Bu haftaki söyleşi konuğumuz uzun yıllardır sinemamıza oyunce ve yapımcı olarak emek veren değerli sanatçı Mahmut Hekimoğlu. Kendisiyle, Sinematürk üyelerinin hazırladığı soruları da yönelten sayın Yakup Sancı keyifli bir sohbet gerçekleştirdi. 
31 Temmuz 2012

Yakup Sancı: Mahmut Hekimoğlu 1955 yılında adana'da doğdu. Abisinin Fındıkzade'de tuhafiye dükkanı vardı. Oraya çok sık giderdi. Alışveriş için gelen bir kız arkadaşı der ki: "Niye ses mecmuasının açtığı yarışmaya katılmıyorsun?" Mahmut Hekimoğlu, "Benim sesim iyi değil ki ne işim var orada" diye yanıt verir. Arkadaşı, "sesi güzel olan aramıyorlar filmlerde oynayacak oyuncular için bir yarışma" deyince, okullarda tiyatro oyunları oynayan Mahmut Hekimoğlu’nun içi kıpırdar. Bir boy, bir portre foto çektirir yarışmaya katılır. Çeşitli elemelerden geçtikten sonra kazanır. Bir gün Berker İnanoğlu çağırır. Sözleşme yaparlar. 1973 yılında Zeynep Değirmencioğlu ile birlikte "Öksüzler" filminde oynar. Bu film ile sinemaya adımını atar.

Mahmut Hekimoğlu: 1973 yılıydı ve ilk filmimdi. Heyecanlıydım. Sırtımda ve kalçamda heyecandan sivilceler çıkmaya başlamıştı. Zeynep Değirmencioğlu, Ekrem Bora vardı. Şanslıydım ustalarla oynuyordum çok fazla heyecan yapmıştım. Benim için çok güzel başlamaydı. Ekrem Göreç gibi bir yönetmenle başladım. Bu benim şansımdı.

Öksüzler filmi benim sinemaya adım attığım ilk film olduğu gibi, unutamayacağım da bir filmdi. Bu filmi çekerken babamı kaybettim. Ben de öksüz kaldım. O rolü bu duyguyla hissederek oynadım. Babamı defnettik hemen sete koştum. Filmi yetiştirmemiz gerekiyordu. Öksüzleri oynarken öksüz kaldım. Artık heyecan yerini başka duygulara bırakmıştı. Ve ben bu duyguyu çok yoğun yaşıyordum.

Fulda: Sinemaya emek vermiş oyunculardansınız. Türk sinemasının size kattıkları ve sizden aldıkları nelerdir?

Mahmut Hekimoğlu: Sinema benden bir şey alamadı. Ama ben sinemadan çok şey aldım. En başta sokakta herkesin tanıdığı bir isim verdi bana. Bu beni mutlu ediyor. İsim olmanız, tanınıyor olmanız hayatınızı etkiliyor. Hareketlerinize dikkat etmenizi gerektiriyor. Normal vatandaş gibi davranamazsınız. Bu durumda sinema kusar sizi. Bazı arkadaşlarımızın durumu ortada... Bir ünlü ya da bir sanatçı yaşam ve davranışlarına dikkat etmeli. Başarabiliyorsa örnek davranışlarda bulunmalı.

Müsteşar: Aile şerefi ve gülen gözler filmlerinde oynarken neler hissettiniz... Duygularınızı öğrenebilir miyiz. Usta oyuncularla oynadınız. Oyunculuğunuza etki etti mi?

Mahmut Hekimoğlu: Tabi ki etki etti. O filmler öncesi 8 -10 filmde oynamıştım. Yavaş yavaş kameraya alışmıştım. Ertem Eğilmez gibi bir usta yönetmen. Adile Naşit, Şener Şen, Münir Özkul bu ustalarla oynamak oyunculuğuma ve kişiliğime önemli etki etti. Manevi olarak çok kazançlarım oldu.

Müsteşar: Münir Özkul ve Adile Naşit’i biraz anlatır mısınız?

Mahmut Hekimoğlu: Bu isimleri anlatmakla o kadar kolay değil. Kitaplar yazılıyor haklarında yine de anlatmakla bitmiyor. Şu kadarını söyleyebilirim. Münir Özkul İstanbul beyefendisi bir insan. Onlardan insan ilişkileri ile alakalı çok şeyler öğrendim. Münir Abi efendim demeden konuşmaya başlamazdı. Ve çok kültürlü biridir. Aramızda yaş farkı olmasına ramen iyi bir arkadaşlığımız vardı.

Adile Naşit, Münir Özkul gibi karakter olarak aynı yapıda bir insandı. O dönemler oğlunu kaybetti. Peşinden eşini kaybetti. Ölümler peş peşe geldi. Ama o hiç ölmedi, hep diri kaldı.  Morali çok bozuk olmasına ramen bize gülmeyi öğretti.  Çok sevecen bir insandı. Derdini paylaşabileceğin bir kişiydi.  İnsanın gözlerinin içine bakardı. Biraz üzgün görse senin bir derdin var söyle hadi der. Sorununa çözüm bulmak için çırpınırdı. Filmlerde tanıdığımız Adile Naşit’in aynısıydı diyebilirim. Zaten o rol yapmadı ki hiç. Hep kendini oynadı.

