Son günlerin gündemdeki filmi "İlk Aşk"ın yönetmeni Nihat Durak sorularımızı yanıtladı...
31 Temmuz 2012
Sinematurk: Özellikle 1999 yılında yönetmenliğini yapmış olduğunuz? Yılan Hikayesi? oldukça ses getiren uzun soluklu bir çalışma olmuştu. Ayrıca senaryo çalışmalarınız olduğunu da biliyoruz [Yaban (1996), Seni Çok Özledim (2005)]. Fakat dizi sektöründeki çalışmalarınız dışında sizinle ilgili bilgilerimiz oldukça sınırlı. Bu nedenle bize öncelikle kendiniz hakkında bilgi verir misiniz? Nihat Durak kimdir, film çekmeye neden ve nasıl başlamıştır?

Nihat Durak: 1961 Edremit doğumluyum.9 Eylül Üniv.Güzel Sanatlar Fak. Sinema bölümünü 1984 yılında bitirdim. 1985-1990 arası Ziya Öztan?ın tüm çalışmalarında Yardımcı Yönetmenlik yaptım.Türk Kurtuluş Savaşını anlatan KURTULUŞ (1990) ı 2. yönetmeni olarak ilk yönetmenliğe geçiş projemdir. 1995 yılında Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun aynı adlı eserinden ?Yaban?romanını sinemaya uyarladım,yönettim.(Antalya en iyi görüntü/Antalya en iyi kadın oyuncu ödülü)1995-2005 arası pek çok reklamın ve dizinin yönetmenliğini yaptım.Gerçekleştirmeyi istediğim senaryo çalışmalarına devam ediyorum.

Sinematurk: "İlk Aşk" çoğunluğu tecrübeli tiyatro oyuncularından oluşan oluşan güçlü kadrosuyla dikkat çekiyor. Oyuncuları belirlerken özellikle aradığınız özellikler neler oldu?

Nihat Durak: "İlk Aşk" filminin öyküsünü yazmış kahramanlaştırmasını yapmıştım.Aradığım temel özellik hayalimdeki kahramanlara yakınlaşması ve iyi oyuncu olmalarıydı.

Sinematurk: Filmin çekim aşamasından bahsedebilir misiniz? Çekim ne kadar sürdü ve çalışmalarınızı güçleştiren şartlarla karşılaştınız mı?

Nihat Durak: Kısa Sürede çok yoğun bir ön hazırlık yaşandı... Mekanların bulunması,ardından kurulması, bilinen o bütün heyecanlı ama sıkıntılı süreç. Çekimler toplam 5 haftada tamamlandı. Eski ve yeni Foça halkı olağanüstü bir duyarlılıkla her konuda yardımcı oldu.

Sinematurk: Mekan olarak Foça'yı tercih etmenizin sebebi nedir?

Sinematurk: Öyküyü düşünürken aklımda hep Ayvalık vardı... Ön çalışmalarda Eski ve Yeni Foça'daki mekanların senaryonun ruhuna daha uygun olduğunu gördük.

Sinematurk: Fiminizde "Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak" ve "Beş Vakit" gibi son dönem Türk sineması örneklerinde gördüğümüz samimi ve sahici bir anlatım dili kullanıldığını görüyoruz. Bu filmlerde yöre halkıyla birlikte çalışıldığını biliyoruz. Bunu sağlamak için siz ne tür unsurlardan yararlandınız?

Nihat Durak: Biz yöreden insanlarla oyuncu olarak sadece yan rollerde çalıştık.

Sinematurk: Sizin ilk aşkınız hayatınızı nasıl etkiledi? Filmde sorguladığınız gibi acaba aşk dediğimiz şey hayattaki ilk aşkımız mıdır aslında?

Nihat Durak: Filmlerdeki kadar dramatik değil. "İlk Aşk" da bir ailenin çok farklı karakterdeki bireylerinin aşkı yaşayışlarını, hayatlara yansımalarını ele aldık. 40 yılın bitirmediği tutkuları, 13 yaşın saflığını, naifliğini, hoyrat erkek dünyası karşısında çaresiz kalan kadınlar hepsi hayatın bir parçası değil mi?

Sinematurk: Filminizin nasıl bir ilgi ile karşılaşacağını bekliyorsunuz? Yüksek gişe yapan bir film veya festivallerde ödül alan bir film arasında tercih yapmak zorunda hissettiniz mi?

Nihat Durak: Bu film için böyle kaygılar duymadım.Severek yazdığım bir hikayeyi severek çektim. Daha pek çok projem var.Festivallerde anlaşılmak, takdir edilmek kuşkusuz insanı mutlu eder.Ama seyircisiz bir sinemayı düşünemiyorum.

Röportaj: Neslihan Sevilmiş

 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)