kadir İnanır çiftidir.

Sinemamızın Komik Çiftleri

1950'lerde Zeki Alpan'la Osman Alyanak’ın canlandırdığı, Memiş ile İbiş, Mehmet Muhtar’ın bir filminde ortaya çıkan, Zıt Kardeşler (Osman ve Mehdi Zıt), Şadan Kamil’in lanse ettiği Edi ile Büdü (Vasfi Rıza Zobu-Münir Özkul) bu çiftler uzun ömürlü olmamıştır.

1960'larda Muzaffer Yosun (Demir) ve Nejdet Tosun Yosun ile Tosun, Münir Özkul-Yılmaz Köksal Ali ile Veli, Müjdat Gezen’le İsmail Hakkı'nın Yavru ile Katip çifti filmlerde yer almıştır.

1970'lerde Zeki Alasya Metin, Akpınar çifti, en uzun beraberliği olan çift olarak Sivri Akıllılar, Caferin Çilesi, Petrol Kralları gibi filmler çevirmişlerdir. Yine Enver Demirkan ve Abdullah Şahin ,Nokta ile Virgül  adıyla birkaç film yaptılar.

 

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)