Yuxel1907: Film çekerken sizi en çok etkileyen ve size sanatsal olarak değer kattığını düşündüğünüz bir rejisör var mı?

Mahmut Hekimoğlu: Çok yönetmenle çalıştım. Sorunun cevabı, Ertem Eğilmez, Ertem Göreç diyebilirim. Yenilerden Gürsel Ateş’i çok beğeniyorum.

Loverman: Rollerini yaşayan ender oyuncularımızdansınız. Yeşilçam için önemli bir değer olmanıza rağmen neden daha fazla filmde başrol oynamadınız da daha çok yardımcı rollerde oynadınız?

Mahmut Hekimoğlu: Bazı filmler vardır ki 10 oyuncusu vardır 10’u da başrol oynuyordur. Bazı filmler de vardır. 20 oyuncusu vardır biri başrol oynuyordur. Başrol de oynadım yardımcı rollerde de oynadım. Başrol olmazsa oynamam diyemezsiniz. Bazı arkadaşlar bunu yapıyorlar. Onları anlıyorum saygı da duyuyorum. O kişinin tercihidir. Profosyonel oyuncu rolün küçüklüğüne büyüklüğüne bakmaz. Çıkar kameranın karşısına işini yapar.

Müsteşar: Müjde Ar ile oynadığınız filmleri sanatsal buluyor musunuz?

Mahmut Hekimoğlu: Müjde ile oynadığımız çeşitli hikayeler içeren filmler var. Ben müjde ile 10 kadar filmde oynadım. Bana göre hepsi sanatsal. Çünkü hepsinde emek var. Ben bunu da anlamıyorum. Bu sanatsal bu değil. Şehrin merkezine birileri sanat diye bir heykel dikiyor. Birileri de bu ne? Bu nasıl sanat, böyle sanat mı olur diye kaldırıyor. Heykeltıraş bir sanatçı ise yaptığı eser de sanattır. Sinema bir sanat ise çalışanları sanatçı, ürettikleri de sanattır. Emeğin olduğu her film sanattır. Kişilerin bakış açılarına saygı duymaktan başka yapacak bir şey yok.

Müsteşar: Oynadığınız bazı erotik filmleri var. Erotik furyayı nasıl tanımlıyorsunuz?

Mahmut Hekimoğlu: Sinema durmuştu o dönem. Film çekilmiyordu. 3-5 kişi arasında sinema döndü durdu. Sinema durdu, hayat durdu. Çok kişi oturmak zorunda kaldı. O dönemde ekonomik kriz vardı. Tv yeni çıkmıştı sinemayı etkiledi. İnsanlar sinemaya gitmez oldu o dönemler. Başka nedenleri de var tabi. Furya başlayınca bende 2 yıl ara verdim. Ara vermek zorundasın çalışıyım desen çalışacak film çekilmiyor ki nasıl çalışacaksın. Birkaç film çektik. Şimdi çekilen birçok filmde hatta tv dizilerine bu sahneler var. Şimdi ki filmleri normal bulanlar neden o dönem çekilen bir filmin öpüşme sahnesini ya da sevişme sahnesini abartılı erotik bulurlar anlamıyorum.

Loverman: Oynadığınız ve unutamadığınız film hangisidir?

Mahmut Hekimoğlu: "Aile şerefi" unutamadığım ve çok sevdiğim bir film.

Yakup Sancı: Birde ödül aldınız bu filmde değil mi?

Mahmut Hekimoğlu: Evet. "Aile şerefi" aynı zamanda ilk ödülümü aldığım film olması nedeniyle de bende ayrı bir yeri var. Altın kelebek en iyi genç oyuncu ödülü’nü bu filmde aldım.

Kaya Erdaş: Neden, uzun süredir sinema filminde ve tv dizilerinde göremiyoruz?

Mahmut Hekimoğlu: Kendim de yapımcılık yaptığım için pek kamera karşısına çıkamıyorum. Projelerimizi hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bir de Yeşilçam oyuncularına karşı yeni firmaların yeni yönetmenlerin bir tavrı mı var anlamıyorum. Birçok arkadaşım sinemadan uzak. Bende görmek istediğim birçok oyuncu arkadaşımı göremiyorum.

Süperhero: Ekonomik krizin sektöre ve size etkileri nelerdir?

Mahmut Hekimoğlu: Ekonomik kriz herkese etki etti sanırım. Hayatın her alanında, her sektörde var. Yapmak istediğimiz projelerimizi ertelemek zorunda kaldık. Bunun da altından kalkacağız.

Turgut Köse: Mahmut Hekimoğlu emekçilerin cenazelerine katılıyor mu?

Mahmut Hekimoğlu: Şehir dışında olmadığımda haberim olan ve tanıdığım, çalıştığım arkadaşların cenazelerine katılıyorum. O emekçi bu bilmem neci ayrımı yapmıyorum.

a-r-z-u: Bir süredir sinema ve ekrandan uzaksınız.  Hayatı nasıl devam ettiriyorsunuz?

Mahmut Hekimoğlu: Sinemayla uğraşıyorum. Sinemadan kopmuş değilim. Oyuncu olmasam da yapımcı olarak bazı işler yaptık yapmaya da devam edeceğiz. Yeni projelerimiz var çeşitli kanallara sunduk. Kabul edilirse onları çekeğiz.

Mahmut Hekimoğluna TEŞEKKÜRLER

 

Kaynak
Yakup Sancı
 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)