2006 CANNES FİLM FESTİVALİ'nde topluca ödül alan kadınlar, İspanyol yönetmen Pedro Almadovar'ın son filmi Dönüş'ün hepsi birbirinden iyi oyuncuları olan kadınlar; ALMADOVAR'ın kadınları.
31 Temmuz 2012

2006 CANNES FİLM FESTİVALİ'nde topluca ödül alan kadınlar, İspanyol yönetmen Pedro Almadovar'ın son filmi Dönüş'ün hepsi birbirinden iyi oyuncuları olan kadınlar; ALMADOVAR'ın kadınları.

Bu yıl merakla beklediğimiz Almadovar'ın son filmi olan Dönüş, beklentileri yersiz bırakmadı ve ALMADOVAR'DAN yine olağan olayların sıra dışı anlatımıyla merak duyduk, hüzünlendik, sarsılarak izledik. Almadovar'ın filmi; hem bir aile dramını anlatıyor hem de farklı yaştaki birçok kadının hayata tutunuş tarzını... İlginç olan şu ki; hem ALMADOVAR'ın yaşam tarzı hem de genel olarak filmlerinde işlediği "eşcinsel erkek" temasından uzaklaşmış olmasıdır. Fakat aynı zamanda konusal açıdan Almadovar filmlerinde çeşitliliği çok fazla kullanıp, her filminde farklı temalar işlemiş bir yönetmendir de. Zorlu yollardan ve uzun parasızlık, siyasal ortam çıkmazlarından; dünyada hakkında en fazla konuşulan, ismi en çok duyulan İspanyol yönetmen olmasına kadarki süreçte Almadovar, pek çok kısa film ve ardından, değerleri sonradan anlaşılan, pek çok uzun metraj film çekmiştir. Ünlenmesine sebep olan filmler de, dünya çapında bir çok ödüle layık görülen benim de çok beğendiğim filmler olan "ALL ABOUT MY MOTHER ? ANNEM HAKKINDA HERŞEY" filmi ve 2003 yılında "EN İYİ YABANCI FİLM" OSCAR'ını alan "KONUŞ ONUNLA ? HABLE CON ELLA" filmidir. Bu filmlerin başarısı ve beğenilmesiyle artık ALMADOVAR 'yeni filmi beklenen' bir yönetmen oldu.

İşte her şeyiyle 'kırmızı', sinemaya kendisinin kazandırdığı Penelope Cruz'lu Dönüşfilmi bu süreçlerden sonra ortaya çıkmış ve CANNES'da filmin kadın oyuncuları "EN İYİ KADIN OYUNCU" ödülüne layık görülmüştür. Neden Kırmızı Film olduğuna gelince... Filmin hem bütün sahneleri renk olarak kırmızı ağırlıklı, hem afişi ve hem de ana rengi Kırmızı. Almadovar'ın ustalığıysa, bir sürü küçük hikâyeyi, insanları sıkmadan ve akıcı, sade şekilde bir hikâye üzerinden anlatması... Tabi oyuncu seçimi, yönetimi ve kurgusal anlatım her zamanki ustalığının bir göstergesi. Ödüllü oyunculara gelince; Penelope Cruz şimdiye kadarki en iyi performansını kanımca bu filmde göstermiş. Hissetmiş, yaşamış ve oynamış, diyebiliriz. Penelope Cruz ile birçok defa çalışan yönetmen, ona hayranlığını ve onun filmdeki karakterinin ani inişli ? çıkışlı bir karakter olmasına rağmen, çok başarılı temsil ettiğini düşünüyor. 17 yıl sonra tekrar çalışdığı oyuncu Carmen Maura ise "Irene",daha açık bir ifadeyle "anne" karakteriyle harikalar yaratmış. Sinemada, bir oyuncunun oyunculuğunu en iyi anlatan şey, mimiklerindeki doğallık ve inandırıcılıktır. İşte filmdeki yakın çekimlerde de görüldüğü üzere Carmen Maura bu rolü çok başarılı bir şekilde oynamış.

Almadovar, filmde bir anlamda kendi doğduğu köye de bir dönüş yaşadığını (filmin çekildiği İspanya'nın La Mancha bölgesi), konusal açıdan bir geriye dönüş filmi olduğunu ve filmin isminin de nerden geldiğini "Volver, diliyle, gelenekleriyle, evlerin mimari yapısıyla, ağırbaşlı görünümlü binalarıyla, parke taşlı sokaklarıyla La Mancha bölgesinin özelliklerini en çok taşıyan film.", "Bu filmle, hayatın kökeni, çıkış noktası kabul edilen annelik olgusuna geri döndüm. Doğal olarak anneme de dönmüş oldum. La Mancha'ya geri dönmüş olmak benim için daima ana kucağına dönmek anlamına gelir." sözleriyle anlatıyor.

Pedro Almadovar bu filmi "dramatik komedi" olarak nitelemiş. Hatta "filmin türü için sürreal-gerçek üstü natüralizm demek daha doğru olur" demiş. Fakat kanımca bu tabir sadece Almadovar'ın hem konu hem kurgu ve hem işleyiş açısından "bol çeşnili" film yapmasından geliyor. Başta da belirttiğim gibi bu birçok farklı yaşam öyküsü düzleminde gelenekçi olmayan bakış açısı ve konuyu işleyişle ilgili. Bu tür çeşitliliğindeki riskleri de oyuncuların başarılı performanslarıyla atlattığını öne süren Almadovar'a göre, Dönüşbir aile filmi.

Filmde dikkat çeken bir diğer unsur ise, kadınların konumları ne olursa olsun, birbirlerinden emin olamasalar da ittifak dolu gizemliliği... Ayrıca "ensest"e yapılan kapalı eleştiri, filmin renkliliği içerisinde ikinci planda kalıyor gözükse de, alttan alttan izleyiciyi düşünmeye sürüklüyor...

"Almadovar'ın Kadınları" tabiri, filmin asıl oyuncularının yoğun olarak kadın olmasından kaynaklanıyor. Filmin konusundan bahsetmememin sebebi, filmin görülmesini istememdendir. Ayrıca konu anlatıldığında film kadar güzel verilemeyeceği için sıradanlaşabilir ve dikkatlerden kaçabilir. Çünkü kendi adıma Dönüş Almadovar'ın şimdiye kadarki filmleri arasında en iyi filmiydi...

Kaynak
F. Gülen Geçim
 YORUMLAR  ({{commentsCount}})
{{countDown || 2000}} karakter kaldı
{{comment.username}}
{{moment(comment.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)
{{reply.username}}
{{moment(reply.date).fromNow()}}
Uyarı:  Yorumunuz, yönetici tarafından onaylandıktan sonra tüm ziyaretçilerimiz tarafından görüntülenebilecektir. (Bu mesajı sadece siz görüyorsunuz)